ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Anno 1904: Månadens Topp-5 artiklar – December 19

Som många av våra läsare har märkt är vi på redaktionen maniska skribenter som skriver om allt mellan himmel och jord som intresserar oss och förhoppningsvis intresserar det också er. Sen är det så klart så att det så kallade ”livet” ibland kommer emellan och ni läsare har annat för er än att detaljstudera våra texter. Då kan det bli så att man missar något intressant. Men så ska det inte behöva vara. Därför introducerar vi nu det vi kallar månadens Topp-5 artiklar, så att ni inte missar något ”viktigt” av det vi skriver.

Vi väljer ut 5 artiklar från månadens skörd och återintroducerar dem för er. Vårt urval har inga direkta kriterier utan vi väljer de texter vi själva tycker är bra och relevanta på något sätt.

Vi skriver också lite om artiklarna så ni får en känsla av om det kan vara av intresse för er att läsa mer om. Vi publicerar vår Topp-5 lista första helgen efter månadsskiftet, då har ni tid att njuta av er välförtjänta vila och i lugn och ro läsa det ni finner intressant.

Här är då december månads lista

1. Västerås Sportklubb 1906: Ett protokoll berättar

En av de artiklar vi känt oss mest nöjda med under december är den här artikeln som handlar om ett protokoll som upprättades på ett av Västerås Sportklubbs ordinarie styrelsemöten i början av 1906. Det är en fin berättelse om en relativt nystartad ideell förening som kämpar för att få det hela att fungera och gå ihop ekonomiskt. Inget har förändrats där med andra ord. Artikeln konstaterar också att inget har förändrats hur den ideella föreningen styrs och leds av styrelsen. Det är samma formalia och beslut fattas på samma sätt. Den här artikeln handlar om idrottsföreningen Västerås SK men skulle lika gärna kunna handla om någon annan idrottsförening eller annan ideell förening för den delen. Artikeln avslutas med ett resonemang om hur vi föreningsmedlemmar har att värna om våra föreningar i en tid där många intressen vill ha tillgång till föreningarnas beslutandeprocesser och styrmekanismer.

2. Superettan 2019: Expected Goals – den ultimata guiden

Den här artikeln är något i hästväg. Den är vår mest ambitiösa artikel i att analysera Superettan 2019 utifrån det som kommit att bli känt under begreppet xG. Artikeln har tagit vår statistikexpert veckor att ta fram och har man bara så ett uns av intresse att förstå fotboll genom siffror och statistik är denna artikel ett måste. Här får man svart på vitt hur det egentligen såg ut, vilka lag som över- och underpresterade, eller presterade enligt förväntan. Läsaren kommer helt klart från denna artikel mycket klokare än innan och får på kuppen lära sig att man kan se fotboll på många sätt, vilket är tjusningen med sporten.

3. Hur ni än gjorde det ÖFK – säg att det inte var så här det gick till

Den här artikeln handlar om hur det kan ha gått till bakom kulisserna när ÖFK fixade elitlicens för 2020. Vi spekulerar hur saker och ting kan ha utspelat sig. Det är så klart omöjligt att veta vad som hänt, då informationen från klubben är mycket knapphändig och i allt väsentligt blir mer lik den man kan vant sig vid sig från Rysk statsmedia för var dag som går. Vi tar med den här artikeln då den rönt stor uppskattning och lästs av ett antal tusen personer. Faktum är att den seglat in på tredje plats av våra mest lästa artiklar.

Superettan: J-Södra i väntad ekonomisk kris

Den här artikeln tar fasta på det ekonomiska stålbad som J-Södra för närvarande går igenom. Det är skulder hos kronofogden, pengar som skulle varit i 2020 års budget som bränts 2019 med mera. Det är rejäl kris med många miljoner som fattats för verksamhetsåret 2019. I år får man nu dra ned rejält på kostnaderna, när andra klubbar med ökande central medel kan expandera sina kostnader. Vi tar med den här artikeln för den belyser två viktiga saker. Som förening ska man aldrig budgetera med spelarförsäljningar för att få ekonomin att gå ihop. Det är alldeles för riskfyllt. ÖFK och J-Södra får vara 2019 års varnande exempel, när ska styrelserna lära sig? Den andra saken är att J-Södra just nu bland spelbolagen har låga odds att gå upp i Allsvenskan i år. Vi är nog beredda att äta upp en grönvit halsduk om så sker. I själva verket är klubben i en klart försämrad sportslig situation jämfört med 2019, pga sin kraschade ekonomi. Läs artikeln och ta lärdom hur man inte ska göra.

5. Hur fotbollslag vinner fler matcher – låt astrologen ta ut startelvan

Den här artikeln är en annan av våra underbara och roliga statistikartiklar. Här för vi i bevis att det nog bör vara så att fotbollsföreningar ska knyta en astrolog till sig för att på bästa sätt matcha spelarnas stjärntecken. Artikeln handlar om straffsparkar i första hand och att spelare i vissa stjärntecken tycks vara bättre på att slå straffar än spelare födda i andra stjärntecken. Allt förs i bevis i denna artikel.

Naturligtvis vet vi att allt detta är slumpmässiga variationer i ett dataset som i sin tur kan bero på många saker. Det roliga var att vi fått upprörda kommenterar av läsare som vill påpeka att allt detta är ren humbug och undrar hur vi kan tro på det. Det gör vi så klart inte, men en story som får läsaren att tvivla ett ögonblick och bli upprörd, är den bästa storyn.

______________________________________________________________________________

Bonusartikel

Vi presenterar som vanligt också en bonusartikel. Vi väljer ut en som publicerades för drygt ett år sedan och som handlar om hur man som spelare bäst presterar på planen. Artikeln tar sin utgångspunkt i två väldigt skilda djurarter, delfiner och myror och jämför dem. Genom deras beteenden och hur de uppstår sätter vi ljus på hur vi människor som ska prestera i grupp bör bete oss för att maximera nyttan och effekten av våra ansträngningar.

Vi tar med den här artikeln för att våra läsare frågat efter mer psykologiska analyser och för att den säger en hel del om hur vi människor fungerar. Om du läser den kan vi nästan garantera att du funderar vidare på det som tas upp, vilket är hela poängen.

Långläsning: När presterar lagidrottare som bäst- när de är som delfiner eller myror?

Facebook Comments Box