ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Med Askebrand som tränare stärks banden till den kontroversiella scouten/agenten Kian Karam

Thomas Askebrand

Thomas Askebrand

Igår presenterade VSK så Thomas Askebrand som ny huvudtränare för VSK Fotboll. På ytan kan det kanske tyckas vara ett helt logiskt och okontroversiellt val av tränare, åt ett VSK som behöver rutin och stabilitet på tränarposten. Men faktum är att om man skrapar lite på ytan finns kopplingar till olika företeelser som är oroande.

Som vanligt när det ryktas om tränare till VSK kollar vi på redaktionen upp namnet som snurrar i sillyvärlden. Vi gräver själva och frågar det kontaktnät av personer vi byggt upp under åren, för att få oss en bild vad det är för person som kan vara på ingång.

När det gäller Thomas Askebrand har vårt nätverk skickat ut ett antal varningssignaler runt Thomas. Det gäller då inte hans sportsliga resultat eller den person han är. Nä, Thomas beskrivs av många som världens snällaste människa och en superschysst tränare.

Varningssignalerna har gällt den person som han tycks ha som agent och som han ständigt gör spelaraffärer med.

Thomas Askebrand är tätt förknippad med agenten och scouten Kian Karam som i två artiklar i veckan har hängts ut av Fotbollskanalen som oseriös och sittandes på dubbla stolar.

Askebrands och Karams historia går tillbaks till Askebrands sejour i Öster som tränare. I Öster och de senaste två åren i Örgryte har en rad spelare som Karam förmedlat hittat vägen till dessa klubbar. Det är knappast konstigt i sig. Problemet tycks snarare vara att det inte bara är förmedling det handlat om utan att Kian också agerat som agent och företrätt spelare, dvs dubbla roller.

Karam är egentligen ingen riktig agent, som tydligt framgår av FK-artiklarna, utan säger sig vara en scout som representerar väldigt många klubbar. Men de med insyn säger att han agerar som en agent, likafullt. Från både Öster och Örgryte finns det mycket kritik kring just kombinationen Thomas Askebrand och Kian Karam.

Nu är alltså Askebrand i VSK.

Göteborgs-Posten publicerade en intressant artikel i mars 2018 kring just Örgryte, Askebrand och Karam. Ovanligt många spelare som spelar i Örgryte säger att de inte har någon agent och anledningen är att Kian Karam inte har någon agentlicens, men spelarna anses ändå likafullt tillhöra hans stall.

I Örgryte nämns bland annat västeråsarna David Engström och Diego Montiel som knuten till Karam, men även Filip Almström-Tähti som sillyrykten just nu placerar i VSK, då han har utgående kontrakt med ÖIS. Det stora problemet är att ha en huvudtränare och en stor del av spelartruppen som tillhör ett och samma stall. Alla förstår vilket inflytande en sådan scout/agent får över klubben. Nu när det gått 1,5 år efter artikeln publicerades ska enligt våra uppgifter Kian vara direkt illa omtyckt både i Öster och Örgryte.

Att Karam och Askebrand med sina gemensamma resor i Öster och sedan i Örgryte för att nu hamna i VSK, gjorde oss oroliga.

Så fort ryktet om Askebrands eventuella tränarroll blev känt för oss, för flera veckor sedan, kontaktade vi VSK Fotbolls styrelse med den information som kan läsas i den här artikeln. Vi ansåg att farhågorna var så stora med den information som fanns tillgänglig att styrelsen behövde känna till detta. Vi visste också att VSKs sportsliga ledning redan hade ett samarbete med Karam utifrån förmedlingsuppdrag.

Någon respons från styrelsen har vi inte fått men vi tycks ha varit rätt ute då bomben som Fotbollskanalen briserade i veckan tydligt pekar på hur Karam glider runt i systemet och ser till att ha ett flertal roller, de flesta i det fördolda.

De värvningar som VSK har gjort den senaste tiden så ska Yonathan Getachew och Filip Ottosson, vara spelare som förknippats med Kian Karam, det kan mycket väl vara fler personer.

Vi har också sett Kian på VSK:s träningar och vet att VSK har ett tätt samarbete med honom där han har som uppgift att scouta spelare i södra Sverige åt VSK. Detta då samtidigt som det tycks finnas spelare som ingår i hans stall, trots att han inte kan ha något, då han inte är registrerad som agent.

Som ett exempel på hur det kan ha fungerat är när i vintras VSK drog i Montiel och Engström som då tillhörde Örgryte, så drog samtidigt Örgryte i flera VSK-spelare. Som en spindel i nätet i dessa transferprocesser fanns Kian Karam.

Problemet i det här fallet är väl inte att det finns agenter inblandade utan det blir oklart vilken roll och vilken sida Kian står på. Representerar han ÖIS, VSK eller spelarna?

Svaret är förmodligen sig själv.

Man får närmast känslan av att han gärna ser sig själv som en kungamakare som drar i trådarna bakom kulisserna. Detta sätt att agera kan bara inte tillåtas av klubbarna och är det som nu Kian kritiseras för.

Sent igår kväll skrev GP igen (återberättat av FT) att Filip Almström-Tähti kan vara aktuell för VSK. Vi behöver nog inte gissa särskilt länge om vem som planterat det ryktet på sportredaktionen hos GP. Det är så Kian jobbar med att få sina spelare dit han vill. Nu ska Filip till VSK, tycks han ha bestämt.

Precis detta lyfts i Fotbollskanalen två mycket omfattande artiklar om Karams olika tilltag. De handlar om hur han samtidigt som han varit scout för Rosenborg (Norge) även representerat spelare, som hamnat i klubben. Detta är återigen att besitta dubbla roller.

Flera experter på juridik har kritiserat hans arbetsmetoder, Advokaten Per A. Flod tycker det har skett uppenbara brott mot regelverket. Juridikprofessorn Johan Lindholm tycker att det uppstår en klar intressekonflikt när det är oklart om han företräder spelaren eller klubben, eller både och. Norska fotbollsförbundet misstänker Kian för flera regelbrott och öppnar upp för att ändra regelsystemet runt agenter, scouter och förmedlare i framtiden. Även Svenska Fotbollsförbundet avser att öppna en utredning runt Kians förehavanden.

Efter publiceringen av FK:s artiklar har vi tryckt på ytterligare hos våra VSK-kontakter och fört fram att klubben för sin egen skull bör kapa banden med Kian Karam. Med Askebrand som tränare är det svårt att säga att klubben kapar banden, snarare stärker dem.

Vi kontaktade den sportsligt ansvarige i VSK Fotbolls styrelse, Ado Sadzak, för att höra hur klubben tänker runt den här informationen som man har fått av oss och själva kunnat läsa sig till.

Hur reagerade ni i VSK Fotbolls styrelse på den information ni fick av oss runt Kian Karam och Thomas Askebrands ageranden tillsammans?

– Vi läste ert mejl och diskuterade det som stod där. Det fanns dock en klurighet i detta, nämligen att styrelsen inte hade en aning om vilka tränare vi förhandlade med. Det blev mest en hypotetisk diskussion, på grund av detta faktum. Vi har den policyn att ingen får reda på något om vilka tränare och spelare vi förhandlar med, det är så vi undviker läckor, säger Ado.

Nu när du fått information och själv läst Fotbollskanalens artiklar om Kian Karams sätt att arbeta, vad tycker du då?

– Jag konstaterar att det finns mycket problem med att arbeta med honom som läget nu har utvecklat sig. Vi har som ni nämner använt honom som scout åt oss för att få kunskap om spelare i södra Sverige. Kian har ett otroligt kontaktnät och vi har fått mycket hjälp därifrån och så klart betalat för den informationen. Vi upplever inte att han har agerat som agent mot oss, säger Ado.

– Det jag kan säga nu är att vi inte kommer att göra agentaffärer med Kian. Vi kommer dock att fortsätta jobba med honom i rollen som scout och som informatör och bollplank, sammanfattar Ado.

Du känner till Thomas Askebrands koppling till Kian Karam, vad tycker du om det?

– Jag har varit medveten om att den kopplingen fanns i Örgryte, inte i Öster som ni nämner. Inom klubben har vi pratat med Thomas om det och han är tydlig med att han har jobbat med Kian för att få fram bra spelare. Jag har även varit i kontakt med företrädare för ÖIS för att förstå mer om hur situationen sett ut.

– Jag vill också säga att det inte kommer att uppstå en situation i VSK där en agent företräder väldigt många spelare i truppen. Vi har haft en sådan situation tidigare och det blir inte bra. Vi har lärt oss av detta och ser nu till att äggen inte hamnar i samma korg, säger Ado och tillägger:

– Vi har klubbens bästa för ögonen och att ge vissa agenter för stor makt är verkligen inget som gagnar klubben.

Får inte Thomas ta in de spelare han själv vill inom de ramar som sätts upp?

– Svaret på den frågan är nej. I VSK fungerar det så att sportchefen är den som bestämmer värvningarna. Det är möjligt att Thomas i ÖIS hade en friare roll men vi har förklarat för honom vad som gäller i VSK. Klubben bestämmer, men så klart diskuterar vi med tränaren vilka behov som finns. I praktiken blir det så att tränaren önskar något, han presenteras sen med några förslag som han kan välja bland, som klubben tagit fram, säger Ado.

Nu har den här situationen dykt upp med de kopplingar som finns, hur hanterar ni det här framåt?

– Jag förstår att det kommer att skrivas om det här, ni är först nu, det kommer säkert mer. För oss är det bara viktigt att vara öppna och ärliga med vad vi gör och varför. Vi säger som sagt nu att vi inte kommer att göra agentaffärer med Kian Karam i framtiden. Samtidigt är vi inte en domstol, andra instanser får döma honom om han nu brutit mot regelverket.

– Det är dock extremt viktigt att VSKs namn inte solkas ned som en följd av detta. Vi kommer att ha en försiktighetsprincip från och med nu när det gäller Kian Karam, avslutar Ado Sadzak.

______________________________________________________________________________


Här kan du läsa Fotbollskanalens granskning av Kian Karam

1. Dubbelspelet

2. Affärer i det dolda

Facebook Comments Box