ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inför BK Forward omgång 13 2018

Då var det dags för ett klassiskt möte med ett av de lag som VSK Fotboll säkert spelat mest emot under 2000-talet nämligen örebrolaget BK Forward.

Klubben har länge spelat andrafiolen bakom ÖSK i Örebro men är en solid gammal förening som fostrat goda fotbollsspelare under många decennier. Fjolåret tillbringade man i Div 2 då man något överraskande åkte ur Div 1 2016. Nu är man tillbaka igen med en ambition att återetablera sig ordentligt i Div 1.

Med det har laget har lyckats över all för förväntan. I och med 3 örebrolag i samma serie är det rimligt att tro att man får tre lag som är jämndåliga då de bästa spelarna smetas ut över 3 lag istället för att samlas i ett. När man sedan tidigt inför säsongen förlorade sin mest tongivande spelare Emil Berger till lokalkonkurrenten Rynninge IK och Erik Björndahl till Degerfors var det nog få som trodde att man skulle klara av att vara så mycket mer än ett lag för mitten och nedre delen av tabellen.

Inför säsongen har man plockat in sex spelare för att förstärka truppen. Den enda av dessa som faktiskt tagit en ordinarie plats är anfallaren Bapianga Tanda som anslöt från Motala AIF inför säsongen. Kevin Johansson på mittfältet som kommer från ÖSK U19 har också fått ordentligt med speltid, annars litar man i mångt och mycket på de spelare som fanns i truppen redan under fjolåret. Som kuriosa kan vi nämna att i truppen finns också Anton Renmark från Västerås och VIK som nu gör sin tredje säsong i Forward och i år som ordinarie startspelare i försvaret i form av högerback.

Uppenbarligen har man fått ihop sin trupp på bästa sätt för laget har överraskat positivt genom ett vägvinnande spel där deras tre forwards har öst in mål. Totalt har de tillsammans producerat 22 av lagets 25 gjorda mål. Värst är Josef Ibrahim med tio baljor. Brian Span känner Josef väl då de spelade samtidigt i IFK Mariehamn. På sju gjorda mål hittar vi Anderson Ponciano men även nykomlingen Tanda har stänkt in fem mål så här långt. Förutom ett sylvasst och effektivt anfallsspel präglas spelet av att man vill spela sig fram över mittfältet i så högt tempo man förmår.

Rickard Nilsson som kommer från damfotbollen där han är ett känt namn har lyckts skapa kontinuitet och senaste åren i klubben har han och också lyckats utveckla spelarna på ett väldigt positivt sätt. Som bevis för detta kan nämnas att Anderson Ponciano mest tillbringat sina aktiva år i Div 2 och 3 bara för att under Nilssons ledning blomma ut till en riktigt duktig anfallare som är sylvass när han får chansen på Div 1 nivån.

När nu VSK möter BK Forward kommer man upptäcka ett hårt arbetande lag som inte kommer att ge sig eller vika ned sig en tum. Man har ett tryggt grundspel förfinat över flera år och man har hypereffektiva avslutare.

Som tur för VSK:s del är Anderson Ponciano och Josef Ibrahim avstängda pga av gula kort. Det gör att om Nilsson väljer att behålla 3-manna anfallet måste han spela sina två kvarvarande forwards tillsammans med Tanda. Det kommer inte bli helt lätt då anfallaren Eliyo Türken har 125 minuters speltid på 12 matcher och massa inhopp samt Christian Kurt som har suttit som avbytare men spelat noll minuter i år för Forward. Det är uppenbart att dessa spelare är något sämre än de ordinarie i startelvan och vad inte minst viktigt, inte har spelat ihop i tävlingssammanhang. Det är fullt möjligt att Nilsson gör om i både laget och hur man ställer upp för att man vet att man möter VSK och lär prioritera defensiven. Den som lever får se.

Det här är en match som VSK ska vinna givet förutsättningarna. Forward är uppenbart kompetenta på en fotbollsplan och extremt samspelta. Laget talar om sig själva som en familj. Nu ska de möta en ännu större familj och med ett sedvanligt spel från VSK:s sida och stöd från läktaren ska VSK ta hem det här men det kommer att vara kamp så länge Forward ser att det finns en chans att ta poäng.

Sköna Gröna VSK

Facebook Comments Box