ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Svenska cupen omgång 1 – 2020

Då var det cupdags i helgen för ett gäng av Superettans klubbar. Naturligtvis måste vi gå igenom matcherna och tippa lite och vi passar så klart på att säga några ord om hur lagen ser ut när de nu går in i säsongens första tävlingsmatcher.

Djurgårdens IF – Dalkurd FF: 1

Det här är så klart en match som Djurgården relativt enkelt ska vinna. Inte för att man har imponerat i sina få matcher man har spelat men man är ändå svenska mästare som ska möta ett Superettalag som totalt byggt om sin trupp. Detta till skillnad mot DIF som i princip har kvar alla från ifjol, Buya undantaget.

Dalkurds ekonomi som enligt uppgifter bara är hälften av fjolårets tillåter inte särskilt många meriterade spelare. Av de få som finns kvar har inte Rawez Lawan spelat träningsmatcherna. Han och Irfan Jasarevic är erbjudna till försäljning eller lån för den klubb som önskar. Dalkurd gör allt för att minska sina kostnader. Att ställa på benen till denna match är en förstärkt ungdomsgård med talanger. Naturligtvis kommer inte Djurgården ha några större problem att vinna denna match. Dalkurd visade i sin träningsmatch mot VSK att det förvisso finns kunnande men att man gör på tog för många misstag för att effektivt kunna spela det possessionspel man önskar. Det blir inte lättare att lyckas med detta mot svenska mästarna.

IF Elfsborg – IK Brage: X

Här får vi se ett mittenlag från fjolårets Allsvenska ta sig an ett topplag i Superettan. Utgången är långt ifrån given. Elfsborg har haft en bra försäsong med tuffa matcher. Man har bla mött USA:s landslag och förlorat med 2-0. Men man har också nyligen tvålat dit Helsingborg med 4-0. I genrepet till cupen spelade man oavgjort mot norska Odds BK, ett bra lag från norska Tippeligan.

Brage har värvat en hel del nytt folk som ska spelas in på sina positioner. I träningsmatcherna som varit har man lyckats relativt väl, bland annat har man tvålat till Degerfors med 5-2 i en match som visade på kompetent anfallsspel från båda håll, men klart sämre försvarsdito. Trots det känns Brage stabila och kan mycket väl överraska Elfsborg med en kompetent och farligt offensiv. Vi tippar oavgjort i en match som vi tror kommer att bli målsnål.

IFK Göteborg – VSK Fotboll: X

Att VSK för första gången på fem år spelare i Svenska cupen är så klart otroligt glädjande. Förvisso verkar tränare Askebrand inte ta matcherna på något större allvar och på ett sätt är det så klart rätt. Alla förstår att VSK inte kommer att vinna cupen. Men matcherna är så klart otroligt viktiga för spelarna att visa framfötterna i, det är nu de har chansen att visa om de ska få vara med på årets grönvita resa.

VSK möter ett IFK Göteborg som har utmaningar med att man har en tunn trupp, även om en tänkt startelva mestadels innehåller klasspelare. Träningsmatchandet har inte gått jättebra, tre förluster och en oavgjord. Man har förlorat mot danska Ålborg och norska Sarpsborg 08, samt mot ett portugisiskt okänt lag på sitt träningsläger. Det oavgjorda resultatet kom mot Helsingborg nu senast då man spelade 2-2. I matchen i Portugal fick man försvaren Emil Holm knäskadad. Han missar nu vårsäsongen.

VSK har inte spelat match på två veckor då man senast lätt avfärdade AFC Eskilstuna. Sen har man varit på träningsläger och i veckan tränat hårt. Formen är därmed oklar och som sagt, tränare Askebrand tar nog minimal hänsyn till cupen som sådan, där träningsupplägget är helt fokuserat på att göra laget bra i serien.

Nu tror vi att detta blir en frejdig match där VSK inte har något att förlora och varje spelare har mycket att bevisa för sig själva och tränaren. Sånt brukar leda till hög energinivå i matcherna. IFK vill förstås vinna matchen och sen vinna gruppen för att avancera. Det tror vi också att man lyckas med men vi tippar med hjärtat och tror att VSK kan knipa en poäng på ren vilja och hårt arbete.

AIK – Jönköpings Södra: 1

Lagen mötte varandra i cupen också i fjol, då vann AIK till slut med 1-0 efter en fin insats av J-Södra som höll emot länge och väl. I år byggs lagen om. AIK byter spelsystem och Södra byter spelare. Det hela är därmed en smula ovisst. Vi kan konstatera att AIK inte spelat något vidare i sina träningsmatcher. Mot VSK i första halvlek när man hade stommen av startelvan på planen hade man ingen farlig chans utöver den frispark som också blev mål. I halvlek nummer två tog VSK över när AIK bytte in yngre spelare. AIK har dock hela tiden varit tydliga med att cupen är en viktig målsättning för dem och har rimligen haft ett träningsupplägg som gör att de ska vara i vettig form nu.

J-södra bygger som sagt om men många nya spelare. Man har gjort det bra under försäsongen och bla slagit ett blekt ÖSK men också förlorat mot MFF:s B-lag och nu senast mot IFK Norrköping. I den matchen var första halvlek jämn och slutade 0-0. Men när IFK i rond nr 2 tryckte på hade man inte mycket att sätta emot. Matchen slutade 3-1. Vi tror att den här matchen slutar med AIK vinst, de vill vinna den här matchen mer än J-Södra och de är snäppet bättre.

Kalmar FF – Örgryte IS: 1

Det här är också en match mellan två lag som nystartar inför säsongen. Lagen ha nya tränare och ffa i ÖIS fall också många nya spelare. Kalmar inledde sitt försäsongande med att mörda Öster med 5-0 för tre veckor sedan. Sen har man följt upp med att slå Mjällby på bortaplan med 1-0 och spela oavgjort hemma mot danska Nordsjälland. Klubben har återkallat nestorn och KFF-experten Nanne Bergstrand från sin tänkta pensionering. Nu lär det bli ordning och reda på torpet och en tydlig struktur i spelet, som laget behöver efter en svajig fjolårssäsong.

På dörren till ÖIS omklädningsrum hänger skylten, ombyggnad pågår. Man har ny tränare och sportchef med en ny filosofi som värvat nya spelare utifrån den och man är nu i tagen att sätta sitt nya spel. Det lär ta sin lilla tid och det är många yngre förmågor som måste växa in i det. Man har inte rosat marknaden på försäsongen utan nått mest svaga resultat. Vi tror inte att ÖIS bryr sig det minsta om cupen, då det har viktigare saker för sig. Kalmar vinner det här ganska komfortabelt tror vi.

IFK Norrköping – Halmstads BK: 1

Det här blir nog en bra fotbollsmatch som båda lagen vill vinna. IFK förstås för att de ser en chans att vinna cupen i sin helhet. HBK vill vinna för att de vill se sig som ett Allsvenskt lag som kan tävla på den här nivån. Lagen kommer att ge allt med andra ord.

Norrköping har träningsspelat mot danska lag och spelat jämt med dem. Man har komfortabelt slagit ett Isländskt lag på hemmaplan och nu senast tryckte man till J-Södra i genrepet inför cupen.

HBK har också gjort en bra försäsong och ser stabila ut. Man slog Falkenberg i sitt genrep förra helgen och kommer till den här matchen fulla med självförtroende. Just nu tycker man nog att man är Hallands bästa lag, trots att rivalerna FFF och Varberg spelar i Allsvenskan.

HBK kommer att sälja sig dyrt i den här matchen. Vi tror dock att IFK lyckas vinna till slut, baserat på att de har spelat riktigt bra i perioder av sina träningsmatcher.

FK Karlskrona – AFC Eskilstuna: X

Karlskrona är nykomlingar i Div 1 efter en fin säsong i fjol som förutom avancemang också innebar att man tog sig vidare till cupens gruppspel genom att slå ut Öster med 2-1 i augusti 2019. Man har spelat två träningsmatcher där man tog en hedersam förlust mot Mjällby på bortaplan med 1-0 för att sen i genrepet till cupen diska av Ronneby med 5-1.

AFC är under stark omstöpning vad gäller trupp och spelidé. Ny tränare och ett helt nytt lag som bara nu börjar bli färdigt. Det är mycket att jobba på och som vi såg i matchen mot bla VSK är man ännu inte ett lag. Nu har man dock varit på träningsläger och gnuggt ihop sig under skicklig ledning. Man lär därför vara bättre än mot VSK.

Vi tror dock att Karlskrona fortsätter att vara den kaxiga uppstickaren som absolut inte tänker ge sina cupmotståndare något gratis. Matchen kan nog sluta hur som, inte alls omöjligt att hemmalaget vinner. Men man kan så klart också förlora av den anledningen att AFC har några spelare som är avgjort skickliga. Grundtipset blir därför oavgjort.

BK Häcken – GAIS: 1

Göteborgsderbyn är förstås hopplöst svåra att tippa. Det skiljer en division mellan lagen och helt klart är Häcken ett klart bättre lag än GAIS. Men det betyder inte särskilt mycket när det bjuds upp till derby i stan. Vi kan förvänta oss kamp om bollen och krig på varenda centimeter av planen.

Häcken har annars inte gjort någon vidare försäsong med förluster mot danska och norska lag. Enda svenska måttstocken av värde är att man slog Norrby hemma med 3-0 för en tid sedan.

GAIS har byggt om hela sitt lag ifrån hur det såg ut i förra säsongen. Det är uppgraderingar i alla lagdelar utom på målvaktssidan. Laget är förvisso inte samtrimmade ännu men kvalité finns det i truppen i år, till skillnad mot ifjol. Matchandet så här lång har väl inte gått lysande. Man förlorade klart mot Varberg och har sen bara matchat mot lag i lägre serier, utan att övertyga resultatmässigt.

Men nu är det derby som sagt och då gäller inga regler. Bara gud kan veta hur den här matchen kommer att sluta, men grundtipset är så klart en etta, då Häcken är ett bättre fotbollslag.

GIF Sundsvall – BP: 1

Den här matchen är nog inte så mycket att bråka om, den ska Giffarna bara vinna. BP kommer så klart att sälja sig dyrt då man värvat bra för att göra som man brukar, studsa tillbaka direkt till Superettan.

Sundsvall har byggt om nästan hela sitt trupp och är fortfarande i ett uppbyggnadsskede. Man bryr sig säkerligen inte så mycket om cupen och resultaten, men vill så klart ha tävlingsmatcher för att få ihop det nya laget. Man har lyckats slå AIK i en träningsmatch men man var chanslösa mot Rosenborg där man torskade med 5-1. Även mot ärkerivalen ÖFK förlorade man med 3-1. Förväntade resultat, nu när man har en SE-trupp att tillgå.

BP är förstås numera svenska mästare i att stöpa om trupper från ett år till ett annat. Man har naturligt tappat en hel del spelare men också lyckats behålla några med bra kvalité. I träningsmatcherna har man förväntat förlorat mot ÖFK med 4-0, spelat oavgjort mot Dalkurd och nu senast i genrepet förlorat mot Karlbergs BK med 3-1.

Som antydes inledningsvis, den här matchen ska Sundvall vinna alla dagar i veckan.

Facebook Comments Box