ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Reflektioner från helgen som gick

Trots seger mot Hammarby så har jag inga andra förhoppningar än att det kommer bli ett tufft år som väntar där VSK kommer vara indragna i bottenstriden. Men det är skönt och veta att vi inte kommer vara någon slagpåse.

Alla fotbollsexperter har fokuserat väldigt mycket på ”Hur ska VSK klara sig utan Daniel Ask” och verkar ha glömt bort att det var laget VSK som tog upp oss i Allsvenskan. På grund av detta är det väldigt tillfredsställande och se hur alla upptäcker  vilket fint lag vi besitter och att trots att vi hämtar spelare från division 2 så är de riktigt bra. Även snacket om att vi värvar spretigt, det är ju snarare att vi värvar utifrån egenskaper och position och inte gamla hemvändare.

Tack vare att VSK vann mot Hammarby så är vi det lag som har den längsta obesegrade sviten i Svenska Cupens gruppspel, något som borde vara värt ett europa cup spel om något. Helt plötsligt borde vi vara favoriter till att vinna gruppen då Mjällby fortfarande har Hammarby kvar. Oavsett resultat i helgen så har vi chansen att gå vidare.

Vilket leder oss till nästa fråga, om vi går vidare vare ska vi spela? Skulle VSK lottas mot t.ex Djurgården eller AIK hemma så är frågan hur säkerheten skall garanteras? Blir det båda lagen på varsin läktare? På arenan fronten är det intet nytt.

Dock är det två matcher kvar innan slutspelet och det ser inte lätt ut. Som jag misstänkte kommer även GIF Sundsvall vara en tuff motståndare och hade ledningen med 2-0 mot Mjällby innan de rasade ihop.

Tycker det är många av fjolårets bottenlag i Allsvenskan som inleder med lite tveksamma resultat, IFK Göteborg hade svårt mot skurklaget Nordic United, AIK övertygande inte mot ÖSK. HBK lyckas med nöd och näppe besegra Helsingborg. Mjällby hade problem mot GIF Sundsvall, IFK Norrköping kryssade mot Brage. Klart både VSK och GAIS kommer vara bland lagen på den nedre halvan, men jag tror inte att något av lagen är botten två.

Sen börjar jag bli trött på alla IFK Göteborg supportrar som tror Patric Åslund mer eller mindre är klar för dem. Jag har svårt och se denna övergång då Patric är för viktig för VSK just nu. Finns ingen anledning att förstärka en bottenkonkurrent. Sen kommer man få mer betalt i sommar, det är bara några månader dit. Något större behov av kapital här och nu behövs inte då likviditeten borde vara rätt god efter att Lagerbielke pengarna strömmat in och man borde gjort ett gott ekonomiskt resultat förra året.

Om vi skiftar fokus till damlaget så har VSK anställt Hedvig Lindahl som assiterande till vårat division 2 lag. Jag är positivt inställd till detta och tror det kan bli bra, vi saknar helt förebilder inom damfotbollen och något som behövs för alla unga tjejer som sparkar boll. För damfotbollen i VSK skulle det kunna ha samma positiva effekt som Johan Mjällby anslöt och skapade intresse för något som lever i skuggan av herrfotbollen.

Bland de aktiva supportrarna i fotbolls Sverige är Hedvig Lindahl dock en kontroversiell profil efter sin tid i Djurgården, hon kom i klinch med flera av deras supportrar efter att signerat en tröja för en bortasupporter. Efter denna händelse eskalerade det och hon har fört en debatt på plattformen X som bitvis varit provocerande för många aktiva supportrar. Tycker man kan ha två tankar i huvudet här och se den nyttan hon kan göra för klubben kontra de åsikter hon har haft. På sociala plattformen X har supportrarna från hela Sverige öst med kritik mot VSK i och med att hon tagits in. På Facebook har det dock varit det motsatta och hyllningarna strömmat in.

Men VSK måste börja på allvar hantera situationen att man börjar målas upp som en supporterfientlig klubb. Alla utspel om hårdare tag kommer bara leda till att den arena där det kommer var mest stök och rök i år är Hitatchi Energy Arena. Jag upplever att klubben många gånger inte har en susning om vilka konsekvenser deras agerande leder till. Det oroar mig mer än den kommande Allsvenska säsongen.

//HL

Facebook Comments Box