Anno Analyserar: Förlusten mot BK Häcken

VSK förlorade i lördags med 3-0 mot BK Häcken, efterspelet har mest handlat om det har varit offside eller inte vid olika tillfällen men nu ska vi tillsammans titta lite mer på hur siffrorna såg ut under matchen. Som vanligt kommer statistiken från Wyscout.

Expected Goals

Utfallet i Expected Goals blev 1,91 – 0,71 till BK Häckens fördel, med tanke på matchresultatet 3-0 så gjorde de enligt Expected Goals modellen drygt ett mål mer än förväntat, nästan två. Jeremejeffs andra mål värderade till hela 0,86 vilket är sett till att vara bättre än en straff och utgör nästan hälften av Häckens totala xG. I övrigt har bara Häcken två mål chanser som är över 0,2 Berggren på övertid vid första halvlek och Leo Bengtssons chans vid minut 56. Totalt blev det 14 avslut för BK Häcken jämfört med VSKs om hade 10. Det bör nämnas att Häcken efter minut 65 inte hade ett enda avslut på mål utan det enda som kom därefter var självmålet av Lagerbielke.

VSK Spelarnas totala xG mot BK Häcken

VSK hade svårare att komma fram till lägen,10 avslut på mål är kanske lite under lagets snitt men att bara två gick på mål är lite för dåligt. Normalt så går det att räkna med att lite mer än vad tredje skott går på mål, Häcken låg på 50% vilket är relativt högt. Inget av chanserna VSK hade kom över 0,2 i xG, det bästa läget var när Tronêt kom lös vid minut 65 men avslutade ganska löst i straffområdet till ett xG på 0,14.

Känslan var att VSK inledde starkt den första början av halvleken, det var då VSK också fick ett mål bortdömt men tittar vi på siffrorna så är det ingen tydlig fördel till VSK även om de har ett avslut och häcken inte. BK Häcken har en stark halvtimme sista kvarten på halvleken och första kvarten på andra där de egentligen avgör matchen med två mål, men det är också här de har sina bästa målchanser, i övriga delen av matchen är det väldigt jämnt.

Bollinnehav

Det är kanske inte förvånande att VSK förlorade bollinnehavet mot BK Häcken, totalt hade de grönvita bollen 46,35% vilket är den näst högsta siffran VSK haft mot ett allsvenskt lag i år. Innan första målet låg VSK under 40% men lyckades vinna bollinnehavet i resten av första. Inledningen i andra så var BK Häcken återigen starkare bollinnehavsmässigt och VSK hade bara 42% tills andra målet kom, då återigen lyckades de grönvita hålla bollen längre och var den som vann bollinnehavet efter 2-0 målet.

Passningsspelet

Tittar vi på passningssäkerheten så är BK Häcken klart bättre än VSK, Häcken sätter 83,3% och VSK 77,42%. Detta var ändå ett steg framåt jämfört med mot Degerfors då bara 70% av passningsarna satt och kanske bara någon procent under vad VSK brukar ligga på.

Om vi gräver lite djupare i siffrorna så ser passningsspelet inte så illa ut, anledningen till att Häcken har högre procen än VSK är att de sätter väldigt många passningar i sidled och bakåt rätt. Men när det kommer till de lite svårare offensiva passningarna, lång bollar, sista tredjedelen så har VSK en bättre procent. Kanske läste någon i tränarstaben senaste analysen och noterade att VSK haft dålig träffprocent på inkast för nu var det höga 94% jämfört 65% mot Degerfors. Sen är det oklart hur viktigt det är inkast kan ju vara ett offensivt vapen där en chansning och kasta offensivt kan ha större belöning än att köra det säkra inkastet.

Häcken håller ett passningstempo där de slår 17,5 passningar per minut och det är bara Malmö FF som haft ett högre passningstempo (18,4) av de lag VSK har mött. VSK höll ett mer normalt passningstempo för sin del som låg på 15,8 och det är väldigt nära lagets genomsnitt.

Anfall

Positionella anfall

Enligt positionella anfall så lyckades VSK försvara sig bra på sina kanter, det var när de kom centralt de lyckades komma till bra avslut men då ska vi också komma ihåg att i deras 0,96 så innehåller det ett avslut värderat till 0,86. VSK skapar egentligen inte några större xG men det är på högerkanten de lyckas komma igenom flest gånger men utfallet är relativt litet bra 0,30 xG. Det är värt att notera att VSK skapar fler positionella anfall än BK Häcken, vilket är positivt.

Tittar vi på fasta situationer så får VSK 9 hörnor mot Häckens 3, men båda lagen får ändå lika många avslut på hörnor på mål. Då hörnor ändå ska vara en styrka i VSK så får det ändå ses lite svagt att så få resulterade i ett avslut.

Dueller

Det här är faktiskt första matchen i år där VSK förlurar duellerna, Häcken kommer upp i 48,94% vunna dueller och VSK har endast 43,2%. I övriga matcher har det varit en klar fördel på 5-10% till VSK och frågan är varför det blev sämre här?

När siffrorna bryts ner så är det tydligt att det är Häckens anfallare som är den stora förklaringen till avvikelsen, de vinner väldigt många av sina dueller hela 44% vilket drar ner VSKs insats i de defensiva duellerna. Även det grönvita anfallet lyckas inte vinna riktigt lika många dueller som vanligt vilket gör att Häckens defensiv får bra siffror. Men VSK vinner luftrummet med hela 51% mot Häckens 36%.

Pressspelet

VSK har under matchen satt rätt hög press på BK Häcken, i snitt har de tillåtit Häcken bara att göra 9 aktioner i sitt defensiva område innan VSK agerat. Visserligen har BK Häcken haft ännu högre press och bara tillåtit 6,4 aktioner för VSK på grönvits defensiva område. Men för VSK är detta mycket mer press än vad de satte mot de övriga allsvenska lagen de mött.

Individuell statistik

Det är svårt och jämföra anfallarnas prestationer då det finns många mätvärden, främst för att illustrera hur olika de är. En spelare som Prodell har mot de allsvenskalagen bara haft ett avslut per match, detta ska jämföras mot GAIS där han hade tre och ett snitt förra året på 2 avslut per match. Förmodligen är han rätt hårt uppvaktad av backlinjen och därför han är inblandad i så många fler dueller än alla andra offensiva spelare.

Justin Salmon har en ganska fin statistik ovan men det är en spelare som tar också stora risker och hade lite låg andel lyckade aktioner bara 44%. Vi har en medlem i redaktionen som brukar säga att Justin har det där orädda som bara riktigt stora spelare har. Han har en orädd spelstil som ger en ganska låg andel lyckade aktioner men när de lyckas så får det relativt bra utdelning. Andel lyckade aktioner är förövrigt ganska värdelöst, Tronêt hade bara 29% lyckade aktioner mot Degerfors, ändå en matchvinnare med ett mål och en assist.

Något Simon Johansson gjort bra i denna match och även de senaste är avslut assist, dvs passningar som leder till avslut. De senaste matcherna tre matcherna så har han legat i snitt på 4 avslut assist vilket är dubbelt så bra mot hans normala snitt, kan det hålla i när vi kör igång serien så kan det bli skoj.

Slutsats

BK Häcken var klart bättre än VSK i en halvtimme av matchen, men det räckte för dem att skapa lägena för att göra två mål. VSK hänger bra med första halvtimmen och sista halvtimmen av matchen. I övriga delar av matchen så står VSK upp bra statistiskt mot ett av Sveriges bästa lag men är aldrig klart bättre. I slutändan var det nog trots allt en rättvis seger för BK Häcken.