ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

ÖFK: Vi gräver i hur mycket pengar Kindberg fört in i klubben olagligt och annat av intresse

Senaste två dygnen har varit omtumlande för Östersunds Fotbollsklubb. Återigen har man hamnat i strålkastarens ljus. Det har blivit fällande domar för de inblandade i Kindberghärvan och som lök på laxen framkommer i Ghoddosaffären att klubben mer eller mindre tvingat Ghoddos att bryta kontraktet med Huesca, annars skulle han få spela kvar i ÖFK under resten av kontraktstiden.

Det är inte lätt att vara ÖFK nu, hur mycket ska man behöva ta? Nåväl, i den här texten går vi igenom några av de saker som de senaste dagarnas händelseutveckling givit oss, och reflekterar över dem.

Är Kindberg dömd

Det har varit många på sociala medier som ansett att Kindberg inte är dömd förrän hans sak är prövad också av hovrätten i Sundsvall. Så är det så klart inte. Tingsrätten i Härnösand har dömt honom för en del av de brott han stod åtalad för. För det ändamålet har man publicerat en 177-sidig DOM där man förklarar sig, varför han anses vara skyldig tillsammans med sina medbrottslingar. Kindberg är med detta en dömd brottsling. Som i alla rättsstater finns en rätt att överklaga en dom, både för den åtalade och åklagaren. Denna rätt har nu Kindberg valt att utnyttja, men det innebär inte att han inte är dömd som brottsling av den lägre rätten.

Brukar personer som döms ha presskonferens efter att domen offentliggörs

Nej, det är relativt ovanligt att personer som döms för brottsliga gärningar har presskonferenser eller försöker få medias uppmärksamhet för sin sak, även om de är ”kända” personer. Det brukar väl mer vara så att pressen jagar dessa personer, men att de inte vill uttala sig om domen och istället vill bli lämnade ifred.

I Kindbergs fall kan man nog bara konstatera att det är i linje med de personlighetsdrag som bor hos honom att anordna en presskonferens där han sågar hela rättegången och dess slutsatser. Hans argumentation var som vanligt att alla andra har gjort fel och att det är ett rättshaveri utan dess like, att domstolen har fabulerat ihop en egen historia om vad som har hänt osv. Rampljuset är en trevlig plats för en sån som Kindberg, till och med när man blivit dömd för brott.

Hur mycket pengar har Kindberg olagligt fört över till ÖFK

I domen konstaterar tingsrätten att någonstans mellan 13-15 miljoner olagligt har överförts till ÖFK via de transaktioner som åtalen gäller. Det viktiga för resonemanget här är inte beloppet som sådant utan att tingsrätten gör nedslag på det modus operandi som Kindberg med sina kumpaner använt för att transferera över pengar till ÖFK. Det är handlingar som utförts med brottsligt uppsåt och som därför anses olagliga.

Vad gäller beloppen kan vi bara konstatera att åklagarna har lyft fram de fall ur bokföringen från bolagen där de anser sig kunnat bevisa att det varit brottsligt. Det är det som tingsrätten fått ta ställning till.

I sin presskonferens säger Kindberg att han attesterat 10 000-tals fakturor under aktuell tidsperiod. Det kanske är en lätt överdrift värdig hans syn på sig själv. Men ställt utom tvivel är att han attesterat säkert tusentals fakturor under den här perioden.

Med den insikten och att tingsrätten slagit ned på Kindbergs sätt att transferera pengar mellan bolag till klubben, måste nu som princip samtliga av de fakturor Kindberg attesterat ifrågasättas. Det går liksom inte att utesluta att han använt samma förfarande som han nu döms för, på ett ofantligt stort antal fakturor.

Varje faktura med Kindbergs underskrift på borde härmed ifrågasättas och nagelfaras. Nu har nog ingen varken ork eller lust att ägna sitt liv åt detta, men det framstår väl som en klar möjlighet att det kan vara betydligt större belopp som överförts till klubben på ett olagligt sätt. Vi återkommer strax till detta.

Man kan notera att åklagarna främst fått fram tillräckligt material runt fakturor där det varit kris med pengar i ÖFK och att det omedelbart måste vidtagas åtgärder för att föra över pengar till klubben. Den gode Kindberg tycks helt enkelt tagit större risker i de här sammanhangen när det varit bråttom. Det har varit mejl, och dokument som upprättats för att det ska bli ”rätt” bokföringsmässigt.

I den vanliga fakturalunken är det så klart lättare att dölja det hela där det kanske räcker med ett telefonsamtal eller kanske till och med ha en standardprocedur för hur det ska överfaktureras. Då finns ingen dokumentation som kan upptäckas av en åklagare och då kan det heller inte bli fråga om åtal.  

Hur stora belopp rör det sig om kan man fråga. Dessvärre är den frågan helt omöjlig att besvara men om man istället tittar på det från ett funktionellt perspektiv. De ca 15 miljoner Kindberg nu är dömd för att ha fört över till klubben olagligt är inte särskilt mycket pengar om man tittar på de summor klubben omsatt senaste åren. Men även om vi antar att det ”bara” är 2-3 miljoner i snitt per år, som domen antyder, som överförts olagligt är det mycket pengar i alla divisioner utom Allsvenskan.

Här är ÖFK:s kostnader för åren 2008-14 när man spelade antingen i div 1 eller Superettan, omräknat till 2017 års penningvärde.

2008 (div 1) 7.1M
2009 (div 1) 6M
2010 (div 1) 5.7M
2012 (div 1) 6M
2013 (SE) 21.8M
2014 (SE) 19.7M
2015 (SE) 36.7M

Det som sticker ut i sammanställningen är två saker, dels hoppet i kostnader mellan Div 1 och SE och mellan 2014 och 15 i Superettan. Det är ovanligt (återkommer i senare analys) att klubbar som för första gången någonsin, eller på länge går upp i Superettan, direkt kan ha en ekonomi väl över 20 miljoner kronor. Här är ett axplock av mindre klubbar och deras kostnader, som tagit sig upp i SE för första gången på länge eller någonsin.

Ängelholm 2008 12.6M
VSK 2011 12.6M
Väsby United 2008, 5.9M
Varberg 2012, 15.7M
Umeå FC 2012, 12.2M

Som vi ser är ingen av klubbarna i närheten av de nästan 22 miljoner som ÖFK hade i kostnader sitt första år någonsin i Superettan. Hur kommer det sig att en liten klubb från Norrland utan någon direkt förankring i bygden eller större intresse lyckas dra in så mycket pengar?

Den andra saken som sticker ut är hoppet mellan 2014-15 vad gäller kostnader. Från knappa 20M till nästan 37M från en säsong till nästa. Hur lyckades ÖFK hitta alla dessa pengar som ökar omsättningen med 85% från ett år till ett annat? Spelarförsäljningar förklarar delvis uppgången, men inte fullt ut.

Det låter i det närmaste helt osannolikt att få till något sådant. Vi återkommer om vi hittar något liknande exempel, men låt oss tvivla. Det vi kan konstatera är att ÖFK 2015 hade den näst högsta kostnadsmassan i Superettan. Bara BP hade större kostnader (45M) och det skilde 11M mellan ÖFK och Mjällby (26M), på tredje plats.

Vi kan som sagt bara spekulera i hur mycket pengar Kindberg på olaglig väg fört över till ÖFK genom åren. Men med tanke på hur ÖFK sticker ut jämfört med andra klubbar som gjort liknande resor, är det väldigt troligt att det under Superettanåren särskilt 2015 förts över betydande belopp till klubben på ett olagligt sätt. Det finns ingen spelarförsäljning 2015 som kan förklara intäktsökningen på 85%.

Slutsatsen är tydlig, det framstår som närmast osannolikt att klubben med Kindberg vid rodret ”bara” ska ha tillskansat sig de ca 15 miljoner han nu är dömd för, på olaglig väg. Kanske en dubbel summa är mer rimligt att tänka sig utifrån vad vi vet klubbar i ÖFK:s situation brukar kunna få ihop som nya i Superettan. Allt detta är så klart rena spekulationer men det är svårt att förstå om det inte är så, hur ÖFK kunnat få till den ekonomi man ändå haft under åren i Div 1 och Superettan.

Kan ÖFK gå vidare från Kindberg

ÖFK har nu offentligt tagit avstånd från all form av brottslig verksamhet, utan att nämna Kindberg vid namn. Man kan förstå klubben, de vill nog helst radera ut Kindberg från klubbens historieböcker. Vad vi förstått har nya VD:n också rensat ut alla personer från klubben med gamla kopplingar till Kindberg. Med detta hoppas nog klubb, supportrar och sponsorer att man äntligen blivit av med Kindberg för gott.

Om man väljer att tro så, har man dessvärre inte insett vem man har att göra med. Det farligaste man kan göra är att underskatta en sådan person som Kindberg. Man måste förstå att Kindberg alltid kommer att anse sig oskyldigt dömd, även om han får sitta på kåken. Vidare måste det också tränga in hos alla att Kindberg anser att ÖFK är hans, en integrerad del av honom. Ingen annan, i hans sätt att se på det, är mer lämpad att driva ÖFK mot nya viktorior och framgångar. Inget, och vi menar inget, kan ändra på detta sätt att se på sig själv och sina förmågor.  

Då tänker alla vid sunda vätskor, men det är ju orimligt att tänka så. Han måste ju förstå att han är rökt hos ÖFK. Ja, så kan man resonera, men då gör man det stora misstaget att applicera sin egen logik och rationalitet på en annan människa. Det är ett stort misstag, för är det något vi kan vara helt säkra på är att Kindberg inte tänker eller fungerar som de flesta.

Kan man som klubb göra något åt detta då? Ja, det kan man. Viktigaste är att acceptera att det är på detta sätt och att Kindberg alltid kommer att försöka påverka klubben på det sätt han finner lämpligt. Han kommer att göra det via bulvaner, folk som han har övertygat om att det han vill är det rätta. Jaha, säger då kanske luttrade ÖFK-supportrar och Östersundsbor, det finns väl ingen som tror på den lögnaren längre. Jodå, bara att gå in på Daniels Facebooksida och ta del av hyllningarna som fortsätter att komma där. Såna som Kindberg lyckas alltid övertyga människor om att de har rätt och de får ofta igenom sin vilja för att människor systematiskt underskattar dem och tror att de tänker lika som en själv. Man tror att man har ”koll” på dem. Just det sista har nog många personer i och runt ÖFK fått erfara den hårda vägen, inte är fallet.

Människor i och runt klubben måste från och med nu vara hypervigilanta på Kindbergs fortsatta försök att påverka och styra klubben. Det kommer att ske på sätt som man inte trodde var möjliga och ske när man minst anar det. Så är det bara, och det gäller att hela tiden leta efter och stoppa dessa påverkansförsök. Lyckas man inte med detta kommer klubben att förtäras inifrån, på grund av splittringen som kommer att ske. Är det något Kindberg är duktig på är det att så splitt, vi mot dom. Den förmågan har tidigare gynnat klubben, nu är det en stor risk.

Vad har hänt i Ghoddosaffären

Ja, vilken soppa och nu som lök på laxen börjar det sippra ut saker i Ghoddosaffären. Kindberg har offentligt gett en helt orimlig bild av vad som hände i Spanien när Ghoddos besökte Huesca. Detta kan alla förstå. Nu kryper sanningen sakta fram, dvs den att Kindberg vad det tycks på ett vårdslöst sätt förhandlat med flera klubbar samtidigt och lovat saker som han sedan inte kunnat infria. Stackars Saman har hamnat mitt emellan i detta spel. Att Ghoddos rapporterar att han känt sig hotad av ÖFK är inte förvånande. Personer som Kindberg, sin fina yta till trots, har en aggressiv sida som ofta kanaliseras i just hot om det ena eller andra.

Det som kommer fram nu är sannolikt en mer rättvisande bild, än vad som tidigare givits av hur det sett ut i affären och speglar nog också ganska väl hur det har fungerat bakom kulisserna i ÖFK under Kindbergs ledning.

Utan att nu gå händelserna i förväg runt ÖFK:s överklagan till CAS, är de uppgifter som kommit fram graverande för ÖFK och talar inte för deras sak. Utifrån vad som hänt blir det också lättare att förstå klubbens hysteriska värvande under vinter- och sommarfönstren 2019. De visste nog rätt säkert att de skulle få den dom de fick. De vidtog de mått och steg de kände de var tvungna att göra, även om det krossade deras ekonomi fullständigt.

Risken för att CAS nu dömer till Huescas fördel är uppenbar, givet det som kommit fram. Om bötesbeloppen fastställs till 4M Euro inser alla att det är över för ÖFK, då återstår bara konkurs under säsongen 2020 och omstart i distriktsserien i Jämtland.

Det här är vår spekulation, men klubben har vad vi förstår möjligheten att själva sätta sitt aktiebolag i konkurs innan serien drar igång i vår. Då kommer man sannolikt undan böterna, då det är aktiebolaget som är part i målet. Det innebär degradering till Superettan, men det är trots allt en mycket bättre utkomst, än alternativen. Det finns så klart många om och men här, men det kan vara ett sista alternativ för att rädda klubben kvar i elitfotbollen.

Det var allt för denna gång, något säger oss att vi tvingas återkomma i de här frågorna längre fram.

______________________________________________________________________________

Här kan du läsa våra övriga artiklar om ÖFK som publicerats senaste tiden.

Intervju med Emir Smajic om sina fyra år i ÖFK
Kan ÖFK överleva? Vi går igenom läget
Ska ÖFK göra sig av med Daniel Kindberg? Vad är fördelarna?
En artikel om Daniel Kindbergs personlighet och hur den påverkat klubben
Sammanfattning av det ekonomiska läget efter medlemsmötet
En genomgång av ÖFK:s ekonomi som förklarar hur man hamnat där man gjort
Hur duktig är Daniel Kindberg på att manipulera?
Genomgång av alla orimliga turer i Huescaaffären
Genomgång av ÖFK:s strategi med sin gigantiska spelartrupp

Facebook Comments Box