Daniel Kindberg – manipulationens mästare?

Som alla känner till har rättegången mot bland annat Daniel Kindberg inletts i veckan. Vi har fått höra hårresande historier om hur Kindberg, enligt åklagarna, styrt och ställt med luftfakturor under ett decennium för att på olika sätt olagligt berika ÖFK. Det ska bli spännande nu till veckan när Kindberg med flera ska lämna sin version till vad som har hänt.

Det som de flesta nog kanske inte har riktig koll på att är att Daniel Kindberg också är under utredning för mutbrott och kan komma att åtalas för det, senare under hösten.

Det finns en udda historia kopplat till detta åtal som Östersunds Posten återberättar via Linda Hedenljung, som är den reporter som under fem år grävt i ÖFK och deras många och krokiga affärer.

Den här tämligen osannolika historien rör sig om hur tre av Daniel Kindbergs datorer hamnar i händerna på polisen som utreder mutbrotten.

Historien börjar med Daniel Kindbergs granne som är polis ska hämta sina barns pulka i det gemensamma cykelförrådet som så klart också Daniel har tillgång till. Väl där upptäcker han en datorväska innehållandes tre dator. I tron att det är stöldgods som hamnat i hans cykelförråd tar han med väskan till polisstationen och ber en kollega kolla upp det. Någon stöldanmälan finns inte gjort på några datorer, så väskan lämnas in på hittegodsavdelningen.

Några dagar senare upptäcks att det finns en lapp i datorväskan med Daniel Kindbergs namn på. Polismannen blir då uppmanad av överordnade att kontakta Ekobrottsmyndigheten då Kindberg är under utredning där. Just den här dagen råkar en polis från korruptionsenheten i Stockholm vara i Östersund och tar då med sig väskan på uppdrag av Ekobrottsmyndigheten.

Nu kan material från datorerna använts som bevis mot Kindberg i den pågående rättegången, det verkar just nu dock lite oklart om så har skett.

Kindberg är fly förbannad och har i ett facebookinlägg anklagat polismannen och polisen för att inte hanterat ärendet korrekt, något som polismannen tillbakavisar.

Den kanske mer intressanta frågan är ju hur Kindbergs datorer i februari i år hamnade i det gemensamma cykelförrådet där han bor. Det var ju inte en dator utan tre som återfanns. Det hade väl gått att förstå om han hade glömt sin datorväska med sin dator i ett gemensamhetsutrymme där han normalt passerar.

Nu måste vi dock ifrågasätta vad man har att göra i ett cykelförråd i februari, det är nog ganska få personer som ska hämta eller lämna sin cykel i alla fall, åtminstone om man bor i Östersund. Cykelförråd vid den här tidpunkten på året är nog som för polismannen, mest uppställningsplats för pulkor och kälkar.

Det är oklart om någon i Kindbergs familj är pulk- eller kälkåkare, men så klart är det märkligt att hans datorväska hamnar i cykelförrådet, då han knappast har dagliga ärenden dit.

Och som sagt, hade det varit en dator hade det möjligen gått att förstå att den blir glömd. Men varför skulle någon ställa ifrån sig tre datorer och sen glömma bort det bara. Väskan hade nämligen stått där ett tag då flera grannar hade observerat den och kontaktat föreningens ordförande.

Så hur ska man tolka det här då? Helt klart är i alla fall att Kindberg inte om han är vid sina sinnens fulla bruk kan ha glömt sin datorväska i cykelförrådet med något så värdefullt som tre datorer, och sen inte kunnat komma på vad han ställt den. Rimligen borde han letat efter den och då också funnit den, om nu ett antal grannar kunnat observera väskan i förrådet.

Det hela blir lätt obegripligt när man ställer sig frågan varför han inte skulle vända upp och ned på hela världen för att finna väskan, speciellt om det kan finnas material i datorerna som möjligen kan användas som bevis mot honom i den pågående utredningen. Man borde väl göra allt för att den skulle komma tillbaka?

Men tydligen inte Daniel Kindberg.

Då måste vi även om det känns knepigt acceptera att det finns ytterligare en förklaring till det som hänt. Den förklaringen kräver dock att vi gör antagandet att vi har med en riktigt slipad person att göra i Daniel Kindberg.

Han kan medvetet ha ställt väskorna i cykelförrådet för att de skulle bli upptäckta. Alla skakar nu intuitivt på huvudet och säger att det är inte möjligt. Men när ni gör det utgår ni från hur ni själva skulle agera i en sådan här situation, ingen av er är dock Daniel Kindberg.

Man ska absolut inte utesluta möjligheten att allt det här är iscensatt av Kindberg som ett försök i att ifrågasätta polisens undersökningsmetoder och få möjlighet att påverka ”the public opinion” om sig själv som brottsmisstänkt och kunna visa på polisens smutsiga metoder för att få fast honom.

Vi ska komma ihåg att detta sker i februari i år och rättegången är planerad till att dra igång i april, perfekt läge för en liten mediekampanj alltså.

I och med att polisen beslagtar Kindbergs datorer får han nu en öppning att anklaga polisen för deras övernit att få fast honom, samtidigt som han kan utmåla sig som ett offer för polisens metoder, vilket han också gör i sitt facebookinlägg. Där kan man läsa att; ”I detta fall känner jag mig, kränkt och utsatt för stort övergrepp”

Om vi tänker efter är det ju en rätt bra strategi för att försöka påverka opinionen så här nära inpå rättegången. Ta några gamla datorer, se till att de inte innehåller något graverande, glöm inte att lägga i en lapp med ditt namn som binder dig till datorerna och så ser du till att placera dem på en plats som du vet att en rättskaffens polis frekventerar på vintern (den pulkahämtande polisen).

Vips så får du en öppning som du tycker dig behöva.

Nu blev det inte riktigt som tänkt för Kindberg då rättegången sköts upp och det här kanske inte fick den effekten han tänkt sig.

Nu har ni två teorier om vad som kan ha hänt. Kindberg glömmer sina datorer i ett cykelförråd och tycks inte komma ihåg det eller ens bry sig, eller så försökte han manipulera brottsutredningen till sin fördel genom att medvetet plantera datorerna i cykelförrådet.

Den senare teorin låter långsökt, så klart. Men samtidigt, är det något vi har lärt oss genom åren är det att inte underskatta Daniel Kindbergs aldrig sinande manipulativa förmåga och framförallt hans vilja att utnyttja den i alla tänkbara lägen.

Facebook Comments Box