ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

VSK Fotboll byter tränare – vad kan vi vänta oss?

Då har VSK Fotbolls ledning beslutat sig för att byta ut huvudtränaren Thomas Gabrielsson. Beslutet kan inte sägas komma överraskande, utan har snarast hängt i luften efter senaste tidens förluster och kanske än viktigare, allt blodfattigare spel.

På något sätt kändes det som att Thomas kommit till vägs ände med truppen. Det fanns liksom inga knep att ta till längre och ursäkterna i offentligheten blev allt ihåligare.

Det kan egentligen inte ha varit ett så svårt beslut att fatta för klubbledningen, då Thomas redan fått besked av styrelsen att han inte kommer att leda VSK nästa säsong.

Det enda som möjligen kan ifrågasättas i hanteringen är att Thomas redan förra veckan fick besked om att han inte kommer att träna laget nästa år. Det är kanske något man inte borde berätta för en tränare som är mitt uppe i att försöka få ordning på lagets spel. Motivationen lär inte ha ökat att försöka lösa situationen. Framförallt borde man väntat tills efter lagets viktigaste match för hösten, den mot Öster.

Nu går det inte att utesluta att beskedet påverkat matchförberedelserna negativt och att Thomas omedvetet spridit sin sinnesstämning över till truppen. Sånt här ska man inte chansa med, man måste ta det när det är rätt tid – dagarna före Öster-matchen var inte rätt tid.

Nåväl, nu vänder vi blad och blickar framåt.

VSK Fotboll ska nu med nya röster vid rodret försöka lotsa sig fram bland höstminorna, för att undvika kvalspel.

Vi ska väl i ärlighetens namn säga att det är en nygammal tränarduo som tar över. Peter Markstedt och Leffe Berg kamperade ihop på tränarposten så sent som 2015 och lyckades efter många om och men klara klubben kvar i Div 1.

Nu är de alltså tillbaka och frågan är vad vi kan förvänta oss händer nu?

Så klart är vi alla spända på hur laget kommer prestera på lördag mot Varbergs BoIS. Anledningen till att göra tränarbytet nu är förstås för att få in energi i laget och se till att nya röster kan bryta den negativa psykologiska spiral laget hamnat i.

Vi hoppas och tror på en tränareffekt där laget kan komma till match med fokus och högt burna huvuden och verkligen vill kriga om poängen. Resultatet går inte att sia i men viktigast är att spelarna känner igen sig i sig själva så att självförtroendet kan börja återvända och att man får tillbaka känslan av att man tror på det man håller på med.

Här har förstås de nya tränarna en viktig uppgift att hjälpa spelarna tillbaka till den optimala prestationszonen. Resultatet får bli vad det blir, viktigaste är inställningen och att man börjar spela som ett lag igen.

Vad kan vi då förvänta oss av hur tränarna ställer upp laget inför lördagens match? Ja, naturligtvis kommer man inte göra några dramatiska rockader eller kräva att spelarna ska byta system.

Detta sagt kan vi ändå räkna med att spelarna får order att inte hålla tillbaka spelet som nu skett i en rad matcher. Våga och mod är nog nyckelord Leffe och Markan kommer att trycka på. Ska vi kunna ta några poäng måste vi våga spela fotboll. Upp med handbromsen och en sen gå till attack i raka anfall med snabba avslut.

Ingen av nuvarande tränare har haft någon dragning till possessionfotboll i tidigare tränargärningar, vi antar att de inte byt fot där nu heller.

Om vi får tro vad Peter Markstedt sa i vår podd Upp för Bågebacken när han gästade oss under sommaren, önskar han att VSK centrerar sitt anfallsspel mer så att yttrarna inte slickar kanterna utan hjälper den centrala forwarden med spelet i och kring boxen. Ska det slås inlägg får ytterbackarna ombesörja detta, yttrarna ska då vara i boxen för avslut. Detta är relativt enkla saker att ändra på så det kan vi nog räkna med att spelarna tämligen omgående får order om att börja jobba med.

När tränarna var i klubben förra gången spelade man oftast ett 4-4-2 spel, eller någon variant av detta. Vi får väl se om man nu kommer använda det eller spela med 3 forwards. Vi gissar på det senare då truppen är van med det spelet.

Markan sa i vår podd att han tycker att Karwan Safari är en spelare som inte fått den hjälp han behöver i sitt anfallsspel. Med utgångspunkt i detta antar vi att tränarteamet sätter tillbaka Karwan på hans centrala forwardsposition och ser till att han får bättre understöd av ffa yttrarna.

Vidare har Markstedt alltid haft ett gott öga till Douglas Karlberg och det är inte alls omöjligt att vi får se Dogge på en vänster ytterposition på lördag. Med Filip skadad kan vi kanske räkna med att Brian Span får spela ute till höger.

På mittfältet är det nog så att tränarteamet inte gör några större förändringar mot hur det har sett ut. Vi kan nog räkna med att Jonas Hellgren och Simon Johansson startar. Frågetecken finns för den defensiva positionen. Här kanske det inte är omöjligt att Albin Sporrong får chansen då han gillas av Leffe Berg som är väl förtrogen med honom via sin roll som players manager för de yngre spelarna i laget.

I backlinjen är det svårt att veta hur tränarparet (eller Markan egentligen), tänker runt vilka mittbackar som ska användas. Vi har ärligt talat ingen aning hur han funderar här. Men bli inte förvånade om de kommer upp men en lite oväntad lösning. På högerbacken kan vi nog räkna med att Jeppe Florén startar. Vi tror att de uppskattar hans jämnhet och höga lägstanivå. På vänsterbacken är det möjligt att Dennis Persson får fortsatt förtroende. Ett alternativ som man säkert överväger är att sätta Jeppe där och spela Ravy Tsouka som högerback.

Sammantaget kan vi nog räkna med att få se de största förändringarna hur VSK formerar sig i sitt anfallsspel och utför det.

Hur det än blir med formationer och spelare så är det spännande nu när förutsättningarna ruskats om. Och visst känns det i kroppen som att energin återvänt, i vart fall hos många av supportrarna. Nu får laget göra sitt och vi supportar ska så klart kraftsamla för att ge laget en extra boost där ute, med början på lördag.

———————————————————–

P.S. Som en slags synkronicitet i universum fick nästan samtidigt som Thomas igår, Tor-Arne Fredheim sparken av Åtvidaberg FF. Han har helt misslyckats med att få upp dem på säker mark i Div 1 Södra. Du kan läsa om det här. Vad är sannolikheten att VSK Fotbolls senaste två tränare får sparken samtidigt i varsin klubb?


Här kan du läsa om vad Peter Markstedt säger i vår blogg

Här hittar du podden med Markan när han tycker till om dagens VSK

Här hittar du podden där Markan berättar om sin underbara fotbollskarriär

Facebook Comments Box