ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

När ett hjärta blir kidnappat: Berättelsen om Martin Johansson, lagkaptenen som blev VD i Östersunds Fotbollsklubb

Det har bokstavligen skrivits spaltmil om en fotbollsklubb i Jämtland, en klubb som få kände till för 20 år sedan och som ännu färre hade en relation till. När klockan passerar tolvslaget på nyårsafton om en dryg månad, påbörjar klubben blott sitt 25:e levnadsår. 

Sin korta tid på vår jord till trots, få svenska idrottsföreningar har fått så många tangenter att tryckas ned, där ord formats av människor som fascinerats av klubbens resa och det persongalleri som stigit fram på klubbens scen och tagit plats. Orden har flödat som vårens bäckar, alla de känslor som människan kan förnimma har målats på klubbens emblem. Förundran, begapandet, glädjen, ilskan, sorgen och förkrossandet. Klubbens äventyr har sannerligen inte lämnat någon oberörd. 

En som funnits med på nästan hela denna resa är Martin Johansson som har varit djupt involverad i det föreningen kom att bli och som fortfarande kämpar längst fram för att rädda de spillror som återstår av den en gång så stolta klubben. 

Det här är en berättelse om Martin. Han som gick från att vara supporter till att spela i ÖFK under många år, för att sen anställas och jobba med ekonomi och marknad, till att när klubben var i gungning kliva in och bli dess verkställande direktör. 

Många färgstarka människor har synts på den svartröda scenen genom åren, en som har hållit sig bakom densamma är Martin. I det fördolda har han verkat till klubbens gagn och lojalt utfört de order som ledningen placerat i hans knä. En berättelse om Östersunds Fotbollsklubb blir inte komplett utan att Martins gärningar får en röst. 

Den här texten fokuserar främst på det sista året och händelserna där Martin verkat i stormens absoluta centrum. Texten hade inte varit möjlig utan hjälp från människor med insyn i Östersunds FK. De citeras på ställen där det blir lämpligt, i övrigt har deras kunskaper jobbats in i texten. 

Låt oss då börja. 

Vi inleder med att konstatera att det rimligen bara finns en person som förtjänar omnämnandet, Östersunds FK:s största hjärta. Den titeln går tvivelsutan till Martin Johansson. 

I boken ”Min resa till ÖFK” berättar Martin om sin tid som spelare i klubben och det enorma slit han lägger ned för att kunna spela de 193 tävlingsmatcher han gör för laget. Mannen med pannbenet. Om man inte är den skickligaste fotbollsspelaren, kan man alltid bli ett fysiskt praktexemplar som kan springa hur mycket som helst och vinna alla dueller. Sån blev Martin, han tränade dubbelt så mycket som alla andra. Då inte bara under en enskild försäsong, nä, utan under många år, sommar som vinter, vår som höst. Mannen med pannbenet som sagt. 

2005 gjorde Daniel Kindberg entré i klubben och kom med i styrelsen. Några år senare blev han klubbens vice ordförande. Föreningen leddes av eldsjälen Rolf Lohse som varit aktiv sedan 1996 när klubben bildades. 

Precis som nu hade Kindberg för vana att hänga med spelarna i omklädningsrummen och prata om klubben och framtiden. Och det var väl precis här, när vice ordföranden stod bland ett gäng div 2 spelare och målade upp framtidens visioner för klubben, som det hela började. 

Det var här fröet såddes till ÖFK:s exempellösa framgångar men det var också här pillret snidades som kom att hamna i bitterhetens kalk. Den kalk som alla ÖFK-vänner nu tvingas dricka ur. 

Alla klubbar har visioner, så klart, men Daniel Kindbergs var extrem utifrån var klubben befann sig vid hans inträde. Allsvenskan och Europaspel måste ha låtit lika avlägset som en rymdresa till planeten mars för Martin och hans lagkompisar när de fick höra Kindbergs drömmar, efter att ha snöpulsat sig igenom ytterligare en vinterträning i mörkret.

Men vice ordföranden gav sig inte, han tjatade på. Vissa människor har en sådan närvaro, sådan direkthet i tilltalet, utstrålning och karisma att de kan få andra människor att dela deras, på ytan, hopplöst orealistiska drömmar. 

Det är en sådan person Daniel Kindberg är och han fick med sig lagkapten Johansson och övriga spelare på skutan.

Under 2010 ställdes dock allt på sin spets.

I oktober avgår Kindberg ur styrelsen då han säger sig sakna glädje och motivation för att fortsätta. Klubben är i ekonomisk kris och kan tvingas att lägga ned ungdomsverksamheten eller till och med gå i konkurs.

Här kunde sagan om Daniel Kindberg och ÖFK tagit sitt slut. Eller, egentligen inte alls, om man känner Daniel. Manövern med att hoppa av får vi nog mer se som en taktisk omgruppering, för att hitta en annan väg att nå sitt mål. 

I en intervju till P4 Jämtland den 21/11 säger Rolf Lohse att han och övriga styrelsen är beredd att avgå om Kindberg kommer tillbaka. Daniel har fått detta erbjudande två veckor tidigare men inte behagat svara på propån.

Kindberg sitter inte på sina händer de här två veckorna när han inte svarar styrelsen. Han går till spelarna och använder spelartruppen som sitt instrument för att bredda sin maktbas inför det kommande övertagandet av klubben. I november går spelarna med Martin Johansson i spetsen till styrelsen och kräver att Daniel Kindberg ska vara den person som leder dem in i framtiden, mot Allsvenskan och Europa. Om de inte går med på det kommer spelarna vägra att spela.

Man kan lugnt säga att Kindberg lyckas med sin plan. Han får inte bara styrelsen att be honom komma tillbaka med löfte om att de ska försvinna, han lyckas också förödmjuka dem en gång till genom att spelarna gör revolt mot sittande styrelse. Lars Landin, en gammal vapendragare till Kindberg är den enda som stannar i styrelsen och den nya kungen kan krönas som ordförande för klubben. 

Vi förstår att allt är en snyggt iscensatt kupp. Bara dagar efter att Kindberg blir ordförande i december 2010 på ett extra årsmöte, presenteras Potter som ny tränare för ÖFK.

Till Martin Johansson, sin vapendragare i spelartruppen säger Kindberg; Du får börja jobba med marknadssidan, men du kan inte fortsätta spela fotboll längre. Martin uppger i sitt kapitel i boken ”Min väg till ÖFK” att han inte behövde tveka särskilt länge. Det var en otrolig möjlighet att få jobba för klubben han älskade. 

Martin beskriver inte närmare i boken hur detta möte går till och vad han känner där och då när han blir erbjuden jobbet. En som dock gör det är Jonas Nilsson, fd eventansvarig i ÖFK, numera Modo Hockey. Här är hans ord om sitt möte med Kindberg när han fick jobb i klubben. 

Det finns mycket att reflektera över här. En sak är hur skicklig Kindberg är på att få andra människor att gå hans ärenden. Han är en sån person som inte bara kan få människor att tro på omöjliga drömmar, hans förmåga till att övertyga sträcker sig till det mesta han har att säga. Bländandet går så långt att människor känner att det han säger är det mest rimliga och logiska som någonsin kan tänkas ut. Som en följd av detta kan människor säga och göra saker som de aldrig skulle komma på tanken att göra i normala fall.

Som exempel, hur många har hört talas om spelarrevolter där spelarna inte kräver tränarens avgång (vilket är det vanliga), utan att en utomstående person ska ta över klubben och att styrelsen ska avgå?

Vi förstår vilken påverkan Daniel Kindberg hade på Martin och laget i den här situationen. 

Men, men, nu finns Potter vid det sportsliga rodret och med personer som Martin och Jonas ombord, kan ÖFK-skutan segla iväg mot framtiden och framgångarna. Kindberg har tagit makten över klubben och människorna som finns i och runt den. 

Det är någonstans här Kindbergs ekonomiska transaktioner som visat sig olagliga, tar sin början. Visst måste man nu ställa sig frågan om Martin Johansson visste om vad Kindberg höll på med. Som ekonom och sedermera ansvarig för ekonomin i klubben har han förstås sett fakturorna, kanske undrat hur allt hängde ihop och vart pengarna kom ifrån. Men som alltid när man har att göra med personer som Kindberg, en på ytan trovärdig förklaring ligger ständigt redo på tungspetsen när någon frågar. Även om tvivlen rimligen såtts hos Martin genom åren har Kindberg alltid kunnat lugna honom med förklaringar om hur saker och ting ligger till. Berättelser som haft lite eller oftast inget alls med verkligheten att skaffa. 

Att blint lita på sin chef och kapten på skutan är förstås inte i sig en dålig egenskap. Den blir den väl först när kaptenen hela tiden använder sig av mantrat att ”ändamålen helgar medlen”. Europaspel är viktigare som mål i sig, än hur resan dit ser ut för klubben.  

Alla människor har förstås ett personligt ansvar, så också Martin. Visst kan man kritisera honom för att han borde ha sett, han borde kunnat lägga ihop 2+2 och få bilden klar för sig. Vi vet via Uppdrag granskning att Martin var aktiv 2017 i att se till att klubben räddade sin elitlicens genom att bokföra 250 000 kr på fel år så att intäkterna ökade.

Så han hade fingrarna i elden om man säger så, men han måste också ha undrat hur alla dessa miljoner som kom in i sista sekunden när fogden och andra knackade på dörren. Hur gick det till? Han måste så klart ha funderat. Vad gjorde Martin internt? Vem pratade han med? Det kan vi inte säkert veta, men förmodligen kanske ingen. Det är alltid lättare att lita på den som styr skutan och dennes förklaringar, än att behöva konfrontera de tvivel som nog fanns där både en och flera gånger. Alternativet att ta tvivlen på allvar, var nog otänkbart för Martin och hade så varit för de flesta i hans situation. 

Som en av våra källor säger: 

 ”Martin har stått Daniel Kindberg väldigt nära genom åren och hållit honom väldigt högt”

Om man håller någon högt, är det svårt att se och leta fel och nästan hart när omöjligt att formulera och föra fram kritik. 

Åren går och Martin är tillsammans med Hans Carlsson, Kindbergs högra hand i stort och smått när det kommer att ordna saker för klubben. 

En av våra uppgiftslämnare är tydlig i sitt omdöme om styrelsens arbete under de här åren.

”Styrelsen var ju bara marionetter. Det var Daniel Kindberg som bestämde allting i klubben”

I april 2018 briserar så bomben. Kindberg häktas kortvarigt på grund av misstankar om ekonomisk brottslighet. Han tar timeout som klubbens ordförande och avgår definitivt i december 2018, då åklagaren väcker åtal mot honom. Hans Carlsson tar över ordförandeklubban fram till ordinarie årsmöte i mars 2019. 

Styrelsen har redan i maj beslutat att Martin Johansson ska bli tf VD för ÖFK och ta över mycket av de uppgifter Kindberg haft i klubben. Det är dock ingen enig styrelse som beslutar detta. Några vill vänta tills årsmötet, 2019 så att den styrelsen får tillsätta en VD.  

”Min bild är att Martin Johansson i sin nya roll också blev marionett”, säger en person till oss med insyn och fortsätter:

”Jag är övertygad om att Daniel Kindberg var den som hade sista ordet i VD-tillsättningen och att hans vapendragare Hans Carlsson var den som skrev på VD-avtalet som gällde Martin”. 

Åren 2017 och 18 är fantastiska år för ÖFK. Klubben går med mångmiljonvinster beroende på spelarförsäljningar och ersättningar för Europaspel. 

Nu ska budgeten för 2019 sättas. Martin blir förstås en viktig kugge i processen i kraft av sin erfarenhet och det faktum att han är VD för ÖFK. Klubben går in i det nya året med 20 miljoner i eget kapital och allt verkar frid och fröjd i föreningen. 

Så här i efterhand vet vi att budgeten sattes till 80 miljoner kronor. Ett stort antal spelare värvades in under vinterfönstret och klubben drog på sig höga kostnader direkt på det nya året med alla värvningar. 

Vid årsmötet i mitten av mars i år väljs en ny styrelse till föreningen. Av de fem ledamöterna är fyra nya, bara Maj-Britt Ringvall är kvar från den tidigare styrelsen. 

”Man får väl anta att de gamla styrelsemedlemmarna, där bland annat Ulf Dahlén fanns med, klev av då de var trötta på den inverkan Daniel Kindberg fortsatt hade på klubben, trots att han inte hade kvar någon officiell roll. Vi får inte glömma att styrelsen var oenig redan i maj 2018 om att tillsätta Kindbergs kandidat, Martin Johansson som tf VD” – konstaterar en uppgiftslämnare.

Det är inte lätt att som utanförstående försöka förstå vad som händer under vintern och våren. En budget på 80 miljoner klubbas, men man undrar ju hur styrelsen har sett på intäktssidan i den budgeten. Idag vet vi att driftsAB:et var i ekonomisk kris redan i april, när säsongen bara var några veckor gammal. Hur kunde det gå så fullständigt snett direkt?

”Martin Johansson har förstås ett ansvar i det som hände under vintern och våren 2019, men vid slutet av dagen är han bara en av alla dessa människor i och runt klubben som blivit bländad av ljuset kring Daniel Kindberg. Martin är en mycket bra person med hjärtat på rätt ställe, men han fortsatte att lyssna på Kindberg nu när han var VD, det var där det gick helt fel. 

Jag vet att han i sin roll som VD haft många goda idéer. Men i den situation klubben befann sig i vid hans tillträde hade det behövts stor, för att inte säga mycket stor erfarenhet att klara uppdraget. Det gäller organisation och ledning samt de nödvändiga personalneddragningar som borde ha genomförts tidigt. Men som sagt, han lyssnade alldeles för mycket på Kindberg hur de skulle lösa det här, och då gick allt snett”. 

Turbulensen i styrelsen fortsätter och i maj 2019 hoppar Maj-Britt Ringvall av på grund av det kritiska ekonomiska läget. Hon är den enda kvarvarande personen i styrelsen med någon erfarenhet av klubbens angelägenheter. Kvar är ett gäng färska styrelsemedlemmar men liten eller ingen kunskap om hur en elitfotbollsförening ska drivas. 

Mycket hänger nu på Martin Johansson med sin långa erfarenhet, ska han klara av att få skutan på rätt köl igen?

”Det är ju bara att konstatera, styrelsen som valdes i mars och april är inkompetenta för det uppdrag de valdes till och de har inte på något sätt lyckats ge det stöd som en ung ny VD behöver”, säger en källa och fortsätter: 

”Jag vet att Martin Johansson rapporterade löpande till nya styrelsen om det akuta, för att inte säga, krisande ekonomiska läget redan i april. Men styrelsen var oförmögen att ge honom direktiv vad han skulle göra, vare sig för att öka intäkter eller minska kostnader. Styrelsen under våren fattade många vanvettiga beslut, inte minst runt spelarköp som innebar kostnader man absolut inte hade någon täckning för. I den här processen var förstår bara Martin en statist när styrelseordföranden influerad av Kindberg fattade alla dessa katastrofala beslut”. 

Nåväl, Martin med pannbenet kämpar vidare för att rädda skutan som nu läcker från alla möjliga håll. Det går så långt att man får be Kindberg låna ut pengar till klubben, totalt 6 miljoner för att driftsAB:et inte ska gå i konkurs under sommaren. Kanske är det lite gudomlig rättvisa trots allt att klubben bränner Kindbergs pengar. Det är ändå han som bidragit till allt kaos genom att styra det hela från sidan, precis på samma sätt som han gjorde 2010 när han hoppade av rollen som vice ordförande. 

I september blir det till slut för mycket även för Martin som kliver av VD-rollen och återgår till att vara ekonomiansvarig. Han har kämpat hårt men han har fått göra det nästan helt själv och med minimalt stöd och uppbackning från den styrelse som decimerats ytterligare genom nya avhopp.  

”Jag vet hur mycket Martin har kämpat för att få rätsida på allting, men det är hopplöst när det inte finns kompetens i klubben som kan styra skutan och fatta beslut som är vettiga och som kunnat avhjälpa situationen. Martin mår förstås inte bra av det som har hänt, han har gjort allt han har kunnat, men inte ens det räckte”, konstaterar en uppgiftslämnare och fortsätter:

”Med allt det som har hänt sista året har Martin precis som många andra tvingats omvärdera Daniel Kindberg och hans sätt att vara och jobba. Han har i gått från att vara en frälsare i Martins ögon till att vara en börda för klubben. Men jag vet också att när nu Kindberg sakta men säkert trycks allt längre bort från klubben, kommer Martin att stå kvar mitt i smeten och göra precis allt som står i hans makt för att rädda situationen”.

Ingen ska väl vara förvånad över detta. Vi pratar trots allt om Martin Johansson, han med det största klubbhjärtat för Östersunds Fotbollsklubb. Han är mannen som fick sitt hjärta kidnappat under många år och som nu tvingas gå sitt livs kamp för att rätta till allt som har blivit fel.


______________________________________________________________________________

Här kan du läsa våra övriga artiklar om ÖFK som publicerats senaste tiden.

Hur mycket pengar har Kindberg fört över till ÖFK?
Intervju med Emir Smajic om sina fyra år i ÖFK
Kan ÖFK överleva? Vi går igenom läget
Ska ÖFK göra sig av med Daniel Kindberg? Vad är fördelarna?
En artikel om Daniel Kindbergs personlighet och hur den påverkat klubben
Sammanfattning av det ekonomiska läget efter medlemsmötet
En genomgång av ÖFK:s ekonomi som förklarar hur man hamnat där man gjort
Hur duktig är Daniel Kindberg på att manipulera?
Genomgång av alla orimliga turer i Huescaaffären
Genomgång av ÖFK:s strategi med sin gigantiska spelartrupp


Facebook Comments Box