ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inför BK Forward omgång 26 Div 1 Norra

Under detta millenium är BK Forward det lag som VSK Fotboll mött flest gånger. Totalt har det blivit 12 vinster, 5 oavgjorda och 6 förluster sen vi fick ett nytt årtusende. Tittar vi bara på bortaplan så är det 6 vinster, 2 oavgjorda och 3 förluster som Grönvitt klarat av.

Trots att det VSK har bra statistik historiskt på BK Forward är det ändå ändå kluriga matchen som gått av stapeln på Trängens IP:s alltid tungsprugna och så här års höstblöta plan. Det är särskilt sant för ett lag som är van vid speed och snabba bollar på konstgräsplaner.

Resultatmässigt har Forward hamnat lite i ingenmansland och har egentligen inte så mycket att spela för. Trots detta lär de finna motivation nog i att försöka knäppa VSK på näsan. Man ska heller inte glömma att kampen om Örebros bästa Div 1 lag långt ifrån är avgjord. Tre poäng bakom skuggar kvartersgänget Rynninge. Det vore stor nesa om de skulle hamna före BK Forward i tabellen.

Just nu är vinner Forward varannan match och förlorar varannan gång, det har märkligt nog bara blivit en oavgjord match de senaste 15 omgångarna vilket är ovanligt lite. Örebroarna har varit svaga mot topplag i år så det är väl skönt för dem att lördagens match är den sista för säsongen mot lag som är placerade topp fem. I år har det bara blivit två oavgjorda och en vinst mot Carlstad som de bärgade efter att två man blivit utvisade i CU.

Inför förra mötet på Solid Park Arena såg det bra ut med grönvita ögon. Forwards anfallsstjärnor Ibrahim och Da Silva var avstängda och bägge hade båda öst in mål i serien. Hos VSK sakndes utöver långtidsskadade Tronêt, Nushi och Sarr även Tsouka (avstängd), Danne (skadad) och Berisha (skadad). Trots det kunde VSK ställa ett starkt och rutinerat lag på benen.

Vid den här tidpunkten hade VSK visserligen inlett serien bra men åkt på en förlust mot Umeå och därefter spelat oavgjort mot Carlstad. Efter det hade man slagit Sollentuna på bortaplan innan det var dags för Forward på Parken.

Utöver ett riktigt kallt sommarregn på Solid Park Arena åkte VSK på en riktig kalldusch tidigt i matchen. Calle Svensson gör en riktig indianare och lägger en pass rakt på en framrusande Forwardspelare. Trots att Blommé lyckas bryta bollen hamnar den hos Tanda som kan göra 1-0, mardrömsstart de luxe.

Det kunde ha mycket väl stått två noll om inte Anton Fagerström räddat ett friläge genom att nicka bort bollen. Karwan Safari hade tidigt i matchen missat att få in bollen i öppet mål men tog revansch senare genom att nicka in viktiga 1-1 strax innan halvtid.

I andra slår Dennis ett inlägg som hamnar i straffområdet och det blir stökigt och bollen studsar fram och tillbaka. När Kalabane ska rensa på volley lyckas han få en sjuk felträff och skruv på bollen så den far i en båge bakåt istället för upp i plan. Brian Span står nära målet och kan nicka in ledningsmålet 2-1. Hinken fick även sen tre hjärtan av den omtänksamma Anno-redaktionen för bland annat den aktionen.

Matchen på lördag kommer deras ordinarie målvakt Jeffrey Gal att missa. Han gjorde en brytning långt upp på plan som sedan fångades upp av en motspelare som skulle slå in den i mål. Men Gal gjorde en riktig TV-räddning, problemet var bara att det var 6 m utanför straffområdet. Ridå och rött direkt.

Istället kommer unge Sebastian Molnar född 2000 bli den som kommer få äran att vakta buren. Han gjorde sin Div 1 debut i förra matchen. Det blev en tuff start mot Akropolis då han fick kröka rygg inte mindre än fem gånger. Men man var som sagt en man mindre och enligt rapporter gjorde ”Sebbe” en helt godkänd debut.

I övrigt kan Forward mönstra ordinarie lag med ett frågetecken. Mittbacken Daniel Björkman som provspelat för AIK såväl som för IFK Göteborg i år har missat de senaste tre matcherna pga skada. Även vänsterbacken Christofer Alp ser ut att vara långtidsskadad som slog sin in i startelvan i somras. Om de är redo för den här fajten har vi i skrivande stund ingen information om. En annan mittback nämligen Jesper Åman som fått speltid de senaste matcherna är också avstängd pga tre gula, vilket gör att försvaret ser lite tunt ut inför matchen. Räddningen är att mittbacken Oki är på väg tillbaka från skada och fick ett inhopp senast.

För VSK:s del är den här matchen av största vikt. Av återstående fajter bedömer vi den här som den svåraste efter Akropolis borta i november. Det finns en uppenbar risk att VSK råkar ut för poängtapp i denna match. Mittenlag borta har varit ett stort problem för VSK under säsongen och blöta gräsplaner hjälper inte direkt (Rynninge någon). Nu fungerade visserligen possession spelet bättre mot Skellefteå men det var på konstgräs och mot en sämre motståndare än vad Forward är.

Till matchen kommer Jonas Hellgren och Mathias Benker vara avstängda Eventuell är Ravy Tsouka fortfarande borta vilket gör att det är bra spelare som saknas. Mer än tidigare vill det nu till att VSK hittar receptet för att slå mittenlag på bortaplan och att man kan jaga alla demoner från Rynningematchen på flykten. Vi hoppas och tror att VSK vinner denna match, men det är långt ifrån säkert.

Highlights för förra matchen mot BK Forward

Inför BK Forward omgång 13

Matchkrönika – Seger mot Forward men viss oro för offensiven

Anno delar ut hjärtan omgång 13

Facebook Comments Box