ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Tre spelare in och en ut.

Så var sommarfönstret stängt och det är dags att reflektera över de sista dygnet. Att Lagerbielke lämnade och gav VSK ett dygn på sig att hitta en ersättare skapade en hel del oro, dels för att de råder osäkerhet kring hur länge Ribeiro/Engström är borta samt att de mittbackar som vi hämtat in haft det tufft i sina inledande matcher.  Offensivt så känns det inte lika oroande med Björndahl, han har gjort det väldigt bra på sina två matcher. Det märks även att Jajic har spelat på den här nivån så är det inte ett lika osäkert kort.

Det har helt klart varit alldeles för mycket rotation i truppen. Utöver Lagerbielke har vi redan i sommar skeppat iväg Custovic, Sporrong och Salmon samt i vintras så lämnade Sabetkar och Simba. VSK kunde förmodligen inte stoppa Custovic, men i det i baktanke var det verkligen så klokt att även släppa Lagerbielke och tunna ut försvaret. De senaste matcherna har chanserna varit få bakåt men målen som har släppts in har varit alldeles för lätta. Att då på transferfönstrets sista timma släppa en till spelare med defensiva kvaliter nämligen Filip Almström Tähti upplevs märkligt.

Filip Almström Tähti

Tähti var den spelare som Askebrand tog ut först i truppen, det är något som ifrågasatts många gånger när han inte levererat och speciellt efter att dragit på sig tre röda kort. Med en ny huvudtränare i form av Kalle Karlsson var det just intressant och se hur han resonerade kring Tähtis position om han var lika given på den platsen eller inte. Svaret fick vi igår när Tähti tilläts lämna trots att många spelare med defensiva egenskaper redan lämnat.

Det går att ha mycket åsikter om Tähti, hur given han har varit i startelvan utifrån hans insatser har varit märkligt. Men han är också den spelare som har störst vinnarskalle på plan, vid varje förlust så har han sett helt knäckt ut och tagit förlusterna hårdast av alla i laget. Även i omklädningsrummet så ska han haft en viktig roll och tagit hand om juniorerna. Även om han vill ha speltid så är det riskabelt att släppa en spelare. Han kanske inte var garanterad en plats i startelvan men skapar ett tomrum när läget är kritiskt för klubben.

Lawson Sabah

I går hämtades även Lawson Sabah in, en defensiv mittfältare från AFC Eskilstuna som har en start och fyra inhopp med Eskilstuan i år och faktiskt varit utanför truppen på matchdag än han fått vara med. Det tar emot att på så många plan att vi värvar en bänknötare från just AFC Eskilstuna. Däremot är jag inte så orolig för denna värvning utan jag ser det som för att bredda truppen, på mittfältet har vi ändå en rätt bra uppsättning med Johansson, Jajic och Edlund. Det här får nog ses som ett sätt att säkra upp bredden. Det är också en spelare som spelat på många fler positioner än just defensiv mittfältare och förra året gjorde han hela 14 matcher som mittback.

Lawson Sabeh spiderdiagram i Wyscout i Linköping City 2020 och AFC Eskilstuna 2021

För att få en uppfattning av Sabeh så går det att titta på statistiken i WyScout,. Nu är detta lite missvisande då han spelat extremt lite i AFC Eskilstuna och för lite data för att dra några slutsatser. Men som mittback i Linköping hade han medelvärden på det mesta och tyder på en allaround mittback, som defensiv mittfältare i Superettan har han haft det tufft men spetsvärden på andel vunna dueller och andel passningar framåt som fått rätt mottagare. Även om VSK och han själv beskriver sig som defensiv mittfältare så är nog mittback ett alternativ också om det inte skulle fungera med de vi redan värvat. Men räkna inte med att Sabeh startar om alla är friska.

Herman Magnusson

Herman Magnussons spider enligt Wyscout.

Nästa spelare in var Herman Magnusson, en 24 årig mittback från Sollentuna FK. Inte så mycket är välkänt om honom mer än att han tidigare har provspelat för VSK (2020). Tittar vi på hans statistik så är det en mittback som är väldigt bra på att tacklas och bryta bollen och har även en ok passningsfot, däremot är det lite sämre med huvudspelet.

Dock så hade jag personligen velat ha in mer rutin i startelvan vid detta läge när både Ribeiro/Engström borta, men samtidigt sägs det att de är tillbaka inom en månad men det är ju många matcher till dess. Det är egentligen helt omöjligt att ersätta en spelare som Gustav Lagerbielke, han var spets i serien även om han sett lite blekare ut de senaste matcherna. Att hitta en mittback som är spets på samma nivå är ju nästan omöjligt på transferfönstrets sista dag. Det är ändå en spelare som Kalle Karlsson tränat tidigare och lär ha bra koll på, vi får komma ihåg att Jahn som kom direkt från division 2 gjorde det bra förra säsongen.

Går då Magnusson rakt in i VSK elvan? Helt omöjligt är det inte, vi har egentligen bara Adolfsson som är självskriven i trebackslinjen vilket gör två platser lediga. Att han har haft Kalle som tränare gör nog att han ligger bra till. Men det är ont om tid att spela in han till nästa match. Utifrån vilken situation VSK står inför så bör han ha värvats för att gå in i startelvan, så utifrån detta så borde han starta om inte denna match till nästa. Frågan är hur många mittbackar vi startar med, två eller tre.

Taha Ali

Taha Ali spiderdiagram i Wyscout

Taha Ali är kanske det namn som var mest välkänt av nyförvärven. En anfallare som kan spela på båda kanterna som ytter men även som höger/vänstermittfältare. Att han hamnade i Allsvenskan inför denna säsong är inte förvånande efter att ha gjort 10+11 i Norrettan. Tittar man på hans spiderdiagram är det en hel del spetsegenskaper, han dribblar ofta, kommer till många avslut och gör som sagt många mål men är även en väldigt fin framspelare. Han bör göra bra ifrån sig på denna nivå.

Med en sådan spelare som Taha känns det nästan som VSK nu har matrial för ett tre manna anfall, där Ali/Björndahl/Tronêt kommer skapa ett sylvast anfall. Det går så klart att använda honom som winge men det är nog längre fram på banan hans offensiva kvalitéer komma fram.

Det är inte omöjligt att vi kommer använda Taha som wingback i 3-5-2, det skulle dock ge mer offensiv tyngd när det är i defensiven som vi har problem. Men det fungerade också väldigt bra med Simba förra hösten som en offensiv wingback. Utifrån hans kvalitéer är det svårt och se att han kommer sitta bänk iallafall.

Slutord

Även om många av oss är oroliga inför hösten och spelarna vi plockat in så får vi påminna oss själva att ingen spelare ska sågas innan vi sett dem spela. Förra året var det mycket tvivel och upprörda röster när vi värvade tre helt okända spelare från division 1 varav två var bänknötare. Ett halvår senare såldes han till Brann för den största direktförsäljning VSK fått på många år. Det kan nog ta några matcher innan vi vet vad spelarna kommer gå för.

Dock är oron större nu då mycket mer står på spel, just nu har vi en backlinje i spillror som består av Adolfsson och sen är resten väldigt oklart med hur vi ska ställa upp. Även om vi har en fin offensiv så är det svårt och vinna matcher om vi släpper in 3-4 mål varje match.  Men när övriga lag har en försäsong på 9 matcher och spelat 15 seriematcher så står VSK på 0 matcher och ska börja få ihop en backlinje där endast Adolfsson och Steen var med när serien sparkades igång.

Av det vi sett sedan tidigare år så är det oerhört tufft för sommarvärvningar att komma in och bara leverera oavsett erfarenheter. Dock så har Björndahl och Jajic sett helt ok ut, det märks att de spelat på den här nivån tidigare och Björndahl är absolut en spetsspelare i serien.

Det är klart att jag och många andra är oroliga över hur detta transferfönster har hanterats, när platsen i Superettan står på spel så känns laget avsevärt svagare. Oavsett utfall i höst, låt oss aldrig mer uppleva som ett sommarfönster som detta. Förhoppningsvis är oron obefogad när vi får se spelarna spela och de kommer in i detta.

//HL

Facebook Comments Box