ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Omgång 27

Nu börjar sanningens minut närma sig för lagen i toppen och botten i årets version av Superettan. Varje minut i matcherna betyder allt mer. Med detta stiger ångesten hos spelarna, tränarna och klubbens företrädare. Det är nu agnarna sållas från vetet och pojkar blir till män, eller tvärt om. Häng med på hur den här omgångens ångestmatcher slutar.

Varbergs BoIS – VSK Fotboll: X

Varberg har för första gången på evigheter ramlat ned från topp-tre platserna i serien. Nu är det verkligen på allvar om man ska kunna vara med och kriga om en plats i solen. Seger mot VSK är nödvändigt, är nog känslan i laget och klubben. Spelet har sett bättre ut än i början av höstsäsongen, men fortfarande är resultaten inte de som krävs av ett topplag. Senast förlorade man borta mot ett Degerfors som höstspurtar.

VSK har som alla vet bytt tränare i veckan och kommer till den här matchen med ett stort fokus att ta poäng. Laget och de nya ledarna vill så klart visa världen och supportrarna att senaste tidens dåliga spel är ett minne blott. Kan vi räkna med en tränareffekt i denna match? Ja, det tror vi. I vilket fall kommer vi få se ett superfokuserat VSK som kommer att kriga i 90 minuter med hög moral och verkligen ge allt för att ta poäng. Räcker det, är frågan. Vi tror att de mycket väl kan räcka till oavgjort och en välbehövlig pinne till VSK i jakten på att undvika kvalplats.

Mjällby AIF – Östers IF: 1

Mjällby leder serien och är på god väg att säkra en plats i nästa års Allsvenska. Nu kan man ta ett jättekliv i denna jakt genom att besegra Öster på hemmaplan. Man har bara förlorat tre matcher hemma denna säsong, varav en nyligen mot BP. Vi tror inte man kommer att göra om samma misstag som mot BP och underskatta motståndet. Vi lär få se ett fokuserat Mjällby som verkligen vill vinna denna drabbning.

På andra sidan har man ett Öster som efter två raka segrar fått häng på en kvalplats. Spelarna lär vara motiverade till tusen att försöka fixa i vart fall en poäng i denna match. Sanningen är dock att Öster fortsatt, trots segern mot VSK på bortagräs, är ett dåligt lag. Anledningen att man vann var inte för att man övertygade i det egna spelet utan för att VSK kanske gjorde årets bottennapp. Vi har svårt att se att Mjällby kommer ge Öster samma chanser och möjligheter som man fick mot VSK. En tämligen säker etta som Mjällby jobbar sig till med hårt arbete och genom att systematiskt mala ned Östers försvar.

Degerfors IF – BP: 1

Degerfors tillsammans med Dalkurd är just nu seriens formstarkaste lag med fyra segrar och en förlust på de fem senaste. Man tycks trivas på den blöta och tunga gräsplanen hemma på vallen. Nu ska BP komma på besök och försöka ta viktiga poäng i jakten på att undvika att åka ned på nedflyttningsplats igen. Eller ännu hellre börja sikta mot att undvika kvalspel helt och hållet. Vad är chanserna att man lyckas med det då? Vi tror att de är relativt små då Degen är riktigt starka på sin hemmaplan. Vi tror BP-spelarna får svårt att hantera duellspelet som blir på den långsamma planen och att man kommer att släppa in en boll eller två vart efter i matchen. En tämligen säker etta med andra ord och vi får inte glömma att vid vinst har Degerfors en fortsatt teoretisk chans på tredjeplatsen i serien.

Halmstads BK – Norrby IF: X

Det här är omgångens antimatch. Två lag som redan är klara för nästa års Superetta, samtidigt som man inte på något sätt kan blanda sig i toppstriden. Perfekt läge för båda lagen att börja lufta lite spelare som behöver matchtid och utvärdering inför nästa års säsong. Ingen av lagen har någon egentlig motivation för matchen. HBK behöver inte längre pengar för att överleva då man drog in 18 fräscha millar i veckan iom försäljningen av sin träningshall till kommunen. I och med etta spelar deras placering i tabellen spelar inte längre någon roll utifrån det ekonomiska perspektivet. Ja, i den här typen av matcher är oavgjort ett säkert tips. Båda är nöjda med ett sådant slut, så vi säger 0-0 eller möjligen 1-1. Det är nog allt spelarna orkar med i denna betydelselösa match.

Dalkurd FF – IK Frej: X

Dalkurd har som nämnts, tillsammans med Degerfors, seriens bästa form just nu. Laget har visat en fin moral att spela bra matcher trots att man egentligen inte har något att spela för. Man kan om man är snäll säga att de har en teoretisk chans på kvalplatsen, då man är fem poäng efter Brage. I praktiken är det dock sex med lagets usla målskillnad, jämfört med övriga topp-6 lag.

På andra sidan mittlinjen i klubbens sista match som hemmalag på Gavlevallen står ett pånyttfött IK Frej. Man har ryckt upp spelet betydligt under nya tränartrion och lagets bästa spelare brassen Ribeiro har kommit igång ordentligt. Hungern på poäng kommer att vara stor hos Frej, speciellt efter senaste snöpliga förlusten mot Brage på hemmaplan. Revansch och tre poäng är det man siktar på. Det kommer säkert vara en tät match med hög energinivå. Hur det slutar? Ja, det är inte lätt att sia om. Det får bli ett kryss i utgångstips, men resultatet har bara gud, så här på förhand.

Syrianska FC – Örgryte IS: 2

Syrianska är tillbaka på Jallavallen, denna gång får också publiken närvara. Givet den skrala publiksiffran lär det vara minst lika många Göteborgare på denna match som Södertäljebor. Spelmässigt har laget presterat lite bättre i de senaste matcherna. Inte för att det har hjälpt särskilt mycket då man förlorat klart, lika fullt. Det här en match som man måste ta poäng i, helst vinna för att man ska få någon slags sinnesfrid i laget och föreningen.

ÖIS har enligt våra planer nu landat där man ska sluta i serien, runt 6:e plats, iaf om man frågat oss innan säsongen. Det är förstås en missräkning för fansen som kalkylerat med toppstrid. Man är tre poäng bakom Brage på tredjeplats, i praktiken fyra då man har klart sämre målskillnad. Visst finns chansen till en tredjeplats fortfarande, men då måste denna match vinnas. Nu tror vi att ÖIS med stöd av sina supportrar på plats lyckas med just detta och hoppet kan leva vidare om en kvalplats till Allsvenskan.

Trelleborgs FF – IK Brage: X

En på förhand oviss match där poängen betyder väldigt mycket för båda lagen. För hemmalagets del har man samma ångestnivå som VSK för att bli indragen i den direkta kvalstriden. Poäng och helst vinst vill man nog se i denna match. Nu är inte formkurvan den bästa men vi får räkna med att laget ser den här matchen som en möjlighet att avgöra skiten och säkra en plats i nästa års serie. För Brage är det helt nödvändigt att ta poäng för att kunna hota uppåt från sin tredjeplats. Man måste också se upp med Varberg som ligger på samma poäng. Vill det sig illa trillar man ned på fjärdeplats efter denna match. Det vill man så klart undvika. Dock saknar man Oscar Lundin och Sellin som är avstängda. I hemmalaget saknas Köhler och Vesterlund av samma anledning, så den matchen slutar oavgjort. Vi tror också att matchen på planen slutar oavgjort och att det blir en målsnål historia. Vi gissar på 1-1.

Jönköpings Södra IF – GAIS: 1

Det här är en match som alla i Jönköping förväntar sig att stadens fotbollslag ska vinna. Man kommer att ha ett massivt stöd på läktarna som manar på spelarna till fina prestationer. Laget måste vinna för att vara med däruppe och inte riskera någonting i jakten på Allsvenskan. Vi tror att man kommer spela väldigt noggrant och se till att hantera GAIS aggressiva spelstil och sen få till snabba spelvändningar där man anfaller med sedvanlig brio på kanterna. Mot sig har man ett GAIS som i och med vinsten mot Norrby nu senast skaffat sig hälsosamma tre poäng ned till kvalstrecket. Det är inte panik att vinna denna match, snarare siktar man nog på oavgjort och lär se till att ha rejält med folk mellan bollen och egna målet. Man kommer satsa på långbollar för att få hål på J-Södra, vilket vi tror inte kommer att lyckas. Den här matchen vinner J-Södra, kanske inte komfortabelt men klart till slut. Trots allt är man ett mycket bättre lag och man har allt att spela för.

Facebook Comments Box