ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Omgång 29

Nu drar det ihop sig på allvar i årets Superettaserie. Det är nu det ska börja avgöras. Efter den här omgången kan vi ha klart matematiskt eller sannolikt, vilka som avancerar till allsvenskan, vilka som åker ur, respektive får kvala, allt beror på omgångens resultat. Nu gäller det att hänga med – här är förutsättningarna och våra bästa tips i denna, ödets stund.

IK Frej – Norrby IF: X

Läget är tufft för Frej på nedflyttningsplats med sämre målskillnad. Man vill vinna den här matchen för att ha chans att undvika kvalplats. Naturligtvis vill man också vinna för att undvika risken att åka ur. Det är en måstematch på alla sätt och vis. Man visade upp ett skakigt spel i sin senaste hemmamatch mot HBK där man bjöd på två mål i inledningen av matchen, via svagt försvarsarbete. HBK avgjorde matchen när man slog in 0-3 i 24:e minuten. Nu vill det till att laget har en helt annan skärpa och ser upp med Norrbys fruktade omställningsspel. I Norrby gör man en kollektiv high-five när man på nytt visat sina belackare som ständigt tippar klubben som nedflyttningskandidater, att man minsann är klart bättre än vad andra vill tro. Nu kan man gå ut och ha kul tillsammans på planen, inget att bevisa för någon och resultatet spelar ingen roll. Just detta verkar vara ett vinnande recept. Senast pulvriserade man Trelleborg på hemmagräs med 4 – 0 och spelade verkligen ut hela sitt register. Får vi se samma spel nu? Svårtippad match, vi satsar på oavgjort. Men klarar inte Frej av nervpressen kommer Norrby att vinna.

Trelleborgs FF – Jönköpings Södra: 2

Ett viktigt möte mellan två lag med vikande form. För Trelleborg gäller det nu att ta poäng, minst en. Att förlora vill man inte, då finns risken för kvalplats. Desperationen i klubben är uppenbar när man i veckan fotade tränare Swärdh till förmån för den assisterande coachen. Man blev som sagt krossade av Norrby nu senast och måste visa upp ett helt annat spel om man ska lyckas ta poäng mot ett J-Södra som har allt att spela för. Detta är då ett Jönköping som har spelat bort sig själva från ett direktavancemang till Allsvenskan. Det har skett via en rad dåliga resultat på senaste tiden. Nu är istället allt fokus på att försöka komma ifatt Brage på kvalplatsen. För att det eventuellt ska lyckas måste man vinna den här matchen. Vi lär få se full satsning av J-Södra i denna match. Det lär bli en tung batalj på den blöta gräsplanen i Trelleborg. Vi tror att när krutröken lagt sig, framträder Jönköpingslaget som segrare.

Degerfors IF – Östers IF: 1

Degerfors missade sista chansen att haka på i kriget om kvalplatsen när man på stopptid fick en straff emot sig i bortamötet mot ÖIS nu senast. Det var surt då man framgångsrikt försvarat sig efter ett eget tidigt mål i matchen. Nu har man alltså inget att spela för, men man har visat upp en fin höstform med fyra matcher utan förlust, varav tre vinster. Nu möter man ett desperat Öster som grep sista halmstrået när man hemmaslog ett demoraliserat Syrianska i veckan. Fyra – noll skrevs siffrorna till och Super-Dragan gjorde sina 3 första mål för säsongen. Klarar Öster av att få till nya poäng i den här matchen? Det är det som är frågan. Vi tror inte det. Man kommer att kämpa hårt men Degerfors går segrande ur den här matchen.

VSK Fotboll – GAIS: X

Årets viktigaste match för båda klubbarna. Att förlora är inte att tänka på. VSK kommer till match efter ett styrkebesked mot ett Mjällby som skulle säkra den allsvenska platsen. Tji fick dom, det blev en tummetott av det hela när VSK välförtjänt ordnade oavgjort. De grönvita bevisade för sig själva att de kan kriga och spela cyniskt när det behövs som mest. De möter nu ett GAIS som drabbades av ett surt nederlag när Varberg lyckades vinna med 10 man på planen i en hel halvlek. Det är så klart ett underbetyg och nu är man rejält revanschsugna. Båda lagen måste spela smart då en förlust till varje pris måste undvikas. Oavgjort räcker för VSK och GAIS lär kunna leva med ett sådant resultat, även om det finns en teoretisk risk att BP och Öster kan gå om på bättre målskillnad om de vinner sina matcher och GAIS förlorar i sista mot Trelleborg. Men det är en relativt osannolik utveckling. Due Due säger vi. Det är inte bara vi som tycker det. Oddset för oavgjort har stadigt sjunkit under veckan och är nu nere i 2.0 när detta skrivs. Oddset för hemma- respektive bortaseger är båda 3.25. Ja, ni ser ju – oavgjort sa Bull.

Halmstads BK – IK Brage: X

Halmstad har satt in en tung höstspurt med fyra vinster på de fem senaste matcherna. Sist spisade man komfortabelt av Frej på bortaplan. Man har inget att spela för men just detta faktum tycks ha fått spelarna att slappna av och nu presterar man som man förmodats göra under säsongen. Nu ställs man mot tufft motstånd i form av ett vilt jagande Brage som fått chansen på nytt till direktavancemang. Vid vinst har man i vart fall i princip säkrat kvalplatsen. HBK vill avsluta snyggt, Brage vill vinna – well, då passar väl oavgjort bra in som tips.

BP – Varbergs BoIS: 2

Brommapojkarna slåss för kontrakt och för att behålla chansen att undvika kval. Seger är då ett måste. Man lyckades senast vända ett underläge till seger mot ett lojt spelande Dalkurd. En seger som gav hopp och en kvalplats för tillfället. Nu har man absolut tuffast tänkbara motstånd när man tar emot ett Varberg i serieledning som nu nog tänker sig att säkra ett avancemang. För att det ska bli verklighet krävs nog en seger. Man är stärkt efter att ha slagit två lag på nedre halvan senaste matcherna, nu är det dags för ett tredje. Varberg vinner mot ett vilt kämpande BP.

Mjällby AIF – Syrianska FC: 1

Mjällby hade skumpan på kylning och ett gäng supportrar på plats i Västerås för att fira att klubben vid seger i princip skulle vara klara för Allsvenskan nästa år. Man skulle bara städa av VSK först. Tyvärr fick man se ett hårt arbetande VSK som tog ledningen två gånger om. Till slut kom man undan med blotta förskräckelsen och med ett oavgjort resultat. Nu kommer en ny chans att säkra den allsvenska platsen. Hemma mot Syrianska FC som är statt i kollaps efter att ha blivit mosade av sin bottenkollega i form av Öster, nu senast. Vad värre är fick man sin bästa spelare skadad när Ammar Ahmed bars ut på bår med en lårskada. Han lär vara borta och den här matchen fixar aldrig SFC. Mjällby vinner och blir klara för AS. SFC förlorar och blir i praktiken klara för Div 1.

Örgryte IS – Dalkurd FF: X

Den enda genuint betydelselösa matchen denna omgång, säger något om hur tajt serien är i år. Örgryte har gått halvknackigt på sistone och hade bara tur som fick oavgjort hemma senast mot Degerfors. Allt hopp om avancemang är borta och besvikelsen bland supportrarna är monumentan. Det här var året man skulle lyckas gå upp. Nu blir det inte så och laget är i någon slags pyspunkatillstånd. Nu möter man ett Dalkurd där spelarna är i en ”sista-natten-med-gänget” känsla. Om bara någon vecka så är det slut med det här laget. De flesta kommer lämna, då klubbens ekonomi är i botten och frågetecknen om föreningens framtid och ledning hopar sig vid horisonten. Vad detta innebär för lagets prestation i denna match är oklart. Men vi tippar på oavgjort så får vi se, egentligen så bryr sig ingen, knappast spelarna heller.

Facebook Comments Box