ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

ÖFK: Klubben som är lite för smart för sitt eget bästa

Idag briserade så bomben att ÖFK och Saman Ghoddos straffas av FIFA för vad som måste beskrivas som en smutsig övergång till den franska klubben Amiens förra sommaren.

I vintras anmälde den spanska klubben Huesca Ghoddos och ÖFK till FIFA då man ansåg att Ghoddos kritat på för dem innan han blev klar för Amiens. Ghoddos agent lade dessutom ut en bild på sociala medier där det framgick att Ghoddos var klar för Huesca, en bild där det verkar som Ghoddos skriver på ett kontrakt.

Själv har inte Ghoddos velat säga så mycket vad som hände där i Spanien och han förnekar att han skrivit på ett kontrakt. Nu gör FIFA en annan bedömning av situationen och hävdar att Ghoddos har gjort fel och att ÖFK är medskyldiga till det inträffade. Saman straffas med böter till Huesca och fyra månaders avstängning från fotbollsspelande. ÖFK beläggs med värvningsförbud i två transferfönster som straff för sin inblandning i affären.

Det här är förstås stor skandal i den svenska fotbollsvärlden, vi känner inte till något tidigare fall där en svensk klubb straffats med transferförbud av FIFA.

Man kan förstås skaka på huvudet åt hur det här skötts av Ghoddos och ÖFK, men historien har flera tvister till som förtjänas att lyftas fram.

Sen ÖFK och Ghoddos anmäldes till FIFA i december i fjol har det förstås hållits förhör med inblandade parter. ÖFK har så klart blivit varse att den rimliga påföljden vid en fällande dom är ett värvningsförbud.

Som vi förstår det hela innebär ett transferförbud att man inte får köpa in spelare till klubben, inte heller bosmanspelare och heller inte låna in spelare. I praktiken måste man alltså klara sig med de spelare man har i truppen när transferförbudet slår till.

Det går inte att tolka ÖFK:s galna värvningskarusell i vår- och sommarfönstret på annat sätt än att de förväntade sig det här utslaget från FIFA och säkrade upp truppen för att klara flera fönsters värvningsstopp. Totalt har man värvat 14 spelare i år till klubben, varav fem nu i sommarfönstret. Just nu har man en trupp på 29 kontrakterade spelare, plus tre lånespelare.

I en intervju i Östersundsposten 27/8 säger styrelseledamoten Maria Wilén att anledningen till alla värvningar är att många spelare kommer att lämna efter säsongen och att man vill värva in för att redan nu förberedda det nya laget som ska spela nästa år. Ge spelarna tid att växa in i det, helt enkelt.

Hennes uttalande går inte att ta på allvar. I ÖFK är det bara tre av de tjugonio spelarna som sitter på utgående kontrakt. Det är knappast någon spelarflykt att vänta efter säsongen.

Nä, sanningen är rimligen att ÖFK visste om vad som väntade dem utifrån vad deras jurister berättat och såg till att fylla på med spelare så att de klarar ett värvningsförbud. I dag i media spelar man upprörd och oförstående inför FIFA:s beslut, men det är man så klart inte. Man har kallt kalkylerat med detta. Nästa år har man 26 egna spelare i truppen att använda, även om de med utgående kontrakt försvinner och när lånespelarna återgått till sina klubbar.

Ja, vad ska man säga. Det går väl kanske inte att klanka ned på ÖFK:s agerande som så. Givet läget var de tvungna att agera medans tid var.

Problemet är nu att de igår gick ut till sina supportrar och sponsorer och började tigga pengar. Man angav minskade sponsorintäkter under året som skäl för åtgärden. Men det är förstås inte hela sanningen för de sju miljoner man nu säger sig behöva för att fixa årets resultat.

Nä, sanningen är att man dragit på sig väldigt mycket högre spelarkostnader för andra halvan av året jämfört med det som budgeterats. Anledning är så klart att man ska ha spelare till nästa år när man inte får värva

Att småljuga för sina supportar och sponsorer om anledningen till att man tigger pengar känns väldigt ofräscht av styrelsen i ÖFK. Det hade varit mycket mer smakfullt att förklara situationen som den är och be om stöd utifrån de premisserna.

Som det är nu känns det hela väldigt överkalkylerat. Man vill framstå som oskyldig inför fotbollssverige och säger att man inte förstår hur man kan blivit fälld, samtidigt som man agerat som att man väntade sig ett kännbart straff.

Dessutom har Maria Wilén den dåliga smaken att skylla på den gamla styrelsen i sin intervju med ÖP över den uppkomna situationen.

Att som man nu gör, skicka notan för sina misstag till supportrar och sponsorer och låtsas som ingenting är ju bara patetiskt och indikerar all avsaknad av ryggrad och känsla för rättvisa.

Nä, ÖFK, sanningen kommer alltid fram och ärlighet varar alltid längst. Ert agerande nu drar ytterligare vanära över klubben som ingen av era supportrar och välgörare förtjänar. Skäms på er!

Slutet på denna soppa är inte ens nära. Från flera källor uppges det att beloppet som Ghoddos ska betala till Huesca uppgår till 40 miljoner kronor.

Så här skriver Huesca på sin hemsida

Club Ostersunds FC, de Suecia; y fija una compensación de cuatro millones de euros (4.000.000) para la Sociedad Deportiva Huesca a recibir en un plazo no superior a treinta días.

Betalningen ska alltså vara löst på 30 dagar. Ghoddos lär inte ha några 40 miljoner utan kommer rimligen att stämma ÖFK på en del eller hela beloppet.

Och ja, nästa vecka inleds rättegången mot Daniel Kindberg – mer misär att vänta för alla hårt prövade fans.

Facebook Comments Box