ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Den gulsvarta röran AIK Bandy

Coronakrisen påverkar oss alla. Det eländiga viruset har också slagit klorna i idrottsvärlden. Sommar-OS och Fotbolls-EM skjuts på framtiden, anrika Wimbledon ställs in för första gången sedan andra världskriget.

Inte ens den multikommersiella internationella fotbollen står oberörd. Såväl Barcelona som Juventus har fått sina spelare att sänka lönerna rejält. Det är knappast synd om dessa multimiljonärer men det ger en fingervisning om vidden av det som just nu pågår.

Här hemma lär det också bli kalabalik på många håll.  Extra tufft riskerar det att bli för den lilla bandysporten.  Det klassiska folkhemsmonumentet har tampats med sviktande publiksiffror och stapplar sig fram med rejäla ärr, framrispade av de senaste årens höga lönekostnader. Det behövs nya och mindre kostymer för sportens överlevnad.

Mitt i denna kris, då de flesta sportchefer står maktlösa, skakar AIK Bandy om sporten med en satsning som saknar motstycke. Det har förvisso tisslats och tasslats en period men det hela slår ändå ner som en bomb.

Sju (!) värvningar presenteras alltså, med VSK-bekantingen Johan Esplund och Erik Pettersson i spetsen.

Det är ingen vacker satsning. Det handlar om en klubb som sannolikt haft mycket ruffel och båg för sig de senaste åren. Som till råga på allt huserar i en sport som blöder och verkligen får kämpa för sin fortsatta existens. Jag får det inte att gå ihop. Känner rentav en unken doft sprida sig i folkhemmets spillror.

Det har varit en enda härva nedmonterade bolag, skattetrubbel, skiftande styrelsemedlemmar och annat skit. Den Gulsvarta röran skulle ha granskats av skatteverket i höstas men det hela tycks ha lagts på is.

Ett halvår senare erbjuder man istället en nästintill hel bandyelva guld och gröna skogar och sparkar sedan nedåt mot konkurrenterna som i många fall stapplar längs repen i den hårt ansatta bandyringen.

De enda som är glada idag är sju färska nyförvärv med feta lönekonton samt deras nyvunna klubbkamrater i detta brokigt hopkokade rövargäng till bandybygge. I övriga bandysverige råder nog en kollektiv ilska och uppgivenhet.  

Luftslottet som sprängdes heter ju en av Stieg Larssons Salanderdeckare. Luftslottet som kommer att sprängas är också den inte alltför långsökta profetian gällande AIK Bandy.

Facebook Comments Box