ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Omgång 17

Då har vi omgångens tips ute. Vi känner att kraften är med oss i denna omgång även om vårt tips sprack redan på första matchen. Men övriga känner vi oss säkra på.

Halmstads BK – IF Brommapojkarna: 1

Nu förlorade HBK borta mot ett riktigt bra Mjällby med 2-0. Tittar vi på xG- statistiken var det dock en ganska jämn historia 1.39-1.3 till HBKs fördel. Ett problem är att HBK visserligen kom till 21 avslut, 7 fler än Mjällby men bara 4 gick på mål. HBK har inte vunnit i år någon gång när de har haft fyra eller färre skott på mål. Men förluster ställer lite frågor var HBK egentligen står. Egentligen var den enda meriterade vinsten mot Mjällby hemma. I slutändan är de nog förmodligen ett lag för övre halvan men det lär nog bli tufft med avancemang. Nu ryktas det att Dusan har ryggskott, vilket så klart är ett stort avbräck om han skulle var borta, då han är en nyckelspelare.

BP vann klart mot Norrby med 3-1, tre välbehövliga pinnar men utifrån statistiken var det en ganska jämn match där xG säger 1,29 – 0,47. Tränaren sa att BP skulle bli ett höstlag på upptaktsträffen och kanske är det så, eller så har Norrby usel form.

HBK känns klart bättre än BP på hemmaplan borde de vinna.

Trelleborgs FF – IK Frej: X

Efter omstarten har TFF först förlorat mot Syrianska men sen vunnit mot Öster. Båda är bottenlag och nu ska de möta ett tredje. Det som är intressant är att i båda matcherna har TFF klart sämre xG-statistik och enligt den borde det blivit 2-0. Öster hade senast 22 avslut mot Trelleborgs 8, men ändå vinner TFF med 0-2.

Frej har bara tagit en pinne efter omstarten men också mött Mjällby och Örgryte. Det som är intressant är att statistiskt har Frej spelat jämnt med båda lagen och xG säger 1,21-1,78 till MAIFS fördel samt mot ÖIS var det 0.7-0.74 till ÖIS fördel. Mot ÖIS senast lyckades Frej ta en pinne och hade faktiskt fler avslut än ÖIS (13-8). I Frej sägs det att Degerlund är långtidsskadad, vi har inte sett något kring det men om det är så är det såklart ett avbräck framförallt för att Ribeiro då tvingas spela vänstermittback och laget tappar offensiv kraft.

Det här är en lite klurig match där Frej kan vara på gång, då de spelat bra mot två bättre lag, samt att TFF statistiskt gjort två dåliga matcher mot bottenlag. Vi säger därför att Frej tar en pinne på bortaplan men skulle lika gärna ta samtliga poäng.

Norrby IF – Östers IF: 2

Norrby har spelat tre matcher nu efter uppehållet och förlorat samtliga. Nu har vi inte statistiken mot GAIS men i övriga två har det varit rättvisa förluster enligt xG. Det känns som att luften har gått ur Norrby lite och att de inte är lika bra som de var i inledningen av säsongen.

Även om Öster torskade mot Trelleborg gjorde de statistiskt sett en bra match och skapade en hel del lägen. Uddlösheten framåt och viss röra i försvarsspelet fortsätter dock att vara problem för laget. Nu har klubben förstärkt med Johannes Vall, Johan Persson och James Keene, där iaf de två förstnämnda är klasspelare. Det är möjligt att de kan ge den injektion som Öster behöver. Nuvarande trupp gjorde en väldigt bra försäsong inklusive avancemang i Svenska Cupen. Potentialen att spela bra finns där.

Det får bli så att Öster vinner mot Norrby IF.

IK Brage – Mjällby AIF: X

Kanske omgångens mest intressanta match när tabelltvåan möter tabelltrean. Brage vann mot Syrianska med 2-0 (xG: 2,72-0,96) och var det klart bättre laget. Utmaningen nu är att båda bröderna Ludin är avstängda i Brage, båda är vitala för Brages spel. Även om Brage vann mot Mjällby borta så kan detta bli en tuff historia.

Mjällby har visserligen David Löfquist avstängd, men det känns inte lika stort tapp som båda bröderna Lundin är för Brage. Vinst blev det hemma mot Halmstads BK med klara 2-0 (xG: 1,3-1,39) men det har inte varit några övertygande vinster statistiskt. Även 2-1 vinsten mot Frej var knapp enligt xG (1,78-1,21). Men från de som såg matchen ska Mjällbys spel mot HBK varit imponerande och det bådar så klart gott inför detta viktiga toppmöte.

Vi tippar att det blir ett kryss, hade Brage haft alla sina spelare tillgängliga så hade de nog fått vara favoriter.

GAIS – Syrianska FC: X

Är det Bosko-effekten vi ser nu med två raka segrar först mot Degerfors med 1-0 (xg 0,36-0,86) och nu senast mot Norrby med 1-0. Men det har varit vinster som tillkommit mer med kamp än skicklighet och frågan är hur länge det ska hålla i sig. GAIS Brasse gjorde comeback efter skadefrånvaro och gick rakt in i elvan. Det intressanta är att han bara startat två matcher i år men vunnit båda. Skadeproblemen i GAIS har varit stora, men till denna match lyckades man i alla fall fylla bänken med sju spelare vilket utöver vinsten är ett steg framåt.

För Syrianska så är det varannan vinst varannan förlust just nu. Att förlora mot Brage är kanske ingen skam. Av nyförvärven Rashidi, , Mihajlovic och Matic är det bara Matic som fått göra några inhopp. Det är vårlaget minus flyktade spelare som ändå gör helt okej prestationer just nu.

Det här är ett viktigt möte för båda lagen för att undvika kvalet nedåt. Vi tror det blir kryss. GAIS har visserligen två raka men Syrianska har visat att de har en uppåtgående form och en förlust mot serietrean ska man inte ta för hårt på. En jämn historia sålunda.

Jönköping Södra IF – Degerfors IF: 1

Inget snack om att J-södra var det bättre laget i 2-1 vinsten mot VSK, men xG visar att de inte hade så mycket bättre chanser, 1.08-0.87 till J-Södras fördel. Men laget är obesegrade sen den snöpliga förlusten mot Syrianska och känns väldigt svårslagna just nu.

Det var nog inget Degerfors var speciellt nöjda med att åka på förlust mot GAIS med 1-0 (xg: 0,36 – 0,83) och med tanke på att GAIS hade ett skott på mål och det gick in. Statistiskt var Degerfors överlägsna, 19-7 i skott, 65-35 i bollinnehav. Men likväl som att GAIS bara hade ett skott på mål så hade Degerfors också bara ett avslut på mål.

Det här är en match som vi har svårt och se att J-södra ska förlora. Nu har Alm sålts till Elfsborg för reapriset av 600.000 kr och är ett stort tapp för Degerfors. Även Björndahl ryktas bort och i J-södra riskerar de att tappa Hamidovic. Vi tror ändå J-södra tar tre poäng, men håll koll på ifall Hamidovic skulle försvinna, utan honom gör inte J-Södra de mål som behövs.

Västerås SK – Dalkurd FF: 1

VSK var inte bra mot J-Södra, spelet såg krampaktigt ut. Det är givet att det har en stor påverkan när lagets viktigaste spelare Filip Tronêt är avstängd och två mittbackar i Calle och Ilir som saknas i en trebackslinje. Till denna match kommer Jonas Hellgren och Brian Span vara avstängda, framförallt Span kommer saknas som ändå varit en av de viktigare spelarna i VSK under våren.

I Dalkurd så är Ferhad Ayaz och Rawez Lawan avstängda. Det ryktas att Ayaz är klar för Degerfors och förmodligen skulle missat matchen ändå, men Lawan är så klart ett tapp. Sen senaste matchen där VSK vann med 6-1 (xG 3.7-1.79) har Dalkurd tappat Ekblad men inte fyllt på med några nyförvärv medans VSK har värvat Petar Petrovic som tycks vara en klasspelare. Frågan är om 6-1 mot VSK inte bara var en tillfällig grej, efter den smällen har man vunnit med 5-1 (xG: 2.92-0.7) mot GAIS och sedan mot Varberg med 1-0 (xG: 1.11-0.8).

För båda lagen vore en förlust en smärre katastrof, VSK skulle bli indragen i striden om negativ kvalplats och Dalkurd skulle halka efter i striden om kvalplats uppåt. Vi tror ändå VSK vinner, firma Tronêt/Petrovic känns sylvassa. Luktar 6-1 igen.

Varberg BoIS – Örgryte IS: 1

Efter en stark vår har Varberg börjat åka på lite smällar. Förlust mot Dalkurd med 1-0 (xG 1.11-0.8) var nog inget de hade räknat med. Men laget saknade en hel del spelare, Seljmani som gjort 10 mål saknades, Krezic var avstängd och även Boya och Zacrkisson som även de varit givna var borta av oklara anledningar. Med fyra i startelvan som inte var på plats kanske man kan förstå att det var tuffare än tänkt mot Dalkurd. Inför denna match gäller det att ha koll på transferfönstret för är det så att Seljmani säljs så är det ett stort avbräck för Varberg.

ÖIS är visserligen obesegrade senaste sex omgångarna, men fick bara 1-1 mot Frej senast. Mot Öster hemma vann man visserligen med 2-0, men målen kom efter minut 80 och innan dess var det bara oavgjort mot BP. Totalt sett inga övertygande resultat för ett lag som har ambitioner att hamna topp 3. Nu ryktas dessutom att lagets enda riktiga målskytt Gustav Ludwigson ska lämna för Bajen. Han har gjort 8 mål i år så här långt och närmaste ÖIS-spelare står just nu på 3 mål. Om Ludwigson lämnar är det i det närmste katastrof för ÖIS och deras tankar om avancemang då man inte har någon vettig ersättare tillgänglig.

Vi tror ÖIS haft lite lätt motstånd på slutet, samt att Varbergs förlust senast berodde på att flera spelare saknades. Det borde bli Varberg som vinner detta, men även här bör man ha koll på vad som händer i transferfönstret.

Extra match

Syrianska FC – Östers IF: 2

Det här är en uppskjuten match från omgång 12 pga att U21-landslaget hade matcher och Öster hade Carl Johansson uttagen. Till denna match så kommer nyföräven kunnat spela ihop sig i Öster och därför tror vi att de tar tre poäng.

Facebook Comments Box