ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Allt är möjligt – även i år!

Idag är det ett år sen VSK Fotboll spelade semifinal i Svenska Cupen mot BK Häcken. Matchen blev slutet på cupdrömmen, men minnet av framgångarna påminner oss om att allt är möjligt.

När det stor klart att VSK skulle dela grupp med Malmö FF i Svenska Cupen var det nog många som gav upp tankarna på avancemang direkt. GAIS och Halmstad, som också ingick i gruppen, är inga omöjliga motståndare. MFF däremot spelar bokstavligen i en annan liga både sportsligt och ekonomiskt.

De låga förväntningarna gav VSK ett drömläge att spela ut och njuta av cupspelet. Och njutning blev det. Pedro Ribeiro nickade in 0-1 i den 39:e minuten och tände hoppet hos de grönvita. MFFs kvittering i början av andra halvlek räckte inte för att skaka VSK. Istället var det VSK som bara minuterna senare tog ledningen igen när Simon Johansson knorrade in en frispark i nättaket.

VSKs seger innebar MFFs första hemmaförlust sen 2015 och startet för Grönvitts cupframgångar.

Efter segern mot MFF var VSK ostoppbara i gruppspelet. 0-0 borta på en sunkig konstgräsplan skickades inte bara HBK ut ur cupen men innebar också att VSK gick upp i gruppledning.

Hemma mot GAIS visade VSK att de förtjänade gruppsegern. Viktor Prodell gjorde i 23:e minuten 1-0 på ett inlägg från Emil Skogh. VSK radade upp chanser, men målen uteblev. När GAIS Emin Grozdanic fick sitt andra gula kort i 70:e minuten kändes matchen ändå så gott som avgjord. Men innan domaren blåste av matchen han både Justin Salmon och Gustaf Lagerbielke göra var sitt mål, Simon Johansson assisterade på bägge målen!

3-0 mot GAIS innebar att VSK tagit hem gruppsegern och slagit ut MFF, HBK och GAIS.

Kvartsfinaldramat på Stora Valla
Kvartsfinalen mot Degerfors fick en extra laddning av att Grönvitts lagkapten Sean Sabetkar ryktades vara klar för Degerfors redan innan kvartsfinalen spelades. Sabetkar hade hamnat i en situation då han riskerade att bli syndabock oavsett hur det gick i matchen.

Efter 85 spelade minuter och med 2-1 på matchtavlan bommade Prodell en straff och cupdrömmen såg ut att vara över. Men bara någon minut senare gjorde Filip Tronêt, som tidigare gjort 1-1, förarbetet till Olle Edlunds 2-2 mål.

I förlängningen var det mycket känslor på planen. På läktaren hade det kunnat stå några hundra nervösa och övertända VSK-supportrar men istället stod där ett tiotal funktionärer.

Efter att Sean Sabetkar i den 98:e minuten forcerat in ett ledningsmål för VSK steg dramatiken och spänningen till en ny nivå. Skulle VSKs lagkapten, mittbacken Sean Sabetkar, göra det avgörande målet som skickade ut klubben han skulle gå till ur Svenska Cupen?

I efterhand har vi hört spelare som berättat att de både inför och under matchen varit irriterade på lagkaptenen. Det var inte snyggt skött av Sabetkar att försätta sig i en situation med dubbla lojaliteter och under matchen var det medspelare som skällde och gnällde på honom för att han inte var tillräckligt motiverad. Med målet tystade Sabetkar kritikerna, åtminstone tillfälligt.

När Brian ”Hinken” Span tio minuter senare tryckte in 2-4 vid bortre stolpen hade VSK stått för en närmast mirakulös upphämtning sen Prodells straffmiss. Men matchen var ändå långt ifrån över. De sista tio minutrarna av matchen är några av de längsta som spelats på Stora valla. Med fem minuter kvar spelar Edvardsen fram Bertilsson som gör 3-4. Sen återstod några minuters ren tortyr innan domaren blåste av matchen.

Segern mot Degerfors tog VSK till semifinal och innebar en av de största sportsliga framgångarna i modern tid. För även om det ”bara” var Svenska Cupen så är det rätt uppenbart att för en klubb så sparsamt bortskämda med framgångar som VSK var det något riktigt stort.

Så nära men ändå så långt bort
Precis som 1997 tog det roliga slut mot Häcken. VSK fick ett mål bortdömt i 10:e minuten och efter det fick sportklubben inte särskilt många chanser. Med 1-0 i halvtid kändes det ändå som att matchen levde, men i andra halvlek visade Häcken att VSK inte hade något att hämta på Bravida Arena. Med tio minuter kvar gjorde Alexander Jeremejeff sitt andra mål för dagen och fastställde slutresultatet 3-0.

De närmaste dagarna och veckorna efter att VSK blivit utslagna var det svårt att värdera framgångarna. Sportklubbens dåvarande tränare Thomas Askebrand hade redan innan klubben slagits ut beklagat sig över att avancemanget stört uppladdningen inför seriestarten.

Då VSK spelade med kniven mot strupen under större delen av säsongen var det svårt att glädjas åt skalpen mot MFF eller segern på Stora valla. Vad var det värt om VSK skulle åka ur Superettan?

Nu, ett år senare, är det lättare att få perspektiv på framgångarna och minnas cupskrällen för vad den var. Våren 2021 gjorde VSK fyra fantastiska insatser i Svenska Cupen och var nära att gå till final. Vi var två matcher från spel i Europa och bara en ifrån att spela den första cupfinalen någonsin.

Nu skriver vi våren 2022 och ett nytt lag under ledning av Kalle Karlsson tar sikte mot nya framgångar. I den här säsongens inledande tävlingsmatcher väntar BP, ÖFK, Utsikten och Öster. Självklart är allt möjligt även i år!