ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Svenska cupen omgång 2 – 2020

Då var det cupdags igen i helgen för ett gäng av Superettans klubbar. Precis som förra veckan går vi igenom matcherna och tippar lite samt reflekterar över hur det sett ut så här långt i cupen.

VSK Fotboll – IK Sirius: X

VSK besökte Göteborg i förra veckans cupmatch och åkte på välförtjänt däng av IFK Göteborg. Det var aldrig något snack om vart segern skulle hamna, även om VSK stod upp bra matchen igenom. Grönvitt hade många skador och kom till spel med en uppställning som var långt ifrån ordinarie. Det var kanske inte största anledningen till att VSK inte kom in i matchen ordentligt. Nä, spelarna var på sina håll nog tagna av stundens allvar och förmådde inte visa upp den aggressivitet vi fått se i vissa av försäsongens matcher. VSK blev ”hanterat” av IFK, matchen igenom.

Nu får Grönvitt en ny chans att visa framfötterna mot ett Sirius som bokstavligen krossade Div 1-gänget Sollentuna FK, 1-8 slutade matchen.

Nu är dock tabellverket nollställt. VSK kommer rimligen till den här matchen med en känsla av man inget har att förlora. Man har lärt sig vad som krävs för att kunna stå upp mot ett Allsvenskt lag och vet att man måste göra det bättre för att ha en chans. Precis det motsatta är sant hos Sirius. De lärde sig nog ingenting av matchen mot Sollentuna. Istället är nog risken för underskattning uppenbar. Sirius bästa chans till seger ligger i att man använder sig av sitt allsvenska bolltempo. Om man inte gör det är man knappast så mycket bättre än VSK. Kan VSK höja sig ett snäpp mot senast och låsa fast Sirius spel och få styrning på sitt eget blir det nog en kul match för Grönvitt. Vi tippar återigen med hjärtat och säger oavgjort, 1-1 blir väl bra.

Östersunds FK – GAIS: 1

ÖFK vann på enklast tänkbara sätt sin bortamatch mot Eskilsminne med 5-0 i första omgången. Man fick god hjälp av motståndarlagets målvakt som tycks dragit handskarna i såpa inför matchen. Precis som för Sirius var nog det här inte mycket till värdemätare för Östersunds stolthet. Nu ska man möta ett GAIS som blev överkört av ett taggat Häcken som siktar på att upprepa cupsegern från ifjol. Matchen slutade 3-0 men det kunde ha runnit iväg mer än så. Efter det hela tackade flera av GAIS-spelarna för lektionen.

Nu ska lagen mötas och vi kan nog räkna med att ÖFK gärna vill ta tag i spelet och styra det, som man gjorde mot Eskilsminne. GAIS-spelarna på sitt håll vill nog väldigt gärna ha revansch på sig själva och återupprätta en något stukad heder. GAIS lär göra en bättre match mot ÖFK och även om nog jämtarna vinner den här drabbningen kommer det bli betydligt jämnare siffror och man kommer att få slita på ett helt annat sätt jämfört med förra helgen.

Örebro SK – IK Brage: X

ÖSK vann sin match mot Oskarshamn komfortabelt. Siffrorna blev 4-1 men det var först i andra halvlek som man kunde gå ifrån resultatmässigt. Vi pratar om ett motstånd som kvalade sig kvar i Div 1 i fjol, så ÖSK:s seger var knappast jättemycket att skriva hem om prestationsmässigt. Nu möter man Brage som gick på en rejäl nit när man gästade Borås och Elfsborg i sin första cupmatch för året. Det var aldrig något snack om vart segern skulle hamna, Brage var numret för litet för att kunna stå upp mot Elfsborgs offensiv.

Precis som för övriga SE-lag som fått möta allsvenskt motstånd i första matchen har nu Brage lärt sig vad som krävs. Nu får man möta ett ÖSK som inte ens ÖSK:are tycker har gjort en bra försäsong (ja, vi pratade med några, innan vi skrev det här). Brage har en god chans till poäng i denna match och får man till det ordentlig kan man till och med vinna. Grundtipset blir dock oavgjort.

Falkenbergs FF – Halmstads BK: X

Falkenberg avfärdade föga överraskande Tvååker från Div 1 i sin första cupmatch. Siffrorna skrevs till 3-1 utan att man imponerade särskilt mycket, man gjorde det man skulle. Nu möter man HBK som precis som vi skrev inför deras match mot IFK Norrköping väldigt gärna ville visa världen att man egentligen är ett Allsvenskt lag. Nu förlorade man med 1-0 och besvikelsen hos spelarna var påtaglig efter matchen.

Nu får man chansen istället att tvåla till Hallandsrivalerna i form av FFF. HBK var ofina nog att vinna en träningsmatch tidigare i år mot FFF och vill nog gärna upprepa bedriften i en tävlingsmatch. Det är så klart stor rivalitet mellan Hallandslagen där just nu HBK är lillebror. En ordning man snarast vill ändra på. Båda lagen kommer att göra allt för att vinna denna match, och kanske ännu mer för att inte förlora den. Då blir ju ett oavgjort tips perfekt.

AFC Eskilstuna – Syrianska FC: 1

Precis som vi förutspådde förra veckan fick AFC svårt mot Karlskrona på bortaplan. Man tog förvisso ledningen men nyuppflyttade (Div 1) Karlskrona kvitterade och matchen slutade 1-1. Nu får AFC tre lätta pinnar när man möter ett Syrianska som knappt ens är en skugga av sitt forna jag. Precis som mot MFF får man ställa upp med spelare från Div 1 och 2 samt egna juniorer. Resultatet är givet men det blir förstås en jämnare match än vad Syrianska förmådde mot MFF.

Kalmar FF – Jönköpings Södra: 1

J-södra går förstås fortfarande på moln efter att ha kryssat mot AIK förra helgen. Eller egentligen går man nog och grämer sig fortfarande, för att man tappade sin 2-0 ledning. Men en fin prestation var det och nu får man en ny chans att tvåla till ett allsvenskt lag i skepnad av KFF. Nu kanske det inte blir så lätt som man tror för precis som förväntat har nu Kalmarlaget en Nanne-effekt. Man mosade Örgryte på bästa tänkbara sätt i premiäromgången av cupen och vann enkelt med 3-0. Man var överlägsna.

Med ett AIK som inte är sitt bästa jag har nu plötsligt Kalmar chansen att vinna gruppen. Vi kommer att få se en riktig holmgång i denna match där Kalmar vill vinna och J-Södra bevisa för sig själva att förra helgens resultat inte var en slump. Det kommer bli en jämn match men där KFF:s hetare vilja till slut fäller avgörandet.

Örgryte IS – AIK 2

ÖIS såg direkt svaga ut mot Kalmar FF och kom inte alls upp i den nivå man måste ha i Superettan. Nu får man ny chans att visa att man kan spela bra fotboll mot kvalificerat motstånd. Man möter ett AIK som tänker vinna den här matchen, eftersom man tänker sig att vinna cupen. Vi lär få se ett AIK med väldigt hög energinivå där man tar med sig vad man gjorde dåligt mot J-södra förra helgen och ser till att det blir bättre i den här matchen. Det finns egentligen ingenting som talar för att AIK inte kommer att köra över ÖIS. Med hur mycket man vinner spelar nog mindre roll för AIK, viktigast är vinsten.

GIF Sundsvall – Varbergs BoIS: X

Sundsvall gjorde nog inte sina supportrar glada när man bara lyckades kryssa mot ett kämpande BP i första cupomgången. Faktum var att man förvisso tog ledningen med 2-1 inför paus. Men i andra halvlek hade man inte en målchans, trots att man tryckte på för ett segermål när BP kvitterat. Ingen bra match av Giffarna. Nu har man chansen att istället glänsa mot Varberg som kommer på besök till Sundsvall. Det är ett Varberg som blev förnedrade av ett Hammarby på bästa spelhumör i cupens första omgång.

Hur kommer den här matchen sluta då? Svårt att säga, båda lagen har revansch att utkräva på sig själva. Vi sätter kryss men vi får nog leva med insikten att den kan sluta hur som. Varberg är så klart bättre än BP men det kommer också Sundsvall vara i den här matchen.

Mjällby AIF – Dalkurds FF: 1

Dalkurd lyckades med att bara förlora med 3-2 mot ett lojt Djurgården i första omgången av cupen. DIF gjorde snabbt 3-0 och la sen av. Dalkurd reducerade och hade chanser på kvittering. Man är nog nöjda med matchen och prestationen men borde nu inte göra misstaget att tolka resultatet som att man nästan är lika bra som svenska mästarna. Nu får man åka ned till sin hatarena nr 1 på Listerlandet. Dags att möta Mjällby som spelade ut Sandviken i sin cupmatch förra helgen. Förvisso ledde SIF länge och väl men till slut gjorde MAIF tre snabba mål. Det bestående minnet från denna drabbning är att Mjällbymålvakten Marko Johansson antog formen av en istapp, när han tvingades stå och frysa i stormvindarna utan att få röra bollen i princip på hela matchen.

Den här matchen kommer Mjällby att vinna. Om inte annat för att man har ett extremt psykologiskt övertag på Dalkurd, som lyckades med konststycket att förlora här i höstas efter att ha lett den matchen med 2-0 fram till minut 89. På de följande fem minuterna gör sen Mjällby helt osannolikt tre mål och vinner matchen, framför chockade Dalkurdspelare. Ja ni fattar, finns ingen chans att Dalkurd vinner den här matchen heller.

Facebook Comments Box