ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Anno 1904: Månadens Topp-5 artiklar – november 19

Som många av våra läsare har märkt är vi på redaktionen maniska skribenter som skriver om allt mellan himmel och jord som intresserar oss och förhoppningsvis intresserar det också er. Sen är det så klart så att det så kallade ”livet” ibland kommer emellan och ni läsare har annat för er än att detaljstudera våra texter. Då kan det bli så att man missar något intressant. Men så ska det inte behöva vara. Därför introducerar vi nu det vi kallar månadens Topp-5 artiklar, så att ni inte missar något ”viktigt” av det vi skriver.

Vi väljer ut 5 artiklar från månadens skörd och återintroducerar dem för er. Vårt urval har inga direkta kriterier utan vi väljer de texter vi själva tycker är bra och relevanta på något sätt.

Vi skriver också lite om artiklarna så ni får en känsla av om det kan vara av intresse för er att läsa mer om. Vi publicerar vår Topp-5 lista första helgen efter månadsskiftet, då har ni tid att njuta av er välförtjänta vila och i lugn och ro läsa det ni finner intressant. (OBS – denna gång blev det inte så).

Här är då november månads lista

1. Vetenskap: Hur ska spelare öka chansen till seger genom att fira mål på rätt sätt

När det kommer till psykologisk kunskap är fotbollsvärlden fortsatt hopplöst efter. Tränare och spelare litar till uråldriga synsätt på hur man ska prestera. Det ska bitas ihop och man ägnar sig åt magiskt tänkande för att prestera. Det finns mycket att göra inom detta område och vi ska försöka skriva mer om detta då våra läsare uttryckt önskemål om just detta.

Den artikel vi valt ut som nr 1 den här månaden utgör ett kanske komiskt exempel på det vi skriver ovan. Även om vi skämtar till det är det precis i den här typen av beteenden som fotbollen kan ta nästa steg, nu när alla är lika vältränade och välutbildade. Diljen Otlu, fd reporter på VLT och SVT, numera Discovery tyckte artikeln var genialisk. Det kanske den är, men viktigast är att den visar på förbättringsområden inom fotbollen som måste börja jobbas med.


2. Med Askebrand som tränare stärks banden till den kontroversiella scouten/agenten Kian Karam

VSK Fotboll har en ny tränare i form av Thomas Askebrand. Han beskrivs av alla som en hyvens figur och som ”världens snällaste”. Förutom den egenskapen har han sen ett antal år tillbaka ett väl utvecklat samarbete med den ifrågasatte scouten/agenten Kian Karam.

Karams dubbla roller och oklarheter i kontakten med spelare och klubbar har lyfts fram i ett antal artiklar av Fotbollskanalen under senare tid. I den här artikeln går vi igenom vad som är känt runt Askebrands och Karams samröre. Artikeln fick genomslag då även Fotbollskanalen återberättade den. Karam beskrivs av alla som en ytterst trevlig och sympatisk person, synd bara att han saknar tillräckligt med omdöme för att hålla sig till spelets regler. Har du inte läst artikeln och vill veta hur det går till bakom kulisserna kan den rekommenderas.3. Imorgon gör vi jobbet – Precis som spelarna i Huddinge IF gjorde 2014

Det här är en hyllningsartikel till vår systerklubb Huddinge IF, de som räddade kvar oss i Div 1 2014. En degradering där hade mycket sannolikt lett fram till en konkurs och en oklar framtid för VSK Fotboll.

Nu blev det inte så, tack vare ett gäng superproffs som inte hade något att spela för men som bestämt sig för att inte göra en dålig match för det. Man låg under länge och väl, men man visade moral och vände matchen till seger på slutet.

Vi är evigt tacksamma för detta och vi hyllar rättmätigt spelarena i HIF för deras inställning. Artikeln fick stor spridning på twitter där den retweetades av människor aktiva i Huddinge IF. Det värmer gott i hjärtat att klubben och människorna där känner vår uppskattning. Vi kommer att fortsätta skriva om den här matchen länge än och vi kan redan nu avslöja att vi har nästa års hyllningsartikel under utveckling. Läs och visa tacksamhet – proffsen i Huddinge fixade den grönvita biffen, när vi själva inte mäktade med det.4. Anno 1904 undersöker: Elitstöd och sponsring från kommuner 2019

Den här artikeln har vi jobbat med länge. Det är ett rejält jobb att kontakta 50 kommuner och föra dialog med dem. Om vi säger så här, det är verkligen inte alla kommuner som är sugna på att lämna ut siffror till privatpersoner, trots offentlighetsprincipen. Kommunalt stöd till idrotten är en bokstavlig djungel och vi inser när vi börjat gräva i det att det finns så många varianter hur man hanterar överföringen av skattepengar till idrottsföreningar.

Vi fortsätter gräva i detta då det behöver lyftas upp hur det ser ut. Läs om du vill få en känsla om vad det rör sig om för belopp. Missa inte heller GIF Sundsvalls helt vanvettiga uttalande om hur Sundsvalls kommun är ena snåljåpar, när de i själva verket är precis motsatsen.

Kommunala pengar till idrotten väcker känslor, här får du känna efter hur det blir hos dig, när du läser texten.

5. När ett hjärta blir kidnappat: Berättelsen om Martin Johansson, lagkaptenen som blev VD i Östersunds Fotbollsklubb

Det här är en artikel som försöker beskriva hur människor som finns i och runt ÖFK under åren hamnat under Daniel Kindbergs kontroll. Vi använder oss av offentlig information men också utsagor från källor med insyn i klubben. Poängen med hela texten är tvåfaldig, att visa på hur det går till när en mycket slipad person tar makten i en klubb. Det ändra är hur illa det alltid går, förr eller senare, när man låter en person få den makten. Dessutom en person som i allt väsentligt saknar omdöme och en verklighetsförankring. På drömmar kommer man till Emirates, men inte längre.

Vill du förstå hur Kindberg lyckades med allt, ja, då är det här texten för dig.

______________________________________________________________________________

Bonusartiklar

Idag har vi två bonusartiklar från vårt arkiv. Anledningen till att de blev just de här två är att vi har sett att under senaste månaden har mellan 2-10 personer läst dem. De publicerades i mars 2018 och har inget nyhetsvärde nu. Men människor hittar dem lika fullt och läser. Lika bra då att lyfta fram dem

Det är två artiklar som är en miniserie och handlar om våra idrottsABn. I artikel 1 går vi igenom bakgrund, historia och alla grundläggande saker som finns att säga, inklusive hur de kom igång Vi varnar för att texten är mycket lång. Vi la ned mycket tid på att gå igenom och lära oss själva om det här. Men känner du att du bör veta mer om det här, läs, du lär inte hitta någon mer lättillgänglig och fokuserad genomgång.I del två av IdrottsABn går vi igenom flera exempel där det inte fungerat bra med idrottsABn. Hammarby Bandy och Dalkurd räknas dit. I slutet av artikeln ställer vi upp ett antal scenarier hur man ska tänka runt Idrottsaktiebolag.

Vi kommer också under kommande veckor publicera delar av dessa artiklar långa artiklar enskilt.

Facebook Comments Box