ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

VSK Fotboll: Bästa matcherna 2019 – Del I

Fotbollssäsongen är över för den här gången och nu återstår bara att minnas tillbaka på alla trevliga stunder vi som supportrar fått uppleva under det gångna året. Det har som vanligt varit skillnader, med rejäla fotbollstoppar men också djupa dalar, som det brukar vara med andra ord.

Nu bläddrar vi alltså tillbaka i minnesarkivet och tar en titt på vilka matcher som vi minns allra starkast från 2019. Det finns helt klart några pärlor som vi sent ska glömma. Vi utgår från alla 41 tävlings- och träningsmatcher 2019 när vi nu väljer våra topp 6 matcher. Som extra bonus kan ni läsa våra matchrapporter från de matcher vi plockar ut. Länkarna finns längst ned i artikeln. Vad kan vara bättre än att drömma sig tillbaka till grönvita segrar en sådan här trist novemberdag.

Idag presenterar vi match 6-4, i del II tar vi topp-3-matcherna.

6. GIF Sundsvall – VSK Fotboll: 1-2

På sjätte plats väljer vi en av årets träningsmatcher. Det är inte ofta VSK Fotboll fått möta Allsvenska lag på senare år och att få gå upp mot GIF Sundsvall är förstås en rejäl utmaning. Nu hade Sundsvall missat cupen och behövde träningsmatcha istället. Vad är då bättre än att få leka med ett nyuppflyttat Superettalag i form av VSK. Dags att lära sörlänningarna lite spansk kortpassningsfotboll.

Fredag eftermiddag i början av mars i Sundsvall. Vädret är helt okej och det är en hel del folk på läktarna som mumsar korv och dricker värmande kaffe. Perfekt start på helgen att tvåla till ett gäng rookies så att de förstår skillnaden mellan Allsvenskan och Superettan.

VSK gör en fantastisk match och slår ett hårt kämpande Sundsvall som inte vill se sig förnedrade av någon SE-nykomling. VSK får matchen precis dit man vill. Ett lågt stående VSK gör att Sundsvall kör fast hela tiden och man kommer inte fram på kanterna och i mitten blockeras de spanska insticken effektivt, vilket gör att stjärnan Hallenius neutraliseras av mittförsvaret.

I den här matchen får vi för fösta gången se prov på en av de taktiker VSK kommer att använda senare under året. Det låga försvaret och det snabba omställningsspelet, med firma Simon-Karwan-Filip som skapar kaos när de går fram.

Det är många av tränarna i Superettan som borde sett den här matchen och lärt sig att mot VSK kan man inte låta mittbackarna stå vid mittlinjen och drälla när man trycker på. Inte om de inte heter Bolt i efternamn, för när VSK ställer om går det undan.

Nu var det Sundsvall som fick smaka på det hela. Matchen slutar 1-2 men VSK hade lätt kunnat få in några bollar till och hade faktiskt en boll inne som domaren inte såg var mål.

Det kanske låter som en lätt match för VSK, men det var det inte. Man fick slita ont med att försvara sig matchen igenom, men man höll linjerna i spelet och man jobbade stenhårt för varandra, vilket gjorde att Hallenius och Sema fick väldigt lite uträttat.

Vi tar med den här matchen för den visade både spelare och tränare hur VSK kan vinna matcher på bortaplan mot bättre motstånd. Det här blev den modell VSK kom att använda sig av under året när det behövdes.

5. VSK Fotboll – Jönköpings Södra: 2 – 2

Enligt vår matchrapport var det här kanske årets insats av de grönvita krigarna, när det skrevs i juli månad. Vi har faktiskt inte någon anledning att revidera detta uttalande så här efter att höstsäsongen har spelats klart.

Det här var matchen VSK kom till med gott självförtroende, nytt spelsystem och tro på sig själva. Man mötte nu ett J-Södra som hade sin bästa period i serien under säsongen och var ruggigt svårslagna. Man kanske inte vann alla matcher men man förlorade inte heller.

VSK fick bekänna färg då man fick ett tidigt baklängesmål. Men man kom tillbaka och man fick stopp på det fruktade kantspelet som låtit J-sSdra fira många segrar under året.

Det var en jämn tillställning men att VSK stod upp så bra mot ett topplag på hemmaplan, var inget vi blev bortskämda med under säsongen 2019. Den här matchen var undantaget. Någon hävdar då att det var samma mot Örgryte, men i den hemmamatchen var ÖIS kassa, snarare än att VSK var bra (vilket också Askebrand bekräftar när han säger näst sämsta matchen för året efter Syrianska borta – om bortamatchen mot VSK). Men J-Södra var inte dåliga i den här matchen, de spelade sitt bästa spel, men VSK kunde matcha det och få till ett oavgjort resultat.

Det var så klart många som var duktiga i den här matchen, men VSK hade nyligen bytt spelsystem och hade Filip Ottosson på mitten som regista som styrde och ställde. Längst fram slet Hinken och Filip med att komma loss och hota mot mål.

Den här matchen var helt klart fotbollsmässigt en av årets höjdare då VSK inte försvarade sig till ett oavgjort resultat utan spelade sig till det med fin effektiv fotboll.

4. VSK Fotboll – GAIS: 4 – 1

Den här matchen visade väl kanske inte upp säsongens snyggaste spel, men den hade dramatik så att det räckte och blev över. VSK var mer eller mindre tvunget att vinna för att slippa alla former av risker för att hamna på kvalplats. Oavgjort kunde räcka men matematiken var komplex med många lag inblandade i bottenstriden. Matchen betydde ännu mer för GAIS som verkligen behövde vinna för att känna säkerhet i tabellen.

VSK har sedan några matcher tillbaka nya tränare och ett nytt enkelt spelsystem. Rakt och snabbt spel, gärna i omställningsform. Som matchen utvecklade sig blev detta spelsätt precis det som fungerade i praktiken. GAIS klev på hårt med energi och tuffhet, för att pressa ned VSK och få till målchanser på inlägg från kanterna.

VSK förvarade sig väl och Anton hade en relativt lugn dag. Framåt kom VSK i flera farliga omställningar och i slutet av första halvlek komm 1-0 på årets näst snyggaste omställning.

I andra halvlek växlar VSK upp ytterligare och kör helt över GAIS och målen trillar in.

Den här matchen kom med på listan för att VSK visade att de klarade av pressen och levererade när det betydde som mest för laget och för klubben. Matchen är också med på listan för inramningen. Två stora klackar som sjunger mycket och högt. VLT-reportern rapporterar att det ekar i betongen när VSK-klacken tar i.

Ett bra och trevligt minne från säsongen som visar på att laget kan bara de vill och får ihop alla bitarna.

Om någon dag kommer Del II – håll utkik.

______________________________________________________________________________

Matchrapport GIF Sundsvall – VSK Fotboll
Matchrapport VSK Fotboll – J-Södra
Matchrapport VSK Fotboll – GAIS

Facebook Comments Box