Resultat Svenska cupen omgång 3 – Superettan

VSK Fotboll – Sollentuna FK: 4 – 0

VSK vann sin sista cupmatch i årets gruppspel komfortabelt med 4-0. Som tur är lyckades inte Sirius peta in ett mål i slutet vilket hade inneburit att VSK hade missat avancemang till kvartsfinal med ett mål. Matchen går inte att beskriva som någon höjdare. I själva verket var det VSKs sämsta insats för i år på en fotbollsplan. Även om det nu blev fyra mål och de kom till via inlägg från kanterna går det i alla fall säga att kantspelet inte fungerade särskilt väl under denna match. Trots att VSK-motorn hackade ordentligt på sina håll klarade VSK av att vinna denna i teorin möjligen viktiga match. Så mycket mer ska väl inte sägas om detta. VSK lyckades få in lite bollar trots gnisslade spel, vilket är en styrka i sig. Nu är det nya tag i träning och match. Tre motståndare som alla kommer göra allt för att slå Grönvitt. Det blir spännande att se om VSK klarar av att studsa tillbaka till spelet man hade mot AIK.

GAIS – Eskilsminne IF: 4 – 1

GAIS lyckades komma ur sitt cup-äventyr i ett stycke och utan behov av akutmedicinering i form av hinkar med antidepressiva piller utplacerade vid avbytarbänken och vattenflaskorna. Man mäktade efter en hel del besvär vinna sin match mot Eskilsminne. och tog något så ovanligt som en seger på försäsongen. Det går dock inte säga att matchen började bra för GAIS del. Eskilsminne anfört som förr i tiden av Filip Ottosson spelar bra och smart i första halvlek och har en rad farligheter framåt. Man tar ledningen med 1-0 och har bud på flera. GAIS försvar ser inte bra ut, stabbigt och osynkat. I slutet av halvleken kvitterar GAIS och i början av andra kvitterar man. Det är signalen till en rejäl uppryckning för de svartgröna. I andra halvlek orkar Helsingborgslaget inte stå emot utan GAIS anfaller och målen trillar in vartefter. Alla viktiga anfallare får göra mål vilket torde vara av betydelse för deras självförtroende. Nu får vi se om GAIS kan kapitalisera på sin viktiga seger och höja nivån i sitt spel fortsättningsvis. I helgen får man bekänna färg mot Norrby i en stundande träningsmatch. En övertygande seger där och GAIS är på rull. Förlust och tillbaka på ruta ett.

IK Brage – Oskarshamn AIK: 3 – 1

Brage vann den för dem sista och betydelselösa gruppspelsmatchen med 3-1. Man gjorde det utan att övertyga vidare värst. Första halvlek dominerade Oskarshamn i långa stycken och man hade en rad riktigt vassa målchanser. Man tog också helt rättvist ledningen efter 20 min. Brage kvitterade dock innan halvtidsvilan. I paus gör tränare Klebér Saarenpää det något ovanliga draget att göra alla sina tre byten i laget. Det är ju inget man bara gör så där då minsta lilla skada gör att man får avsluta med färre mannar på planen. Och mycket riktigt, redan efter 7 min in i andra går Andersen sönder med en ljumskskada och Brage får avsluta med 10 man. Vi antar att Saarenpää fick lära sig att inte han heller bör utmana fru fortuna allt för mycket i fortsättningen, inte ens i en betydelselös cupmatch. Nu vann Brage trots hans bristande omdöme matchen med 3-1 efter att Oskarshamn inte orkade att göra en till succéhalvlek. Brage har inget att ta med sig från den här matchen utan får jobba vidare med att få tillbaka skadade spelare och se till att vässa formen inför premiären.

Halmstads BK – Tvååker: 2 – 1

Halmstad hade en del att bevisa för sig själva efter två raka förluster i cupen med knackigt spel i den andra matchen mot Trelleborg. Nu var det lillebror Tvååker som kom på besök och nu var det bara vinst som gällde. Som förväntat bjöd TIF upp till dans, man hade trots allt chans till avancemang vid seger i den här matchen. Första halvlek är jämnt och båda lagen har fina chanser att göra mål, men resultatet är fortsatt 0-0 när domaren blåser för halvtid. I andra halvlek är HBK det bättre laget och man gör 2-0 och kontrollerar matchen. I slutet reducerar TIF men kommer inte närmare och segern är odiskutabel. Skönt för HBK som nu slipper epitetet sämst i Halland. Nu kan man jobba vidare och sikta mot serieseger som ingen kanske vill säga offentligt att man gör men som alla tyst så klart hoppas på.

Malmö FF – AFC Eskilstuna : 3 – 0

MFF gjorde vad man skulle i den här matchen, man vann till slut komfortabelt med 3-0. AFC kämpade dock på och MFF fick jobba för segern. Första halvlek var mållös även om MFF etablerade ett enormt tryck mot AFC-målet. I andra halvlek orkade inte riktigt AFC med samma försvarsarbete och målen började trilla in. Till slut blev det som sagt en stabil seger för MFF som går vidare i gruppen. AFC får ändå vara nöjda med cupäventyret som inneburit 4 poäng och en andraplats i gruppen.

Jönköpings Södra – Örgryte IS: 2 – 0

Dags för jumbomöte i den här Svenska cupen-gruppen. Ingen hade väl förväntat sig något annat med AIK och Kalmar som övriga lag. Nu skulle i vart fall äran om att vara bästa SE-lag i gruppen fördelas via den här matchen. J-Södra med en del att bevisa för sig själva och ÖIS med behovet av att visa sig själva att man kan göra mål även hos motståndaren och inte bara i egen bur. Man har ju gjort noll mål framåt i detta cupspel. Nu blev det en relativt odramatisk match detta. J-Södra var det bättre laget, särskilt i slutet av första halvlek när man också gjorde 1-0. Det andra målet, också det i slutet av första var oturligt för ÖIS även det ett självmål som kom till på en hörna där Karl Johan Lindblad olyckligt lyckas få in bollen i eget mål. I andra halvlek kontrollerar J-Södra matchen med målet att inte släppa till något bakåt. Det lyckas man med trots några fina lägen för ÖIS. Ett fall framåt för J-Södra. För ÖIS är det lite mer uppförsbacke. Enda laget i gruppspelet som inte lyckats göra mål över 3 matcher, inget att skriva hem om. Nu får man nöta på till premiären.

Hammarby IF – GIF Sundsvall : 4 – 0

Hammarby var i praktiken redan klara gruppsegrare inför denna match. Men man ville trots detta vinna inför 15 000 på läktarna. Man satte högsta fart från början och pressade ned Sundsvall långt ned i eget straffområde. Trots massivt övertag och rejäla chanser lyckades Bajen inte få in bollen utan GIF höll emot hela första halvlek. Andra halvlek vara bara sekunder när Bajen gjorde 1-0 och sen rullade det på och slutade med en klar Hammarby-seger. GIF försökte lyfta spelet utan att lyckas nämnvärt. Dock ska tilläggas att Giffarna i denna match spelade rejälare och hade lagt bort sitt bollduttande i försvaret. En förväntad förlust för Sundsvall som ändå gav embryot till ett annat spel än vad vi är vana att se från GIF:s sida.

Dalkurds FF – Sandvikens IF: 3 – 1

Dalkurd lyckades göra det Djurgården inte mäktade med, man vann mot Sandviken med klara 3-1. Naturligtvis hade man revansch att kräva på sig själv efter den tämligen taffliga matchen borta mot Mjällby i omgång 2. Sandviken kanske var ett uns mätta efter att ha varit med och bidragit till DIF:s respass i cupen. I vilket fall dominerade Dalkurd tillställningen och målen rullade in vartefter. Sandviken reducerade i slutet men utan att vara nära alls. I Dalkurd saknades som vanligt Dillan Ismael och Rawez Lawan