ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

ÖFK på ruinens brant – om några dagar kan allt vara över

Under tisdagskvällen genomförde ÖFK ett medlemsmöte där företrädarna informerade klubbens medlemmar om situationen i föreningen. Inte helt oväntat var det ett maratonmöte som pågick i över tre timmar.

På plats var Östersundsposten som liverapporterade från mötet.

För att sammanfatta vad som kom fram på mötet och vilka konsekvenser det har för klubben har vi plockat citat från ÖP:s livechatt som vi sen reflekterar runt.

Ordföranden

En tidig nyhet på mötet var att ordföranden Bo Ottosson avgår som ordförande i ÖFK:s aktiebolag, där driften av A-laget återfinns. Han avgick redan i helgen men det offentliggörs alltså nu.

Så skrivs det om saken i chatten

”Jag glömde nämna att en anledning till varför Bo Ottosson avgår är att nye vd:n kräver det pga Ottossons kopplingar till Daniel Kindberg. 
– Vilka det nu är, sa Ottosson förut”. 

Det är alltså den nye tillförordnade VD:n som kräver att Ottosson kliver av pga sina kopplingar till Daniel Kindberg. Vi får då komma ihåg att Ottosson var Kindbergs namn som enligt vissa kuppades in i styrelsen på årsmötet i vintras. Hur det än är med det så faller Bo på eget grepp när han helt omdömeslöst dök upp på rättegången mot Kindberg et al förra veckan när det var försvarets tur att berätta sin story i rätten. Han uttalade sig offentligt om att det var en rimlig berättelse som hade kommit fram i dragningarna i rättssalen.

Det är nog ganska få som håller med honom om det. Han har blivit en belastning för klubben och hans agerande sista tiden är bara ett ytterligare bevis för hur djupt Kindberg lyckats manipulera människor, så till den milda grad att de tappar alla koncept och omdöme.

Bokslut

Från chatten:

”Kort sammanfattning av periodbokslutet för januari-augusti 2019:
ÖFK omsätter 39,7 miljoner i sitt aktiebolag. Kostnaderna uppgår till 59,7 miljoner. Ett minusresultat på 20 miljoner kronor alltså”. 

ÖFK har alltså gått back med 20 miljoner på åtta månader. Det måste vara något slags rekord i svensk fotboll. På helåret blir det alltså 30 miljoner kronor, under förutsättningen att kostnaderna är de samma. Så är sannolikt fallet i allt väsentligt, då det mesta är trögrörliga kostnader så som spelarlöner.

Det är förstås obegripligt hur man kunnat tappa kontrollen över ekonomin på detta spektakulära sätt.

Svaret till varför det gått så snett tycks finnas i den här reflektionen från en av styrelsens medlemmar

”Vi hade tro på spelarförsäljningar och den budget som var lagd, säger Wilén”.

Styrelsen trodde att man skulle kunna sälja spelare för 10-tals miljoner som man gjorde under fjolårssäsongen. Nu blev det inte alls så. Nuvarande styrelse fick så klart ärva budgeten från den avgående och valde då att tro på den. Det var förstås deras stora misstag i det som nu har hänt. Den föregående styrelsen var helt fartblind och hade uppenbart budgeterat med en nivå på spelarförsäljningar som var helt orealistisk.

Sittande styrelse bord så klart gjort en egen riskbedömning över sannolikheten i de intäkter som var tänkta skulle komma in under året. Hade man gjort det hade man kunnat stoppa det här vansinnet före sommaren. Att ha en budget där balansen bygger på att intäkterna till kanske en tredjedel kommer från tänkta spelarförsäljningar är förstås helt orealistiskt och går bortanför allt rimligt risktagande och saknar varje uns av sund ekonomisk kalkyl. Detta borde Wilén som själv är ekonom insett. Här faller en stor skugga på den sittande styrelsen och den fd VD:n som ändå var den med bäst insyn i verksamheten.

Fartblindhet är det enda som kan förklara denna enorma blunder som nu sannolikt knäcker klubben.

Den nuvarande ekonomiska krisen

Från chatten

”Kortsiktigt behöver 10 miljoner kronor komma in på kontot, säger man också och berättar att man bett sponsorer att förskottsbetala inför nästa år”.

”Sanningen är att vi ska få in 10 miljoner på tio dagar, säger Widegren nu”.

Av dessa uttalanden kan vi utläsa omfattningen av den aktuella ekonomiska krisen. Katastrofen är nog ett mer rimligt ord. Klubben tycks alltså ha noll kronor på kontot och kan inte betala lönerna som ska ut om en vecka. Förra året hade man 58 miljoner i kostnader för spelarlöner. Det finns väl ingen anledning att tro att det har minskat radikalt till i år. Förutom detta tillkommer då övriga anställda i föreningen som också ska ha sina löner. Den 25:e september ska alltså klubben ut med ca 5 miljoner i löneutbetalningar. Till detta tillkommer sen skatter och avgifter.

När ÖFK säger 10 dagar och 10 miljoner är det alltså med en viss modifikation. Man måste ha minst 5 miljoner inne på sitt konto den 24:e för att kunna göra löneutbetalningarna. Skulle man misslyckas med att betala ut lönerna är spelarna i princip fria att lämna klubben då föreningen brutit mot de kontrakt man har med spelarna. Nu kommer naturligtvis inte detta att ske direkt men om löneutbetalningarna börjar släpa eller utebli i höst kan det förstås finnas spelare som tröttnar på situationen och går vidare.

Klubben vädjar också att sponsorerna ska göra inbetalningar av nästa års sponsorpengar nu, för att rädda situationen. Det är förstås en extremt desperat åtgärd, då man stympar nästa års ekonomi för att rädda årets. Det går så klart att förstå att man vädjar om detta, givet krisen i föreningen. Men frågan om sponsorerna är så sugna. Finns ens klubben nästa år, eller går mina sponsorpengar bara in i ett svart hål och sen får jag inget för det? Dessutom är just sponsring ett sorgebarn för ÖFK. I fjol drog man bara in drygt 7 miljoner i sponsring och i år har den siffran sjunkit ytterligare. Så även om klubbens vädjan övertygar några sponsorer om att hosta upp pengar nu, kommer det inte att förslå särskilt långt för att rädda klubben.

Ekonomin i framtiden

Från chatten

”Nya vd:n har fått i uppgift att fortsätta kostnadsbesparingarna. Inför 2020 har styrelsen som mål att ta fram en budget på 55-60 miljoner, cirka 25-30 miljoner lägre än den initiala budgeten för 2019”.

Styrelsen säger alltså att man ska skära i kostnaderna till nästa år från årets ca 90 miljoner i budget till 55-60 miljoner. Det är så klart en brutal neddragning på 30% av kostnaderna. Tyvärr för styrelsen är även den kostnadsmassan för stor och budgeten kommer att spricka även nästa år. Som vi visade i vår tidigare analys är en mer realistisk budget på ca 40-45 miljoner. En sådan budget behöver inte innehålla några intäkter från osäkra spelarförsäljningar och bygger inte på att ÖFK placerar sig högt i serien som ger mer pengar från SEF. Dessutom, om man ska bränna nästa års sponsorpengar nu, så kan man ju inte räkna med dem i budgeten för nästa år.

Från chatten

”Däremot meddelar man att styrelsen i elitbolaget har gjort ett förslag att göra en nyemission på upp till 25 miljoner”.

Som nämnts tidigare får vi räkna med att ÖFK gör ett minusresultat på ca 30 miljoner på helåret. Det innebär att de 10 miljoner man behöver nu bara täcker den akuta krisen. Frågan är då hur man tänker sig att få in övriga pengar, för att undvika konkurs i år?

Tydligen tänker sig då styrelsen att man ska göra en nyemission. Vi får då anta att det är aktier i driftsAB:t som ska emitteras. Tydligen ska denna emission vara riktad, dvs vända sig till speciellt utvalda investerare. Nu kan man ju fråga sig vem skulle vilja investera i ett konkursbo där ens pengar går till att överleva året. Det är nog ganska få beredda att göra. Ska man få någon att ställa upp med den enorma risk som finns måste man så klart krydda erbjudandet ordentligt. Det enda vettiga klubben kan göra är att lova utdelning på aktierna från kommande spelarförsäljningar.

Frågan är då om man ens kan lyckas med att locka investerare att hoppa på detta? Det som talar emot det är förstås den stora risk som finns i att klubben kan gå i konkurs närsomhelst. Sen måste man också resa frågan om rimligheten i beloppet. Det görs väldigt sällan nyemissioner i aktiebolag i svensk fotboll så det finns ingen bra benchmark om vad som man brukar kunna lyckas med.

Inom hockeyn där man man inte kan locka med framtida intäkter på spelarförsäljningar på samma sätt som i fotbollen, lyckades Djurgården få in 23 miljoner 2017 i en nyemission. Leksands IF misslyckades dock 2015 när man ville ha in 18 miljoner i sin emission. Det kom bara in en miljon kronor. Inom fotbollen har i år Halmstads BK som också är i ekonomisk kris sålt andelar i ett riskkapitalbolag. Där siktar man på att få in 7.5 miljoner.

Att ÖFK skulle kunna locka investerare att gå in med så mycket pengar som 25 miljoner känns tämligen verklighetsfrämmande. Även under goda förutsättningar är det en väldigt stor summa för en så pass, relativt sett, liten klubb.

Från chatten

”En annan nyhet som kom fram är att Daniel Kindberg under sommaren gick med på att låna ut 6 miljoner ”.

”Bo Ottosson säger att man lånat 6 miljoner och att 2 av dem är återbetalt”.

På mötet erkänner alltså klubben att Kindberg har lånat ut 6 miljoner till klubben i sommar för att överleva likviditetsmässigt. Det är intressant eftersom avgående ordförande tidigare offentligt förnekat att Kindberg lånat ut så mycket pengar. Varför ljög han om det?

Vad värre är att klubben nu har bokförda skulder, vilket ytterligare sabbar balansräkningen. Om skulden kvarstår minskar möjligheten att få elitlicens eftersom klubbar inte får ha negativt eget kapital.

Det ÖFK kan hoppas på är att Kindberg kvittar fordringen mot aktier i nyemissionen, då löses problemet. Men som en konsekvens får man inte in 25 fräscha miljoner, som man behöver, utan bara 21. Är man smarta har man tagit höjd för detta i den tänkta emissionsbeloppet.

Hur slutar det här?

Det har tidigare varit känt att klubben behövt 10-15 miljoner för att fixa vad vi alla trodde var årets resultat. Nu verkar det inte så längre utan det verkar mer vara att man behöver 30 miljoner för att inte hamna på minus och negativt eget kapital.

Vi skrev i vår tidigare analys att vi nog trodde att ÖFK skulle kunna klara av det här mest akuta och sen jobba med att få ordning på det hela under nästa säsong.

Nu är vi inte lika säkra längre. Det är stor skillnad på 10 miljoner mot 30.

Det finns en mycket stor risk att styrelsen tvingas sätta klubbens aktiebolag i konkurs redan om en vecka när man inte fått in pengar till lön till klubbens spelare och anställda.

Det som talar för det är att ingen är beredd att gå in med pengar i det här läget när det är så osäkert om klubben finns i sin nuvarande form om ens några dagar.

Även om man nu mirakulöst löser de mest akuta problemen finns fortfarande skuggan över klubben med Ghoddos-ärendet. Man har nu överklagat Fifas dom till CAS men det tar 6-12 månader innan man får besked därifrån. Om man blir fälld även där är man skyldig att betala den del av 43 miljoner som Ghoddos inte själv kan betala. Vi får väl anta att Ghoddos inte sitter på så mycket pengar. I praktiken innebär det att man kommer gå i konkurs där och då om många av miljonerna hamnar hos ÖFK att betala.

Detta faktum kommer att hindra många från att gå med i nyemissionen av den enkla anledningen att risken är för stor när ingen har koll på de framtida ekonomiska utsikterna för klubben.

Den enda som villkorslöst är beredd att hjälpa klubben i det här utsatta läget är Daniel Kindberg. Han kan och kommer säkert om han får rädda klubben ur den mest akuta krisen. Problemet är att då kommer föreningen vara skyldig honom stora summor pengar. Det innebär att han i allra högsta grad fortsätter att vara knuten till klubben via sina lån och i förlängningen säkert aktier.

Kindberg har efter allt som hänt färre vänner och beskyddare och många sponsorer och investerare är tydliga med att så länge Kindberg har något som helst att göra med klubben, så tar man sin hand ifrån föreningen. Ingen vill längre förknippas med honom.

ÖFK är därför i ett äkta moment 22 just nu. Tar man Kindbergs pengar och räddar klubben här och nu, kommer klubben dö i framtiden, för få andra kommer vilja vara med och bygga upp klubben igen.

Samtidigt, om man inte tar emot Kindbergs pengar kommer klubben med all sannolikhet att gå i konkurs, troligen väldigt snart.

En riktig rävsax för klubbens styrande. Om vi får gissa på hur det slutar, med stor risk för att det blir fel, tror vi att styrelsen väljer att sätta klubben i konkurs tämligen omgående och sen föröka hitta en väg framåt därifrån.

Om klubben går i konkurs är det automatisk degradering en division. Skulle man dessutom åka ur Allsvenskan blir det två divisioners nedflyttning. Man kan faktiskt flyttas ned ytterligare en divisorn om tex Kindberg döms för brott och man kan belägga brott mot SvFF:s tävlingsbestämmelser (utöver konkursen), tex runt elitlicensen eller något annat i den 68-sida skriften som utgör tävlingsbestämmelserna.

Oavsett hur det här nu slutar kommer ÖFK aldrig vara sig likt igen i framtiden. Det här är på många sätt vägs ände och även om det blir någon fortsättning kommer klubben se helt annorlunda ut och existera under helt andra förutsättningar. Drömmen om nya stordåd, kommer att stanna vid just drömmar.

Facebook Comments Box