ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

ÖFK: Reflektioner efter en rättegång – dags att bjuda Daniel Kindberg farväl

Då var så rättegången mot Daniel Kindberg och de två medåtalade över för den här gången. Dom faller 5 november kl 11.00. Oavsett hur utfallet blir, lär domen bli överklagad. Om domen skulle gå de åtalades väg lär åklagarsidan överklaga till hovrätten. Det här är ett prestigemål för de två karriäråklagarna och en process de ägnat enormt mycket tid åt att ta till rättegång. De lär inte ge upp vid ett eventuellt bakslag i tingsrätten.

Om Kindberg skulle fällas på så bara den minsta åtalspunkten och med en obetydlig påföljd som konsekvens är det med intill visshet gränsande sannolikhet så att Kindberg överklagar domen på momangen. I hans värld är han oskyldig vilket han med önskvärd tydlighet ger uttryck för i en intervju med Fotbollskanalen efter att rättegången avslutades. Han gjorde då bland annat följande uttalanden.

– ”Den rapporteringen som varit har varit allt annat än objektiv och opartisk. Det behöver vi inte diskutera. För det vet vi”.

Om det faktum att han bad åklagaren om att inte överklaga den kommande domen säger Kindberg:

– Jag vill ha ett slut på det här. Det har pågått tillräckligt länge och jag tycker det är tillräckligt visat att det här inte håller ens för att väcka åtal i första hand”.

Själva kärnfrågan i rättegången har handlat om huruvida åklagarna kan bevisa att olika personer på Kindbergs order har skrivit luftfakturor till olika företag där entreprenörsjobb som påståtts utförts de facto inte har blivit utförda eller till mycket mindre del än vad fakturorna gör gällande.

Alla åtalade nekar till att någon luftfakturering skett utan hävdar att jobben utförts enligt specifikation. Det är då specifikationer som inte alltid varit helt glasklara då fakturaunderlag och bokföring saknats i stora stycken. Vad som är ställt utom allt tvivel är att ÖFK har fått in 15 miljoner i ”sponsring”, på rätt eller felaktiga grunder. Och det är alltså de fakturor som åklagarna valt att lyfta in i åtalet. Det lär finnas en hel del till fakturor eller andra transaktioner där de inte kunnat visas på oegentligheter, vilket inte innebär att de inte kan ha förekommit.

Poängen här är inte att säga att Kindberg et al är skyldig till eventuellt mer olagligheter utan att konstatera att det upplägg han använt för att förse ÖFK med pengar, olagligt eller ej, är mer omfattande än det som framkommit i rättegången.

Som sagt, hur det slutar på riktigt kommer vi få avvakta med till nästa år när Hovrätten i Sundsvall tar upp målet och säger sitt om det hela. Om Kindberg blir fällt där finns väl alla möjligheter att han överklagar till Högsta domstolen, han lär uppleva sig lika oskyldig då som han gör nu. Att HD skulle bevilja prövningstillstånd är inte sannolikt då det inte finns något prejudicerande i detta mål.

Under den månad rättegången fortgått har fokus riktats mot alla tekniska detaljer runt fakturor, bokföring och annat som de flesta av oss normalt sett har lite intresse av eller specifik kunskap om. Vi som följt rättegången har tvingats in i detta mikrokosmos där skuld eller oskuld skall göras troligt i en mängd av enskilda händelser, allt under den form som en rättegång bjuder.

När åklagare och försvarsadvokater borrar sig ned i detaljer som diskuteras är det lätt hänt att vi åskådare fastnar i att försöka bedöma om det som kommer fram talar för eller emot någon av sidorna i rättegången. Gott så, men samtidigt som vi gör det, är det lätt att vi förlorar det stora perspektiven som handlar om varför ens det har blivit en rättegång och det kontext som de handlingar som diskuteras under rättegången kom till under.

För hur det än är, alla teknikaliteter till trots, vi pratar om hur en person som ordförande har valt att driva en elitfotbollsklubb under många år.

Det rättegången visar, om vi lämnar skuldfrågan därhän, är det modus operandi som Daniel Kindberg använt för att få in sponsring till klubben. Frågan som mejslas fram efter rättegången blir väl, oavsett vad man tycker om Daniel Kindberg som person, är hans metoder för att få in pengar till klubben något som någon med en vettig moralkompass kan ställa sig bakom?

Är det rimligt att en ordförande i en fotbollsförening utnyttjar sin vän (Sollefteåbon) som Kindberg gjort? Sollefteåbon sponsrade ÖFK med i princip alla pengar som kom in i hans företag, på något sätt fick Kindberg honom att göra detta. Är detta god affärssed och ett hållbart och modernt sponsorskap som klubbar vill ha med sina marknadspartners?

Är det rimligt att Kindberg fick Peab-mannen att själv attestera fakturor som han själv var osäker på stämde och sen snika dem vidare i systemet för ytterligare attest innan utbetalning. Är det verkligen så man jobbar som ordförande i en idrottsförening?

Är det rimligt att Kindberg använder sig av den vice ordföranden i klubben som en slags högra hand i allt detta och som då tvingas ljuga, trixa med papper osv för att skydda klubbens ordförande och klubben? Hans Carlsson är som bekant inte åtalad i den här rättegången.

Är det rimligt att Kindberg fick spelare i A-lags truppen, ledare och ungdomslag att ideellt arbeta för ÖFK med diverse uppdrag och på så sätt dra in många miljoner åt klubben? Om det var så mycket arbete som utfördes, borde de som jobbade inte avlönats? Nu framstår det ju närmast som slavarbete, då det rörde sig om massiva arbetsinsatser enligt fakturorna.

Är det rimligt att som elitklubb driva ett av föreningens aktiebolag på ett sådant sätt att två på varandra följande revisorer i förhör säger att de är osäkra på att allting stod rätt till i bolaget?

Ni hör ju själva, det är förstås inte på något sätt rimligt att en ordförande i en elitklubb, eller vilken klubb som helst för den delen. agerar på det här sättet. För är det något rättegången slagit fast är det just att det är så här det har gått till. Om det är brottsligt, är som sagt en annan fråga.

Hur kunde Kindberg få sådan makt i ÖFK att han kunde driva klubben på detta vis, som i värsta fall är brottsligt, i bästa fall, djupt omoraliskt?

Naturligtvis har Kindbergs personliga egenskaper hjälpt till (du kan läsa vår artikel om det här). Hans charmerande sätt, energi, förmåga att anpassa sanningen till det som är bäst just nu osv. Men det tar inte ifrån människorna i klubben och dess medlemmar ansvaret av att de borde stoppat honom. Ingen seriös klubb vill bli påkommen med att bedriva en del av sponsringsarbetet på det här sättet. Det drar ned klubben i alla möjliga typer av dy som är hopplöst svår att tvätta bort. Varför fick det hända i ÖFK? Hur kunde man låta honom fortsätta, alla slags varningstecken fanns där om man bara velat se dem.

Allt detta blir en tung läxa att lära för klubben. Och vad än viktigare, hur kan man se till att det som skett under Kindbergs ledning inte händer igen?

Det finns inga garantier så klart mot någonting. Men det klubben måste göra nu är att rensa den på inflytande från Kindberg. Bara när det har skett kan man gå vidare och börja bygga upp klubben igen.

Frågan är om klubben klarar av det? Kindberg anser att han är oskyldig och blir gärna ordförande igen imorgon om han finge. Han kommer aldrig att släppa klubben. Men som sagt, om klubben ska kunna gå vidare måste man göra sig av med allt vad Kindberg och det inflytande han fortfarande har.

Det är en riktig hästkur klubben nu måste igenom. Man måste offentligt tacka nej till hans pengar. Man måste se till att han inte pratar med anställda i klubben och försöker påverka dem. Det samma gäller spelarna i klubben. Man bör för att markera allvaret i situationen utesluta honom ur klubben som medlem med hänvisning till flagranta brott mot föreningens värdegrund och stadgar under hans tid som ordförande. Man måste förbjuda honom att vistas i klubbens lokaler. Det kanske inte går att stänga av honom från arenan, men han får sitta på läktaren om han nu ska titta på matcherna.

Man måste få ut Kindberg ur sitt system, helt och hållet. Tar man inte det jobbet i grunden kommer man ha falangstrider i klubben i evig tid och all energi går åt till att folk kommer agera för eller emot Kindberg. Att Daniel kommer att gilla den uppmärksamheten behöver vi inte betvivla, men det kommer att äta upp klubben inifrån och sluta i kaos och kollaps.

Det som har hänt har hänt. Frågan är nu om ÖFK kan vinna nästa strid, att återerövra sin klubb från Daniel Kindberg.

Facebook Comments Box