ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Silly-uppdatering

Nu snurrar sillyhjulen allt snabbare i klubbarna som huserar i Superettan. Vi går igenom den senaste veckans förändringar och gör små korta analyser av hur det ser ut just nu bland lagen.

Trelleborgs FF

Utgående: Hugo Andersson, Mattias Håkansson, Haris Brkic, Salif Camara Jönsson

UT: Sebastian Olsson (Bosman), Robin Nilsson (Ängelholms FF), Zoran Jovanovic (Österlen FF), Albin Nilsson (Bosman), Noah Christoffersson (Bosman), Dennis Antwi (Bosman)

IN:  Fatawu Safiu (förlängning)

Tränare: Kristian Haynes

Kommentar: TFF släppte förra veckan en trio där Dennis Antwi var den mest namnkunniga med 21 matcher i årets serie. Man har förlängt med anfallaren Fatawu Safiu, i övrigt har det varit lugnt på värvningsfronten. Man har 16 kontrakterade spelare i truppen och behöver förstås fylla på och ersätta flyktade Sebastian Olsson (Degerfors). Men det är ingen panik. Man har pengar och kan vänta ut rätt spelare.

GAIS

Utgående: Damir Mehic, Oliver Gustafsson, Carl Nyström, Henrique Moura, Niklas Olsson, Måns Saebbö

UT: Andreas Östling (Bosman), Karl Bohm (Bosman), Alexander Angelin (Bosman), Leonard Pllana (IK Brage)

IN: Boris Lumbana (förlängning) , Haris Cirak (förlängning), August Wängberg (förlängning), Nikola Ladan (Degerfors IF), Jesper Brandt (Norrby IK)

Tränare: Stefan Jacobsson

Kommentar: Klubben har gjort en viktig förlängning i August Wängberg, en av seriens bästa vänsterbackar. Sen slog man till och värvade Nikola Ladan från Degerfors. Nikola har varit knäskadad stora delar av säsongen men är nu tillbaka i spel. Han är en klar förstärkning till GAIS mittfält inför nästa säsong. Men innan Nikola anslöt hann man med att värva Jesper Brandt, ytterligare en mittfältare. Jesper anslöt från Norrby IK. Glädjande för klubben är att Emil Wahlström tillbaka i träning efter sin ryggskada som hållit honom borta stora delar av säsongen. Med honom tillbaka på mittbacken ser försvaret återigen stabilt ut.

Som ryktats försvann Leonard Pllana till Brage. GAIS behöver nu ffa hitta anfallare och en målvakt, i övrigt börjar lagbygget se bra ut. Man kommer att ha ett starkare lag till nästa säsong om man hittar några bra spelare till, där det är luckor idag.

Östers IF

Utgående: Månz Berg, Fredrik Lundgren, Jonathan Larsson, Simon Helg, Anton Andreasson, Johan Persson, David Johannesson, Dragan Kapcevic, Oliver Silverholt

UT: Robin Malmkvist (Bosman)

IN: Petar Petrovic (Bosman), Billy Nordström (BP)

Tränare: Denis Velics (2021)

Kommentar: Öster har öppnat sin silly med att värva en kompetent vänsterback i form av Billy Nordström. Det frigör Oliver Silverholt för andra uppdrag, rimligen på mittfältet. Oliver ryktas nu kvar i klubben, trots allt. För att bygga på anfallet har man nu också värvat Petar Petrovic som dansade en sommar i VSK, utan att lämna några stora avtryck efter sig. Han kan kanske blomma ut i Öster istället. Öster behöver bestämma sig hur man ska göra med sina två anfallare som inte har kontrakt, ska de få vara kvar eller ska man ha in nytt? Man måste också bestämma sig om man är nöjd med sina två målvakter, eller om man vill ha något ännu bättre.

Akropolis IF

Utgående: Cesar Weilid, Lamine Nekrouf

UT: 

IN: 

Tränare:  Konstantinos Panagopoulos?

Kommentar: inget nytt – vilket inte var att vänta heller. Akropolis jobbar alltid i det tysta och omgärdas sällan eller aldrig av rykten om förändringar i truppen. De meddelar världen när det passar dem.

Ljungskile SK

Utgående:  Deni Kaksa, Andreas Murbeck, Patrik Adamczyk,
Erik Westermark, Jakob Olsson, Johan Svahn, Aniekpeno Udoh, Jesper Westermark

UT:  Jonathan Gustavsson (IK Oddevold), Aleksandar Kitic (avslutat karriären)

IN: Johan Brannefalk (förlängning), Linus Dahl (förlängning),
Robin Wallinder (förlängning), Mirad Garza (förlängning), Joakim Olausson (Utsiktens BK), Teodor Wålemark (Häcken), Adam Rosén (Utsiktens BK)

Tränare:  Jörgen Wålemark

Kommentar: Klubben har förlängt med tränare Wålemark, så nu kan truppbygget för 2020 sätta fart på allvar. Det tog inte länge förrän sonen Teodor anslöt från akademispel i Häcken. Klanen Wålemark förkroppsligar på många sätt LSK. Klubben har också gjort klart med sitt andra nyförvärv från Utsikten. Det är den rutinerade försvararen Adam Rosén som ansluter.

Umeå FC

Utgående:  Mikael Wikström, Anton Eriksson, Aurelien Norest, Seif Kadhim, Adel Ziarat, Måns Nygren

UT:  Omar El Baad (Bosman), Jason Romero (Bosman), Samuel Kroon (HBK)

IN: Timothy McNeil (Carlstad United), Viktor Frodig (förlängning)

Tränare: Brian Clarhaut (Nyköpings BIS)

Kommentar: UFC bytte lite oväntat tränare förra veckan och som ny på posten har vi Nyköpings gamla tränare Brian Clarhaut. På spelarsidan är enda ändringen sen senast att klubben förlängt med Viktor Frodig.

Halmstad BK

Utgående: Johan Oremo, Andreas Johansson

UT: Peter Larsson (avslutat karriär), Jesper Westerberg (dito),

IN: Robin Östlind (Falkenbergs FF), Samuel Kroon (Umeå FC), Viktor Ljung (IFK Värnamo), Erik Ahlstrand (förlängning)

Tränare: Magnus Haglund (2022)

Kommentar: Klubben fortsätter att värva. På tur nu var HBK:aren Viktor Ljung som återvänder till Halmstad och HBK från Värnamo. Han är försvarare och tänkt att gå in och täcka upp luckorna som uppstått efter pensioneringar på Larsson och Westerberg. Klubben har också i veckan förlängt med talangen och mittfältaren Erik Ahlstrand. Klubben har nu över 20 kontrakterade spelare och börjar bli färdiga med truppen.

Örgryte IS

Utgående: Stojan Lukic, Joel Qwiberg, Filip Almström-Tähti, Wilmer Simonsson, Jakob Lindström, Otto Peterson, Victor Sköld

UT: Melvin Frithzell (Bosman), David Engström (Bosman)

IN: Simon Nilsson (förlängning), Kevin Fransson (förlängning)

Tränare: Senaste ryktet är Christan Järdler

Kommentar: Det börjar närma sig kokpunkten bland supportrarna i ÖIS – man vill se en tränare i klubben pronto, en som kan börja bygga nästa års trupp. När senaste ryktet via GP om att Christian Järdler var klar som tränare för klubben nådde fansen, exploderade den rödblå delen av twitter. Det var så mycket diskussion om Järdlers företräden eller brist därpå att klubben på måndagskvällen kände sig tvungna att gå ut med ett pressmeddelande där man dementerade att någon tränare var klar. Man dementerade dock inte att det inte skulle kunna vara Järdler. Oklart om PM gjorde saken så mycket bättre. Man får säga att klubben agerat märkligt i tränarfrågan då man redan i somras var på det klara med att man inte skulle behålla Thomas Askebrand. Någon ny kandidat verkar man dock inte ha börjat jobba med förrän långt senare. Nu väntar hela ÖIS på den nya tränaren. Inget annat har hänt i klubben på spelarfronten senaste veckan.

Dalkurd FF

Utgående: Malkolm Moenza, Markus Thorbjörnsson

UT: Ahmed Awad (Bosman), Peshraw Azizi (Bosman), Robin Tranberg (Bosman)

IN: Suleman Zurmati (Karlstads BK), Gustav Berggren (AIK U19)

Tränare: Paul Olausson

Kommentar: Det har inte hänt mycket i Dalkurd sista veckan. Enda nyheten är att Robin Tranberg som redan lämnat nu har hittat ett nytt hem i Varbergs BoIS. Dalkurd har fortfarande bara 12 spelare under kontrakt, varav 4 är juniorer. Enligt rapporter jagar man nu billiga talanger och man har till och med Div 3 spelare hos sig på provspel. Helt klart är att Dalkurd inte har några pengar till att värva etablerade spelare. Fortsättning följer.

Norrby IF

Utgående: Dijan Vukojevic, Ivo Pekalski, Daniel Sijan, Arvin Shojaee, Alexander Henningsson, Richard Yarsuvat, Dardan Rexhepi

UT: Jasin Khayat (Mjällby AIF), Jesper Brandt (Bosman), Erik Ekström (Sandareds IF), Hugo Svensson (Tvååkers IF)

IN: Viktor Bergh (IK Brage)

Tränare: Mohammed Ali Khan

Kommentar: Det börjar röra på sig i Norrby. Man har tappat Jesper Brandt till GAIS och gjort sig av men några yngre förmågor som gått till klubbar längre ned i näringskedjan. Klubben har också gjort sin första värvning i Viktor Bergh från Brage. Viktor ska användas som wingback och kommer från spel i Norge dit han varit utlånad i år av Brage.

VSK Fotboll

Utgående: Karwan Safari, Emir Smajic

UT: Boris Ljevar (Bosman), Dennis Botchey (Bosman), Josef Akpinar (Bosman), Petar Petrovic (Bosman), Ravy Tsouka (Bosman), Stefan Batan (Bosman)

IN: David Engström (ÖIS), Daniel Svensson (förlängning), Jonas Hellgren (förlängning), Pedro Ribeira (IK Frej)

Tränare: Thomas Askebrand (ÖIS), assisterande tränare Kalle Karlsson (Karlbergs BK)

Kommentar: Det händer saker i VSK. Senaste veckan fick se en tämligen förväntad förlängning med Jonas Hellgren. Stefan Batan lämnade också klubben under former där han kritiserade ledningen för bristande professionalism. Det är lite oklart på vad detta grundades. Mest verkar det vara att han inte fick som han ville. Nu ska Batan återvända till Assyriska FF som sportchef. Men det får vi väl se om det blir så, fortsättning följer på den. Vi fick också se nya adresser på gamla VSK-spelarna Ravy Tsouka (Helsingborgs IF) och Petar Petrovic (Östers IF).

I fredags fick vi så se klubbens andra högprofilvärvning i mittfältaren Pedro Ribeiro. Med ”Ribban”, som han kallas, i truppen skruvas förväntningarna upp bland fansen på framtida segrar och fint brassespel.

Nu återstår förhandlingar med Karwan Safari och hans eventuella framtid i klubben. Emir Samjic får nog avvakta besked från klubben tills framåt våren. Truppen börja bli relativt stor och om inga säljs vidare är det nog bara vänsterback, en eventuell mittfältare och forward klubben letar efter.

GIF Sundsvall

Utgående: Peter Wilson, Dennis Olsson

UT: Johan Blomberg (avslutat lån), Chidi Omeje (Bosman), David Batanero (Bosman), Pol Moreno (Bosman), Carlos Gracia, (Bosman), Pol Roige (Bosman), Jonatahn Tamimi (Bosman)

IN: Jonathan Morsey (avslutat lån IK Brage)

Tränare: –

Kommentar: Fortfarande ingen tränare till Giffarna och lagbygget står därmed stilla. En hög med spelare är på väg att lämna eller har brutit med klubben. Det är inte så gott att veta då klubben har gjort en Syrianska och slutat kommunicera klubbens angelägenheter på sin hemsida eller i sociala medier. Det är mest schemat för gåfotbollen som pushas just nu. Helt klart är dock att truppen kommer att stöpas om rejält och två av fyra spanjorer har redan sagt Hasta la vista till Västernorrlands pärla.

Av de med utgående kontrakt har klubben ändå klämt ur sig att man hoppas kunna förlänga med försvarsarbetaren Dennis Olsson. Det är väl ungefär det man fått ut i offentligheten. Bland fansen hoppas man på en mirakelvärvning av Sundsvallssonen Pontus Engblom, som sprutar in mål i Norska motsvarigheten till Superettan. Det kommer förstås inte att ske då Sundsvall eller någon annan SE-klubb inte kan betala vad Pontus kostar i lön. Det är lite halvjobbigt läge nu för Giffarna, man måste få in en tränare och börja rådda i truppen, tiden går.

AFC Eskilstuna

UT: Denni Avdic (Bosman), Sandro Tsveiba (Bosman), Ole Söderberg (Bosman), Samuel Nnamani (Bosman), Anel Rashkaj (Bosman), Kadir Hodzic (Bosman)

IN: –

Kontrakterade spelare: Wille Jakobsson, Hossin Lagoun, Adnan Kojic , Adnan Catic, Jesper Björkman, Pontus Rödin, Wilhelm Loeper, Ismet Lushaku, Mamadou Kouyate, Jacob Lackéll, Robert Åstedt

Tränare: 

Kommentar: Precis som i GIF Sundsvall är det stor ombyggnad av truppen som nu ska ske. Man har 11 spelare under kontrakt varav 5 är under 20 år. Nu är också Samuel Nnamani på väg att säljas för att få in pengar. Ryssholm är tydlig med att han måste säljas då klubben behöver pengar. Dagarna med Ryssholm som sedelpress är över för klubben, nu måste den överleva på egen hand. Ännu har ingen värvats, men när så sker kan vi inte räkna med några tunga etablerade namn. Tränarfrågan måste också lösas. Just nu är det sportchefen Nemanja Miljanovic som leder träningarna. Samme man som så sent som i somras fick lämna tränarposten pga anklagelser om mobbing och pennalism bland spelarna.

IK Brage

Utgående: Peter Rosendal, Carlos Garcia, Anton Lundin, Oscar Lundin,

UT: Simon Stenberg (avslutar karriär), Benjamin Hjertstrand (ÖSK), Jonathan Morsay (lån avslutat åter till Sundsvall). Viktor Bergh (Norrby IF)

IN: Leonard Pllana (Bosman)

Tränare: Klebér Saarenpää

Kommentar: Det råder febril aktivitet hos Brage, så klart. Nu har man den något schizofrena uppdraget att planera för spel i både AS så väl som SE. Om några veckor får man besked, kanske, vem vet. Tufft läge då att veta vilka man ska värva och vilka som ska bjudas farväl. Nu har man i alla fall som ryktats värvat Leonard Pllana som ersättare för Anton Lundin. Sen får vi väl se om Anton verkligen försvinner om de spelar i AS. Carlos Garcia kan tänka sig att stanna i Brage. En som vill dit är Ahmed Awad som spelat i Dalkurd men vill hem till Borlänge. Brage har också tappat Viktor Bergh till Norrby under gångna veckan.

Vi antar att Brage nu tar det lugnt och inväntar vad som händer innan man gör något drastiskt. Samtidigt vet man att om man ska spela i AS måste laget förstärkas, det visade kvalmatcherna mot Kalmar FF tydligt, Brage var chanslösa.

Jönköpings Södra

Utgående: Erik Moberg, Sebastian Crona, Jakob Orlov

UT: Tommy Thelin (Avslutar karriär), Liban Abdulahi (Bosman), Daryl Smylie (Bosman), Tom Siwe (Bosman), Joakim Karlsson (Bosman).

IN: Amar Muhsin (Utsiktens BK), Daniel Ljung (Assyriska Turabdin IK), Fredric Fendrich (förlängning), Perparim Beqaj (Varbergs BoIS), Kevin Rodeblad Lowe (Enköpings SK)

Tränare: Andreas Brännström

Kommentar: I J-södra fortsätter truppbygget. Senaste förvärven är Beqaj som ersätter flyktade anfallare. Man har också plockat in unge försvararen Rodeblad Lowe från Enköping. J-södra bygger ett yngre och billigare lag inför nästa år. Man har en fin trupp nu men får räkna med tapp i form av Jallow och Al-Ammari, som då ska ersättas. Tränare Brännström kommer att få mer att stå i för att få ihop en riktigt bra trupp till nästa år.

Degerfors IF

Utgående: Oliver Ekroth

UT: Oliver Nilsson (Bosman), Viktor Götesson (Bosman), Mattias Özgun (Bosman), Nikola Ladan (GAIS)

IN: Sebastian Olsson (TFF), Villiam Dahlström (FC Gute), Erik Lindell (förlängning)

Tränare: Tobias Solberg och Andreas Holmberg

Kommentar: I Degen går det långsamt framåt och kanske mest bakåt. Man tappade Ladan till GAIS, ett stort avbräck på mittfältet. Man har dock förlängt med Erik Lindell i backlinjen så det är bra. Nu har man bara en spelare kvar utan kontrakt att jobba med och inte helt otippat är det Oliver Ekroth. Vi som känner till familjen Ekroth vet nu att hans pappa Peter är den som sköter förhandlingarna. Det brukar sällan gå bra, som att förhandla med en vattenbuffel hög på extacy om att ta det lugnt i Kosta Boda-butiken. Förhandlingar med Peter leder alltid till collateral damage. Just nu ryktas Oliver till Öster, men det kan lika gärna vara något annat i morgon. Förhandlingar med familjen Ekroth är helt oförutsägbara. Lycka till säger vi till Degerfors.

Facebook Comments Box