ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Nybörjarguide: Allt du behöver veta om VSK inför Superettan 2022

Det här är en text för dig som är nyfiken på VSK Fotboll och/eller vill fräscha upp kunskaperna inför hemmapremiären. Dela den här texten med vänner som du vill ta med på någon av VSKs kommande matcher.

Förra säsongen

VSK Fotboll hade ett långt och annorlunda år 2021. Inledningsvis gjorde laget succé i Svenska Cupen, slog ut Malmö FF, Halmstad BK, och GAIS i gruppspelet. Efter en dramatisk kvartsfinal mot Degerfors tog sig VSK till semifinal mot Häcken, men det allsvenska laget från Göteborg satte stopp för Grönvitts cupdröm. Dåvarande huvudtränaren Thomas Askebrand beklagade sig över att framgångarna i Svenska Cupen hade stört uppladdningen inför serien. (Läs om cupframgångarna)

VSK sålde många spelare under våren och drabbades av skador på ett par viktiga nyckelspelare i truppen. Det är en av anledningarna till att man trots vårens fina spel snabbt blev ett bottenlag i Superettan och mer eller mindre var indragna i bottenstriden under hela säsongen. Efter den sista omgången klarade sig VSK med en poängs marginal från att spela negativt kval. Detta mycket tack vare tränarbytet då Kalle Karlsson tog över laget, att Pedro Ribeiro kom tillbaka från skada och de fantastiska insatserna från ÖSK-lånen Erik Björndahl och Taha Ali.

Spelarförluster

De viktigaste spelarförlusten från i fjol är självklart de ovan nämnda ÖSK-lånen och då framförallt Taha Ali som var en av de bästa spelarna vi sett på Iver Arena genom åren. Hans fart och teknik är svår att ersätta. Saknas i år gör även trotjänaren Jonas Hellgren som på grund av skador lagt skorna på hyllan. I slutet av mars blev det klart att mittbacken Daniel Hermansson hittat en ny klubbadress hos norska Bryne FK.

Nyförvärv

VSK har gjort många intressanta nyförvärv inför årets säsong. Så här långt har det talats mest om anfallaren Viktor Granath och mittfältaren Daniel Ask, bägge från Skövde AIK. Den 194 cm långe anfallaren Viktor ”Granada” Granath gjorde förra året 24 mål på 30 matcher i division 1. Granada inledde sin tid i VSK skadad men fick fart på målskyttet i genrepet mot Karlstad IF då han gjorde tre mål i andra halvlek. Daniel Ask, ursprungligen från Malmö FF, är en offensiv mittfältare med stor spelförståelse som gjort en del riktigt intressanta insatser på försäsongen.

Det första nyförvärvet som presenterade inför årets säsong var David Burubwa från Sylvia. Men det kommer nog dröja innan vi får se den 20 åriga mittfältaren från Norrköping i Superettan. Han är fortsatt på skadelistan men kommer nog att få sin chans längre fram.

En spelare som redan fått en del speltid i VSK är Miguel Sandberg från Djursholms akademi. Efter ett provspel tidigare i år fick den snabba 19-åringen något oväntat kontrakt med VSK. Med på listan över nyförvärv finns även Mohammed ”Momme” Muhammed som kanske framförallt konkurrerar om en wingbacksposition, men som i grunden är en offensiv mittfältare.

De sista förstärkningarna som gjordes innan transferfönstret stängdes var lånet av Ahmed Faqa från AIK och värvningen av Alex Douglas från Hammarby TFF.

Nya i truppen är även Max ”Big Max” Larsson och Alex Lindelöv som flyttats upp från akademin.

Utropstecken

! VSK Fotbolls målvakt Anton Fagerström har en orimligt hög högstanivå och visade i bortapremiären mot BP att han fortfarande bara blir bättre och bättre. En Fagerström i form kan rädda många poäng åt VSK den här säsongen.

!! Grönvitts brasse Pedro Ribeiro var skadad under en längre tid förra säsongen men när han kom tillbaka visade han direkt klass. Ribeiro har en fantastisk teknik och en av seriens bästa uppspelsfötter.

!!! Ynglingen Max Larsson gjorde mål i försäsongens två sista matcher och lyckades skapa en straff åt VSK i din superettanpremiär. Orädd och målfarlig flyger han fram. Kan han ta en ordinarie plats i startelvan redan i år?

!!!! Lagkapten Simon Johansson är fortfarande lagets hjärta. Säsongen kommer garanterat bjuda på flera matcher där Simon dominerar matchbilden.

Frågetecken

? Har VSK tillräckligt bra anfallare? Viktor Prodell är målfarlig det vet vi, men håller han även i år? Viktor Granath kan göra många mål på division 1-lag men kommer han att kunna leverera i Superettan?

? Har VSK satsat på bredd istället för spets? Truppen har förstärkts med tio namn men hur många tar plats i startelvan och hur mycket vassare är truppen nu än förra året då VSK fick kämpa för att klara kontraktet.

Förväntningar

Klubben har budgeterat för en sjätteplats och de flesta bettingsajter tror att VSK landar på övre halvan. Men Superettan är en svårbedömd och jämn serie i år. Det kan lika gärna bli ytterligare en tuff säsong på nedre halvan av tabellen.

Så spelar VSK

Tränare Kalle Karlsson vill spela med ett högt presspel, äga mycket boll och skapa egna chanser. Lagets formation kan beskrivas som 3-5-2 eller 3-5-1-1, med två wingbackar och tre centrala mittfältare.

Framför Anton Fagerström i målet stod i premiären en trebackslinje bestående av Pedro Ribeiro, Jesper Adolfsson och Ahmed Faqa. I backlinjen är de första två namnen självskrivna men Faqas plats är hårt konkurrensutsatt av bland annat Alex Douglas, Herman Magnusson och David Engström.

På wingback-positionerna startade i premiären Simon Gefvert och Max Larsson. Utmanare på dessa positioner är bland annat nyförvärvet Momme och Filip Tronet. Även Emil Skogh kan vara ett alternativ men han har fått sparsamt med speltid i år.

Centralt på mittfältet är i dagsläget kapten Simon Johansson och den defensiva mittfältaren Olle Edlund självskrivna. På den tredje platsen konkurrerar Daniel Ask och Dusan Jajic. Sannolikt kommer även Alex Lindelöv få chansen under säsongen.

Anfallet formerar sig lite olika beroende på vilka som spelar. Viktor Granath är den som Kalle Karlsson tar ut först, men vem som får spela tillsammans med honom kommer nog att variera. Miguel Sandberg kan bidra med fart. Viktor Prodell är målfarlig men kanske inte kompletterar Granath på rätt sätt. Även Daniel Ask och Dusan Jajic kan komplettera Granath i en släpande roll.

Läs vår truppgenomgång här!

Hemmapremiären

För första gången på över 1000 dagar får VSK spela en hemmapremiär inför publik. Vädergudarna har inte skapat de bästa förutsättningarna för publikfest men allt talar ändå för att det kommer bli en härlig tillställning.

För motståndet står tidigare allsvenska klubben Östersunds FK med den tidigare VSK-keepern Aly Keita i målet. ÖFK är trots att de kommer från allsvenskan allt annat än favoriter i år, men de har några bra spelare och det ska blir väldigt spännande att se hur bra/dåliga de egentligen är.

VSK-ÖFK, måndag 11 april kl 19:00

VSK-Utsiken, söndag 17 april kl 13:00

Köp biljett här!

Glöm inte att köpa biljett i förväg. Vi ses på Iver Arena!

https://vskfotboll.ebiljett.nu

Jesper Adolfsson (tv) gjorde säsongens första grönvita mål när han slog in 1-1 på straff i premiären på Grimsta IP. Till höger nyförvärvet Daniel Ask.
Nyförvärvet Miguel Sandberg. Kan bli en startspelare redan i år.
Viktor Granath gjorde 24 mål i division 1 förra året. Hälften så många i Superettan vore ändå klart godkänt.
Håll koll på Max ”Big Max” Larsson född 2003. Trots tuff konkurrens på wingback-positionerna kan han få mycket speltid i år. Är om möjligt redan något av en publikfavorit.
Facebook Comments Box