ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inför Dalkurd FF – VSK Fotboll

Då var det så dags för sista matchen på vårsäsongen. En halvsäsong som just nu känns relativt ljummen om man betraktar den med grönvita ögon. Innan den sammanfattningen kan göras ska alltså de grönvita krigarna upp till Gävle för att möta Dalkurd. Det kommer bli en svårt match, minst lika tuff som senast borta mot Degerfors.


Som alla vet har Dalkurds senaste år varit rejält turbulent med en miljardär som försvann med pengarna och panikförsäljning av spelarna förra sommaren. Degradering från Allsvenskan och sen ett helt nytt lagbygge. Det kan inte vara lätt att följa den klubben, hjärtproblem är bara början på vad det innebär att vara supporter.

Nu har man trots allt kaos ändå lyckats relativt väl med att få ihop en helt ny trupp som så småningom ska ta upp laget i Allsvenskan igen. Om vi har räknat rätt är det 23 spelare som lämnat klubben under senaste året och lika många som anslutit. Några har faktiskt blivit kvar i klubben men det är spelare som inte fick mycket speltid i allsvenskan, som nu platsar i Superettan.

Laget

Truppen består idag av 15 egna spelare och sen fem lånespelare, totalt sett då 20 stycken.

Lagets stora profil är nog Simon Alexandersson som är på lån från norska Kristansund BK. Simon spelade 2018 en halv säsong i Brage där han gjorde 8 mål. Sen försvann han till norge för att inte få spela och nu är han alltså utlånad till Dalkurd. Det har det blivit 3 mål på 13 matcher, så här långt.

Ett mål bättre men med mycket mindre speltid är Kerfala Cissoko som oftast får hoppa in i matcherna. Han är en nittonårig talang från Guinea som anslöt till klubben från AFC på vintertransferns sista dag.

Klubben har också lånat in två yngre killar från Djurgården som på kort tid blivit bärande spelare. Det är mittfältarna Joseph Ceesay och Besard Sabovic, båda 21 år.

Lagets mest meriterade spelare efter Alexandersson, som man dessutom äger, är backen Markus Thorbjörnsson som spelat i Kalmar FF större delen av sin karriär. Nu är han försvarsgeneral tillsammans med bekantingen Dillan Ismael som anslöt från Umeå FC inför säsongen.

Spelet

VSK inledde säsongen med träningsmatch mot Dalkurd där vi vann med 2-0. Dalkurd hade ett gäng provspelare på plats och kunde knappast sägas vara klara med sitt lagbygge, vilket VSK i allt väsentligt var.

Dalkurd spelade i Svenska cupen utan att gå vidare. Man varvade bra och dåliga insatser, helt förväntat då man inte var färdiga med att få ihop spelet. I premiären bort mot Öster fick man lite oväntat 0-0 efter att ha spelat med en man mindre i större delen av andra halvlek. Nu visade det sig att Öster inte var så bra som alla trott, mer än att Dalkurd gjorde en fantastisk match.

Resan till formen och ett samspelt lag har tagit tid. Det har varit många förluster och svajigt spel, ffa på mittfältet i början av serien. Man förlorade tex hemma mot BP med 4-0, det är en av blott två segrar som BP mäktat med i år.

Men sedan har något hänt. På de senaste fem matcherna har man vunnit fyra och spelat en oavgjord. Det har varit meriterande segrar såsom Degerfors på bortaplan och ÖIS hemma. Laget verkar helt klart på gång och senast avfärdade man Frej med 1-3 på bortagräs.

Matchen

Vi får räkna med att Dalkurd kommer att ta tag i matchen från början med sitt nyvunna självförtroende. Laget ställer upp med en trebackslinje och oftast fem på mittfältet och sen en spelare i 10:a position och sen en central forward. Spelidén är att anfalla på kanterna via sina wingbacks och sen få in bollen centralt. Vi kan därför räkna med lite längre bolla på kanterna och man kan räkna med en del bollande i backlinjen innan man hittar rätt lägen framåt.

För VSK gäller det som alltid att försöka vinna mittfältskampen så man orkar med att etablera ett eget spel. Om man lyckas med det får Dalkurd lite försvarsarbete att tänka på. Mer troligt är dock att Dalkurd anfaller snabbt på kanten och att VSK får inrikta sig på att försvara sig noggrant stora delar av matchen, vilket försvårar det egna anfallsspelet.

Hur det går i matchen? Vi har redan sagt oavgjort. Sannolikt målsnålt så vi säger 1-1.

Facebook Comments Box