Siffrorna bakom segern mot MFF

I söndags så fick vi nog se den mest meriterade segern VSK tagit i moderntid när Svenska Mästarna Malmö FF enklelt besegrades med 2-1. För att njuta lite extra av denna seger så handlar denna artikel om siffrorna bakom segern. Som vanligt utgår vi från WyScout. Det är lite vanskligt att överanalysera en match alldeles för mycket, det är lite som att slå med en tärning och fundera varför man slog en fyra.

Nu är så klart Malmö på pappret ett bättre lag än VSK, det syns när det kommer till bollinnehavet som de vann med 66% mot VSKs 34%, som bäst var VSK uppe på 40% bollinnehav men hade väldigt lite boll första och sista kvarten. En annan siffra som sticker ut där kvalitetsskillnaderna syns är passningssäkerheten, VSK ligger normalt på runt 81% gällande passningssäkerhet men hade bara 71% denna gång vilket bara är en match förra året som hade lägre och det var på gräs borta mot Trelleborg (68%), medans Malmö låg på 84%.

Det finns ett mätetal som heter Match Tempo som utgår utifrån hur många passningar ett lag gör per minut. Senaste året har VSK legat på runt 16, i denna match hamnade laget på 11 passningar per minut vilket är rekordlågt och förmodligen med att VSK velat sänka tempot. Malmö låg på 18,46 passningar per minut och det är bara GIF Sundsvall i båda sina matcher samt IFK Göteborg och Sirius förra året som haft lika högt eller högre mot VSK.

Men hur lyckades då skånepågarna att förvalta sitt bollinnehav?

Inte så bra som man kan tro. Om vi börjar med Expected Goals vann VSK med 1,81 mot Malmös 1,56, sett till chanserna hade VSK alltså bättre lägen än skånelaget. Båda lagen hade 15 avslut var men VSK hade sex på mål men MFF bara två stycken.

Nu är fotboll en sport där mål förändrar matchbilden, efter segermålet i 65 minuten hade VSK inte ett enda avslut på mål under resterande matchen medans Malmö FF efter minut 65 hade 5 avslut på mål. När ledningsmålet kom så ledde VSK ledde skottstatistiken med 15-10 och dubbelt så bra xG gentemot MFF och det är när laget börjar bevaka sin ledning och inte längre går fram som Malmö börjar komma ikapp statistiskt när det gäller xG och skott.

Tittar vi hur anfallen kom så anföll VSK som vanligt väldigt mycket via högerkanten, hela 57% av VSKs anfall var där jämfört med endast 5% på vänsterkanten. Det är något vi känner igen från förra året. Malmö anföll väldigt mycket centralt och hade 56% av sina anfall där.

Men VSKs backlinje gör en jättematch, det syns framförallt i de defensiva duellerna där trebackslinjen kommer upp i elva dueller, men förlorar endast en av dessa. Detta kan jämföras med MFFs mittbackspar som kommer upp i sju dueller men bara vinner fyra av dessa. Tittar vi på lagens statistik när det gäller offensiva dueller så hade VSK och Malmö båda lagen lika många (runt 60) men VSK vinner hälften av de offensiva duellerna, medans Malmö bara vann en tredjedel.

Nu gjorde Prodell inga mål, men han var alltså inblandad i 47 dueller igår. Det är en anmärkningsvärd hög siffra även om han brukar snitta på rätt många (snitt 27), som jämförelse var Tronêt var inblandad i 23 stycken och hade näst flest men kom bara upp i hälften av Prodell. Även om Prodell bara vinner av 33% av sina dueller så är han en av de spelare på plan som vunnit flest dueller bara genom sitt höga antal.

Utifrån siffrorna så är förmodligen det att VSK var ett starkare lag fysiskt och vann fler dueller. Detta syns i att Malmö inte skapade så många chanser trots bollinnehavet medans VSK kunde förvalta sina bättre.

Siffermässigt en rättvis seger helt enkelt.