ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inför Varbergs BoIS – VSK Fotboll: VSK behöver Orgonlådor

Fyra omgångar kvar och två lag som möts i en viktig match, båda i behov av poäng men med djupt skilda förutsättningar. Varberg fortsätter att jaga Allsvenskt avancemang, VSK jagar för att slippa kvala sig kvar i Superettan.

Nu är det alltså dags att mötas på en hösttung gräsplan på Påskbergsvallen. Faktum är att Påskbergsvallen är en ny bekantskap för alla spelare och förmodligen även för de mest ärrade av grönvita supportrar. VSK har inte mött Varberg i seriespel någon gång under Superettans 20-åriga existens.

Om den ens har skett någon gång måste det vara riktigt långt tillbaka. BoIS förde under 1990-talet en tynade tillvara i Div 3-4. Man tog steget upp till Superettan 2012, året efter att VSK åkte ur och man har sen dess huserat i denna serie.

VSK Fotboll har dock i närtid spelat i Varbers kommun. Förra sommaren i augusti var man på träningsläger i Tvååker och man mötte Tvååkers IF i en träningsmatch. Tvååker är ett litet samhälle sydost om Varberg, ungefär 15 km från centrum. Anledningen till denna långväga träningsmatch var att tränare Fredheim ansåg att Tvååker spelade snarlikt höstpremiärmotståndet som stavades till Sandvikens IF. Deras betongförsvar var tydligen något som oroade TAF och han ville förbereda laget på detta genom trippen till Varberg. Du kan läsa mer om VSK:s resa västerut till Tvååker här.

Vill du läsa mer om klubben Varbergs BoIS och laget kan du läsa vår genomgång före serien om laget.

Laget

Efter Varbergs succévår ansåg man nog inte att man behövde förstärka laget nämnvärt inför andra halvlek nu på hösten. Man gjorde dock några värvningar, som vi tar en titt på.

In: Anton Liljenbäck (Bosman), Alibek Aliev (ÖIS). Gustaf Norlin (Skövde AIK), övergång 2020.

Ut: Robin Book (ÖSK). Övergång 2020.

Anton Liljenbäck är en mittfältare som spelat i Varberg tidigare men som lämnade för J-Södra inför förra säsongen. Där spelade han 15 matcher från start men blev sen knäskadad, vilket hindrade honom att spela på resten av säsongen. Inför årets säsong förhandlade han och J-Södra om nytt kontrakt men kom sedermera inte överens, vilket fick Anton att flytta tillbaka till Varberg. Här har han nu startat lagets fem senaste matcher och tycks ha boat in sig i startelvan för gott denna säsong.

Alibek Aliev är den unge ryssen som vandrat runt på västkusten och har spelat i GAIS och ÖIS och som i somras löstes från just ÖIS. Han är anfallare och har så här långt fått nöja sig med två starter och några inhopp. Han har inte varit med i truppen på de tre senaste matcherna, om han är skadad eller petad är oklart.

Robin Book, en av vårens succéspelare i Varberg har alltså redan blivit värvad av Örebro SK inför nästa säsong. Han spelar dock kvar i Varberg säsongen ut.

Vi behöver väl inte tjata om BoIS succévår. Den som följt Superettan även på den längsta av distanser lär ha klart för sig hur man krossade allt motstånd i seriens första hälft.

Den andra halvan har varit tuffare, minst sagt. Den ointagliga ledningen är uppäten och just nu är man på fjärde plats i tabellen, förvisso bara en pinne upp till allsvensk plats, men ändå. Den givna seriesegern är verkligen inte given längre.

De senaste fem matcherna får bära vittnesbörd om hur hösten sett ut. En seger, en förlust och tre oavgjorda. Numera är Varberg ett helt normalt Superettalag som gör som alla andra, vinner, förlorar och kryssar.

Höstformen i sin helhet har inte heller varit direkt lysande. På lagets senaste 10 matcher har man lyckats skrapa ihop 11 poäng. Det är exakt lika många som VSK. Och hör och häpna, VSK har faktiskt vunnit fler av de 10 senaste matcherna, 3 mot 2 för Varberg.

Nä, spelarna i Varberg tycks ha drabbats av hybris under sommaruppehållet och fick för sig att de var klara för Allsvenskan. Tränare Persson har ännu inte helt lyckats få ned dem på jorden igen.

Matchen

Det är alltså två lag med lätt stukade självförtroenden som gör entré strax innan 13.30 idag på Påskbergsvallen, under BoIS, förhoppningsvis fortsatt intakta Svenska Spel båge.

Varberg kommer i princip med intakt lag. Man har en avstängning i form av försvararen Jesper Modig men det är inget som får tränaren att ligga sömnlös särskilt många nätter.

I övrigt kommer Varbergs att spela som man gjort under säsongen. Långa bollar på anfallarna och ett hårt jobb, ffa i duellspelet för att vinna andrabollar och få omställningar. Nu är det en tung gräsplan dagens match spelas på och det lär bli svårt att trilla boll för något av lagen.

Om vi då fokuserar på VSK har man gått från att ha en svag form till att utveckla en usel dito. Laget är tillsammans med Syrianska sämst i serien just nu. Ingen slump då att klubben beslutade sig för att byta ut tränare Gabrielsson för att försöka bryta trenden. Det var uppenbart att något behövde hända.

Vad kan då VSK hoppas på att få för effekt? Ja, vi tror absolut att ett antal av spelarna kan höja sig som en följd av att ny energi kommer in i truppen i och med tränarbytet. Det innebär inte att spelarnas självförtroende magiskt blir bättre men förhoppningsvis kan de nya tränarna få bort tankarna på rädslan att misslyckas och få spelarna att fokusera på här och nu och att göra det de ska på planen. Det kan räcka långt.

Hur VSK kommer att ställa upp med manskapet är inte gott att veta så här inför det nya tränarparets första match. Man kommer så klart inte byta spelsystem så därför kan vi nog räkna med 4-3-3, varav de allra flesta kommer att starta på sina normala positioner.

Samtidigt kommer vi få se mer av långbollar idag, från båda lagen, så det är ju inte omöjligt att man startar på ett annat sätt än normalt för att ta hänsyn till detta. Hade Emir Smajic varit tillgänglig och i form hade han nog varit given i dagens elva som target player.

Båda lagen vill som sagt verkligen vinna denna match och hur det kommer att gå är inte lätt att sia om. Men som vanligt lär det avgöras på individuella misstag, eller individuell skicklighet, alternativt lite slump med en boll som studsar lyckligt eller olyckligt på en lätt tuvig gräsplan.

Nu är det upp till bevis för VSK med sitt nya tränarteam. Viktigast idag är kanske inte poängen utan att man kan börja återskapa självförtroendet och att spelarna känner att man är med i matchen och att man jobbar som ett lag, tillsammans mot sina mål.

Hur det än är kommer VSK behöva all form av tur man kan ha för att ta poäng i den här matchen. Själva hoppas vi på att Svenska Spel bågen är en ihopsamlare av positiv kosmisk energi som spelarna kan fylla upp sig på när de passerar under den.

Ni skrattar åt våra villfarelser, men Willheim Reich uppfann på 1930-talet den sk Orgonlådan som samlade kosmisk energi som gjorde människor friska från psykisk ohälsa. Metoden användes ffa i Norge långt in på 1980-talet. Kanske läge på att VSK köper in ett gäng.

Orgonlåda

Desperata tider kräver desperata åtgärder!

Facebook Comments Box