Inför VSK Fotboll – Dalkurd FF

Ny match, nya chanser för VSK att ta poäng. I dagens match möter man Dalkurd som man mycket lägligt tvålade till en smula överraskande i sista matchen innan sommaruppehållet. Den segern gav arbetsro till Grönvitt inför sommaren. Nu är det dags för att fiska ihop mer poäng mot Uppsala-laget för att få en bra start på hösten.

Matchen i Gävle slutade 1-6 och vi vill väl alla gärna dra stora växlar på den matchen inför dagens fajt. Det är farligt som alla förstår. Om vi blickar tillbaka till den drabbningen kan vi konstatera att Dalkurd var det något bättre laget i första halvlek om med lite tur kunnat lett matchen.

Andra halvlek och VSK:s fem mål kan analyseras på många olika sätt. Det kanske mest rimliga är att Dalkurd gav upp efter 1-3 och sen var det en grönvit defilering resten av matchen.

Det går sålunda inte att dra några särskilda slutsatser från den matchen som hjälper oss idag.

Dalkurd har fortsatt att gå bra och kommer till dagens match med två segrar i bagaget på de sista matcherna. Att slå Varberg är alltid meriterande, även om Varberg inte hade det vanliga manskapet på planen i den matchen. Att krossa GAIS på bortaplan kanske inte var lika imponerande, givet hur de grönsvarta spelade, men man gjord det man skulle, med råge.

Inför den här matchen har det hänt lite sen vi senast skrev om Dalkurd. Du kan läsa vår inför-rapport från juni, för mer bakgrund runt spelare och klubb.

Trots att Dalkurd har Superettans tunnaste trupp har man ändå gjort sig av med två spelare i sommarfönstret.

Försvararen Alexander Ekblad som måste beskrivas som Mr Dalkurd har lämnat för moderklubben IK Brage. Alexander har spelat i DFF sen 2007 och varit med om princip allt klubben upplevt sen man bildades 2004. I fjol i Allsvenskan spelade han nio matcher från start. I år har det bara blivit fyra från start och totalt sex matcher. Alexander fick tydligen nog och är numera en Brage-spelare.

I veckan blev det också klart att mittfältaren Ferhad Ayaz lämar DFF för Degerfors. Också Ferhad spelade i Allsvenskan med Dalkurd ifjol. Totalt blev det 21 matcher varav 14 från start. Ayaz är bördig från Örebro men har spelat tre säsonger för DIF, så han återvänder hem på ett sätt.

Det är lite oklart varför DFF väljer att släppa dessa truppspelare med Allsvensk rutin. Kanske behöver man pengar, eller så gör man sig av med dem för att plocka in något som man tror är bättre. Oavsett anledning har klubben ännu inte presenterat något nyförvärv i sommarfönstret.

Med dessa herrar borta ur truppen kan nu tränare Paul Olausson totalt mönstra 18 man, varav 5 är lånespelare. Med två målvakter och en junior bland de 18 innebär att tränaren i praktiken har 15 spelare att välja bland när utespelarna i startelvan ska plockas fram. Lägg därtill att den duktige mittfältaren Malkolm Moenza varit skadad och knappast är redo för 90 minuter, så minskar valen ytterligare.

Ja, som lök på laxen är dessutom mittfältskuggen Rawez Lawan avstängd i den här matchen, pga tre gula kort. I praktiken har alltså Olausson 13 spelare att välja bland för att formera utespelet.

Den knappa tillgången på spelare har inte hindrat laget från att bli allt mer samspelta. Man har hittat sitt spel som man nu praktiserar med framgång, oavsett vilka som finns tillgängliga för spel i respektive match.

Matchen

Dalkurd har så klart lärt sig läxan med vad det innebär att stå för högt med sina backar. I den här matchen kommer man naturligt nog att försöka upprepa det spel man hade mot VSK i första halvleken i mötet i Gävle. Där hade man hyfsad kontroll på spelet via mittfältsövertag och man slog genomskärare till inlöpande anfallare som var nära att resultera i flera mål.

Naturligtvis kommer man vara extra noggrann med att inte tappa bollen i anfallsuppbyggnaden för att undvika omställningar och en fri Filip Tronêt.

För VSK gäller det att möta Dalkurd med hög press för att inte ge dem tid till farliga framspel via kanter eller mittplan. VSK kommer vilja erövra bollen så högt upp som möjligt för att få till sitt snabba raka spel på Filip och Petar. Nyckeln precis som i förra matchen blir att hålla emot på mittfältet för att till sist få kontroll över det, vartefter matchen lider.

Det kommer bli en varm dag och lagen kommer behöva göra sina byten. Där har VSK ett klart övertag med sin breda trupp där ersättarna är lika bra som de som startar, så är inte fallet hos Dalkurd.

Matchen är viktig för båda lagen. VSK behöver vinna för att inte bli indraget i kriget runt det negativa kvalstrecket. Dalkurd vill vinna för att kunna haka på uppåt mot ett hägrande allsvenskt kval.

Det här kan bli en riktig holmgång, särskilt om Dalkurd tar ledningen. Då kommer man kämpa till siste man för att behålla den. För VSK:s del handlar det om att ha tålamod och systematiskt mala sönder motståndaren med ett stenhårt arbete över 90 minuter. Lyckas man med det kommer man att vinna matchen.