ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Engström inspireras av möjligheten att slå sin gamla klubb

Imorgon ställs han mot sitt gamla lag BK Häcken. “Det känns stort att få representera VSK i den här typen av sammanhang. Jag är verkligen laddad och inspirerad.”, säger mittbacken David Engström som blivit en av Grönvitts viktigaste nyckelspelare.

David Engström inledde sin fotbollskarriär i Västerås och representerade VSK i division 1 norra 2008 och 2009. Efter några år i Småland hos Moheda IF och därefter IFK Värnamo hamnade han 2017 i Allsvenska BK Häcken. 

Du gjorde tre år i Göteborg. Ett år med Häcken och två med Örgryte. Hur trivdes du i staden? 

– Jättebra, både jag, min sambo och hunden trivdes, säger David Engström. Vi bodde på Hisingen hela tiden och hade ett bra liv där i storstaden. Vi är naturmänniskor och gillar att bo i staden men nära naturen. På det sättet var det ett perfekt läge nära både stan, Häckens anläggning och naturen.

2017 var Häcken ett topplag i Allsvenskan och du fick bara spela fem matcher på hela säsongen. Vad har du för minnen av den tiden?

– Det kändes som en bra miljö att få utvecklas i. Ska man summera året så kom jag lite snett in i det. Jag hade nog mått bättre av att få slussas in i det istället för att spela direkt. Jag hade varit skadefri länge men i Häcken var jag ofta skadad. Det är lite svårt att förklara men jag var ofta uttagen till a-lagsmatcher och satt på bänken, sen fick jag spela U21-matcher istället och det blev aldrig någon bra rytm i träningen. Allt blev fel och det kändes som att det var det ryckiga upplägget som gjorde att jag var borta så mycket. Det är synd att jag inte fick visa mig från min bästa sida, men det var ändå ömsesidigt när jag skulle lämna. Jag behövde och ville testa något annat. 

Känner du någon revanschlust?  

– Nja, inte riktigt. Det är klart att man vill visa upp sig från sin bästa sida. Man är ju alltid laddad till hundra när det är match men när man möter ett tidigare lag kan det kännas lite extra. Då måste man försöka att inte överdriva det och istället låta sig inspireras av det. 

Hur är Häcken som klubb? 

– Det är den i särklass största och mest utvecklade fotbollsorganisation jag varit i. Dom är alltid guldkandidat och inget lämnas åt slumpen. Ett exempel är ju att anläggningen ligger lite fint och undanskymt på Hisingen. Det är nya och fina lokaler med egen matsal och egen kock där vi åt både frukost och lunch. Dessutom åkte vi på träningsläger till Dubai i två veckor. Det är verkligen en välfungerande klubb. 

Om du skulle få ta med dig något av det till VSK vad skulle det vara? 

– Professionaliseringen av organisationen. Det är ju dit klubben vill det förstår jag. Det är även en förutsättning om man ska kunna vara på högsta elitnivå. 

Har du kontakt med någon av spelarna i Häcken idag? 

– Ja, några av dem har jag spelat med och kommer ihåg väl. Målvakten Jonathan Rasheed och jag spelade även i IFK Värnamo tillsammans och kom samtidigt till Häcken. Några andra som är kvar sen min tid är Peter Abrahamsson, Rasmus Lindgren, Gustav Berggren och några till. Dessutom ser ju ledarstaben likadan ut bortsett från att Stahre bytts ut mot Alm. 

Ni har ju nästan en liten Göteborgsliga i VSK med dig, Skogh och Tähti. Efter Thomas Askebrand vem i laget är det som är mest Göteborgare? 

– Ha ha, nja ingen skulle jag nog säga. Det är ju inte så att vi präglats så hårt av Göteborg. Det är inte så att Emil Skogh pratar göteborgska precis. Men Thomas är en riktig västkustkille som verkligen älskar sitt Åsa. (Hallands svar på Ramnäs, reds anm.) 

Hur kul är det att få åka till Göteborg och spela semifinal? 

– Det är så jävla roligt. Riktigt inspirerande. Dessutom kul att få möta Häcken. Jag får komma tillbaka och vi får visa upp oss ordentligt. 

Hade du någonsin kunnat tro att ni skulle gå så här långt i cupen? 

– När man såg gruppen såg det ju tufft ut. Det är svårt med matcher tidigt på säsongen. Vi har varit bra på att hantera på pappret bättre lag. Vi brukar prestera bra då så jag är inte förvånad. Men cupen har blivit viktigare för de allsvenska lagen så det är kul att vi gått så långt som vi har gjort. 

Vilken av matcherna är du mest stolt över så här långt? 

– Det är svårt att inte tänka på Malmö FF. Det var premiären och dom hade målet att vinna hela skiten. Vi åker därifrån med tre poäng. Det är riktigt stort. 

Försvarsspelet har fått mycket beröm i cupen. Vad är det som gör att det funkat så bra? 

– Jag tycker generellt att ändå sen i höstas så jobbar vi mer ödmjukt som ett kollektiv. Rollerna är tydligare och alla förstår vad som krävs. Inte minst i försvarsspelet måste alla göra sitt. Vi har lärt oss att hjälpas åt i defensiven på ett bättre sätt. Det gör att vi har självförtroendet att våga gå framåt. Vi har den tryggheten. Vi gnuggar på och fortsätter att stärka vår identitet.  

Simon Johansson pratade också om identitet. Vad betyder det för dig? Är det ett begrepp ni pratar om? 

– Det har kommit naturligt. Det är inte något som kommit uppifrån. Det beskriver vad som händer i truppen. Vi bygger en stark identitet som funkar för den här upplagan av VSK Fotboll. Det är en röd tråd som beskriver vilka vi är. 

Hur viktig är matchen imorgon för dig? 

– Det är en viktig match. Det är inte ofta man får spela den här typen av matcher. Därför väger det tungt så klart. Det känns stort att få representera VSK i den här typen av sammanhang. Jag är verkligen laddad och inspirerad. Och det gäller att komma ihåg att njuta av det. 

Vad har du för förväntningar på dig själv och laget inför matchen imorgon? 

– Att vi ska fortsätta göra som vi gjort. Vi ska jobba stenhårt och slita till sista sekund. Sen återstår det att se hur långt det räcker. 

Hur ska du fira om ni vinner och går till final? 

– Ehh…. jag vet inte. Det blir en lång bussresa och sen vet jag inte riktigt. Det är ju det här med pandemin och… det blir nog mest lite härligt häng på bussen och att försöka njuta av livet.

Facebook Comments Box