Daniel Kindberg – efterkonstruktionens krönte konung

Följetongen fortsätter i soppan med ÖFK, Ghoddos och den spanska klubben Huesca.

Idag intervjuas Saman Ghoddos av Aftonbladet och berättar lite mer hur det har gått till när han var nere i Spanien och skrev på ett kontrakt med klubben.

Av artikeln framgår att Ghoddos får tillåtelse av Kindberg att åka ned till Spanien för att bekanta sig med omgivningarna, kolla på stan och arenan med sin bror. Något kontrakt fick inte skrivas på då förhandlingarna mellan klubbarna inte var klar, allt detta enligt Kindberg.

Väl på plats i Spanien finns en bild när Saman skriver på ett dokument med klubbföreträdare för Huesca. Både Kindberg och hans agent Lukic, som alltså inte var med på resan hävdar nu att Huesca ska ha ”lurat” Ghoddos att skriva på ett personligt spelarkontrakt med klubben.

Kindberg hävdar vidare att Saman inte visste vad det var för slags papper han skrev på eftersom det var på spanska. Vid signeringstillfället är den spanska agenten Quique Pina med av någon anledning. Kindberg hävdar sen att Saman sagt till honom att det papper han skrivit på bara var för en läkarundersökning.

Det visar sig att kontraktet inte bara var en överenskommelse om en läkarundersökning med Huesca, utan också en övergång till klubben.

Enligt Kindberg säger han då åt Ghoddos att bryta kontraktet med hänvisning till att han inte förstått vad han skrev på, vilket Saman också gjorde, för att några dagar senare skriva på för Amiens.

Hela den här historien är förstås fullständigt uppdiktad av Kindberg, det måste så klart alla förstå. Den innehåller en rad helt orimliga sekvenser och beteenden som inga professionella klubbar eller spelare skulle komma på tanken att ägna sig åt.

Vi börjar med Kindbergs obegripliga resonemang om att skicka ned Ghoddos på någon slags förstärkt semester till Spanien för att prova den lokala sangrian och insupa atmosfären på stadion i Huesca. Vilken seriös klubbchef skulle göra det? Vilken klubbchef skickar iväg sin guldklimp på semester när det bara är kort tid kvar på transferfönstret och tiden börjar bli knapp att hitta en klubb. Alla vet att Saman ska lämna.

Enda anledningen för Kindberg att skicka iväg Saman till Huesca i det läge som rådde, var för att förhandla om ett personligt kontrakt. Allt annat är förstås helt uteslutet, om vi nu inte tror att Kindberg blivit fullständigt galen vid tidpunkten för det här.

Varför Saman inte har sin agent med sig kan man verkligen undra.

Vidare hävdar ju både Kindberg och Ghoddos agent att Saman blivit lurad att skriva på ett kontrakt. Tänk efter, hur sannolikt är det att en klubb i La Liga som fungerar som ett professionellt företag skulle ägna sig åt att försöka lura spelare att skriva på papper där de inte förstår vad texten innehåller. Och förresten, varför skulle ens företrädare för Huesca vilja att Ghoddos skrev på något personligt kontrakt om det inte fanns en uppgörelse mellan klubbarna?

Snurrigt det här. Vi frågar vidare. Hur kan Saman och hans bror inte förstått vad han skrev på för slags papper? Huesca har inga incitament att få honom att skriva på något som de inte är överens om. Med i rummet fanns en oberoende person, en spansk agent som rimligen kan engelska och kan översätta dokumentet. Att inte klubbföreträdarna skulle kunna kommunicera med Saman på något sätt om villkoren i avtalet (oavsett vad det var för avtal) känns ju helt främmande.

Sen kan man ju undra varför personerna i rummet gick med på att ceremonin fotograferades om allt bara var en stor scam, det kanske inte är något man vill ha ut på sociala medier.

För att Kindbergs berättelse om vad som hände ska ha en chans att vara i närheten av sanningen måste vi anta att Saman och hans bror tagit droger och helt tappat det. Varför skulle Saman bryta mot sin arbetsgivares uttryckliga order att inte förhandla med klubben och absolut inte skriva på något? Kanske Saman ville, men han hade sin bror med sig som borde kunnat stoppa honom om han nu förlorat förståndet.

Vi måste vidare göra det något märkliga antagandet att en fotbollsspelare som ska vidare i karriären helt aningslöst skriver på papper högt och lågt hos klubbar han inte ska förhandla med. Vad är sannolikheten, frågar vi? Ingen person vid sina sunda vätskor skulle i en sådan situation som Saman befann sig i skriva på någonting, utan att vara helt på det klara vad det var man skrev på.

Och egentligen, även om Ghoddos inte kan ett ord spanska kan han i kontraktet se att det står siffror som föregås av ett eurotecken, Bara det borde fått honom att undra vad det var för papper som lagts framför honom. Man får ju inte 40 000 euro i månaden för en läkarundersökning.

Nä, ni hör ju, det Kindberg hävdar hände där nere är så klart en rent uppdiktad historia, för att skydda sig själv, ÖFK och Ghoddos.

Det mest troliga, om vi får spekulera i det hela, är att när Ghoddos sajnat sitt personliga kontrakt kom inte ÖFK och Huesca överens om slutvillkoren i kontraktet mellan klubbarna. Kindberg beordrar då Saman att bryta kontraktet så att han kan säljas till en annan klubb.

Huesca känner sig uppenbart lurade, trots att det enligt Kindberg är de som lurats. Så redan i augusti förra året anmäler man Ghoddos och ÖFK till Fifa. Man kan ju förresten undra varför inte Ghoddos och ÖFK anmäler Huesca till Fifa för deras påstådda tilltag?

Nu har Fifas juridiska kvarnar malt klart och man anser sig då ha klara bevis för att Huescas historia är den som man ska tro på i sammanhanget. Straffen som utdöms är drakoniska för de inblandade. Det riskerar att sätta Ghoddos i personlig konkurs, det är 100 månadslöner han ska betala till Huesca. För ÖFK:s räkning är straffet i praktiken lika med degradering från Allsvenskan och en oviss framtid att möta ekonomiskt och sportsligt. Fifa skulle förstås inte göra så här om de inte kände sig tämligen säkra på att det fanns tillräckligt med bevis som håller i CAS skiljenämnd, som nu ska titta på ärendet.

Chanserna för att Ghoddos och ÖFK ska få rätt där är väl tämligen små, om vi nu får gissa. Fortsättning följer i denna hemska soppa som drar vanära över svensk fotboll i allmänhet och ÖFK med Kindberg i spetsen, i synnerhet.

Facebook Comments Box