ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Skattesmäll i Syrianska FC – har inte skött bokföringen

SVT rapporterade under dagen att Syrianska FC nu krävs på drygt 300 000 kr i extra skatt för verksamhetsåret 2017.

Efter en kontroll av bokföringen har Skatteverket funnit att ledare har tagit ut lön men att det i bokföringen inte redovisats som det.

Även spelare har fått skattepliktiga förmåner i form av hyra för bostäder, parkeringsplatser, bredband och reseersättningar, något som då klubben inte har redovisat på korrekt sätt.

Syrianska i sin tur försvarar sig med att man har haft stor omsättning på personer som skött det administrativa i klubben, inklusive bokföringen. Man hävdar att man dessutom är en ideell förening och att man inte har kunnat kontrollera allt pga resursbrist.

Klubben vill inte närmare kommentera uppgifterna till SVT Nyheter i Södertälje.

Vår kommentar

Vi börjar med att säga att vi applåderar skattemyndighetens nit i att kontrollera både spelare och själva föreningen SFC extra noga för året 2017. Det är säkert på förekommen anledning och vi kan inte se att man ska nöja sig med enbart detta verksamhetsår. Revision kan göras bakåt i tiden och SKV borde inte nöja sig nu när man fått fram sånt som vi alla andra vetat i alla tider, att klubben systematisk undandrar sig skatt genom att inte redovisa skattepliktiga förmåner och betala ut svarta löner till spelarna.

Åtminstone hoppas vi nu att Skatteverket gör likadant för 2018 och framåt. Nu har man ingen anledning att inte göra det, då man fått fram oegentligheter för 2017.

För SFC kommer såklart denna eftertaxering surt då man absolut inte har några 300 000 att betala staten med. I själva verket är klubben konkursmässig med skulder hos kronofogden. Hur man ska få fram 300 000 är nästan omöjligt att förstå i dagsläget.

Om nu klubben överlever denna senaste smäll kanske det är på tiden att de styrande lär sig att man inte kan lura staten och samhället hur länge som helst, förr eller senare hinner sanningen ikapp en. Nu var det Syrianskas tur.

Vi avslutar med att säga att klubbens försvar mot att de inte redovisat på rätt sätt är hopplöst patetisk. Det åvilar alla ideella föreningar att göra rätt för sig och hålla ordning på papperen med eller utan avlönad personal. Visst är det konstigt att det just ska vara Syrianska FC som inte klarar av det, när alla andra som har rent mjöl i påsen fixar att redovisa rätt.

Då tar vi fram lite julglögg och så väntar vi på att korthuset sent omsider ska rasa.

Facebook Comments Box