ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Anno 1904: Månadens Topp-5 artiklar

Som många av våra läsare har märkt är vi på redaktionen maniska skribenter som skriver om allt mellan himmel och jord som intresserar oss och förhoppningsvis intresserar det också er. Sen är det så klart så att det så kallade ”livet” ibland kommer emellan och ni läsare har annat för er än att detaljstudera våra texter. Då kan det bli så att man missar något intressant. Men så ska det inte behöva vara. Därför introducerar vi nu det vi kallar månadens Topp-5 artiklar, så att ni inte missar något ”viktigt” av det vi skriver.

Vi väljer ut 5 artiklar från månadens skörd och återintroducerar dem för er. Vårt urval har inga direkta kriterier utan vi väljer de texter vi själva tycker är bra och relevanta på något sätt.

Vi skriver också lite om artiklarna så ni får en känsla av om det kan vara av intresse för er att läsa mer om. Vi publicerar vår Topp-5 lista första helgen efter månadsskiftet, då har ni tid att njuta av er välförtjänta vila och i lugn och ro läsa det ni finner intressant.

Här är då oktober månads lista

  1. ÖFK – kan klubben överleva: Vi går igenom läget
    På klubbens hemsida kan man följa hur mycket pengar föreningen har lyckats få in av de 20 M man säger sig behöva för att komma på grön kvist igen. Just nu är den summan 8.3 M. I den här artikeln som är månadens mest lästa går vi igenom förutsättningarna för hur klubben ska kunna överleva. Det är ingen rolig läsning om man är ÖFK:are, men hoppet är som bekant det sista som överger oss. Om du läser den här artikeln får du så bra koll på läget att du vet mer om situationen än de Östersundsbor som följer sina dagstidningar dagligen om dramat i norr.
  2. Fotbollsrörelsen i Sverige är fantastisk – frågan är hur mycket lidande den skapar
    Den här artikeln skrev vi med anledning av världsdagen för psykisk hälsa den 10 oktober. Idrottsrörelsen inklusive fotbollen är generellt sett usla på att jobba med och lyfta fram psykisk ohälsa. Inte ett ord om detta denna dag på RF:s eller SvFF:s hemsidor, kanske inget man ska bli förvånad över. Men denna statistikunderstödda krönika tar ett nytt grepp och visar på ett problem som ingen pratar om i idrottsrörelsen, nämligen att landets fotbollsföreningar är ganska bra på att producera psykisk ohälsa genom sin oförmåga att hantera skillnader i motorisk utvecklingsnivå hos sina utövare på barn- och ungdomssidan. Läsvärd artikel som inte fått så stor spridning. Du kommer från detta alster med en insikt du inte hade innan, det lovar vi.
  3. Bana väg för Spontanfotbollens mästersmidare
    Den här texten är en fin liten krönika om en av de många utmaningar landets idrottsföreningar har att jobba med, hur kan vi fånga upp talanger och skola dem i våra föreningar så att de kan utveckla sin fulla potential. Detta blir ofta en särskilt brännande fråga när det kommer till barn med utlandsfödda föräldrar, som inte alltid har kunskap eller förmåga att stötta sina barn i deras idrottsutveckling. Inte sällan är det också en ekonomisk fråga för dessa familjer. Läs krönikan och fundera på vad vi kan göra för att förbättra situationen. Hur det än är, det är vi tillsammans som är samhället och då blir det också alla vi idrottsintresserades ansvar att bidra.
  4. J-Södra: Seriens ekonomistjärna har börjat tappa greppet
    Den här artikeln var inte kul att skriva, det skar i hjärtat. Jönköpings Södra är på många sätt en riktig framgångssaga i Svensk fotboll de senaste 15 åren. Man har kommit underifrån och är ett levande bevis för att man med hårt arbete, klokskap och tydliga mål kan bygga sin klubb hela vägen till Allsvenskan. De sista åren har man dock släppt taget om verkligheten och börjat sväva upp i det blå, däruppe där man tar stora ekonomiska risker som lätt kan krossa allt gott man gjort under så många år. Vi vill lyfta fram den här artikeln för vi vill att klubbens medlemmar ska vara medvetna om situationen i föreningen. Nu har man ekonomisk kris i klubben. Går man inte upp i Allsvenskan i år, blir det ännu värre. Läs den här artikeln och förstå både hur du ska göra och inte, när du bygger din klubb mot framgång, exemplen är många och tydliga, åt båda hållen.
  5. Polisen måste höja sig!
    Det här är en enkel krönika som vi skrev i samband med att polisen rajdade AIK-Tifos container utanför Friends arena. Det var förstås en hämndaktion för att AIK-klacken dagarna innan hade hängt ut poliser för den tragiska dödsskjutningen av den förståndshandikappade Eric Torell. Krönikan i sig är väl inget speciellt, men vi vill ändå lyfta den för läsning då den visar på polisens metoder att jobba med fotbollssupportrar. De har nämligen en metod och den är helt dysfunktionell. Vi kommer att skriva mer om den i kommande artiklar. Läs den här så du är ”up to speed”

______________________________________________________________________________

Bonusmaterial

Här slänger vi in en artikel som publicerats tidigare, men som vi gärna vill lyfta fram.

Långläsning: Danskt godis, svensk fotboll och arga treåringar – allt hänger ihop
Den här ganska långa texten tycker vi är ett viktigt inlägg i debatten om den nya spända situationen mellan polis och fotbollssupportrar. Den har inte lästs av särskilt många. Vi gissar att det beror på dels att titeln är hopplöst dålig och knappast lockar till läsning men också att den publicerades på midsommarhelgen, kanske inte den bästa tidpunkten, när allt kommer omkring. Som lök på laxen nämner artikeln inte ordet fotboll eller supportrar förrän långt, långt in i texten. Den är alltså skriven tvärtemot vad man ska göra. Kanske ingen slump då att inte så många har läst den. Men den är faktiskt riktigt bra, om man tar sig tiden. Den förklarar med målade beskrivningar som tar avstamp i den danska sockerskatten och fortsätter till människans grundläggande konstitution, varför polisens strategi med villkorstrappor är dömd att misslyckas. Den är helt klart läsvärd och när du jobbat dig igenom den är du en klokare person, det kan vi i alla fall lova. Som bonus vet du dessutom allt om effekterna av den danska sockerskatten på folkhälsan, bara en sån sak.

Facebook Comments Box