ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inför VSK Fotboll – GAIS

Då var det äntligen dags för det som målats upp som årets match i olika media. VSK tar sig an GAIS i en match som handlar om att säkra spel i Superettan även nästa säsong. Förutsättningarna är enkla för lagen. Vinn matchen och var klar. Spela oavgjort för VSK och bli klar i praktiken. För GAIS är oavgjort inte tillräckligt för att bli klara, men ganska nära så.

Båda lagen har 31 poäng före dagens match och har liknande prestationer under året om än vid olika tidpunkter under serien. VSK har efter en del dåliga höstprestationer blivit indragna i kvalstriden. GAIS å sin sida har gått dåligt under seriens första hälft och har först under senare delen av serien klättrat upp ovanför kvalstrecket.

I sina processer att säkra nästa års seriespel i Superettan har tränarna bytts ut och i GAIS fall har många nya spelare plockats in under sommarfönstret.

In: Paulo Marcelo (IFK Värnamo), Måns Saebbö (IFK Göteborg), Aaron Drinan (lån, Ipswich Town), Haris Cirak (Kristiansund BK), Henrique Moura (FK Sabail), Boris Lumbana (Bosman)
Ut: Arian Kabashi (lån, Elfsborg), Nikola Aseric (Bosman)

GAIS rörde som sagt om rejält i truppen under sommaren. Man kan förstå det då vårens spel var allt annat än bra och man återfanns på kvalplats. Det som möjliggjorde alla dessa värvningar var fansens pengar, där närmare en miljon fixades fram av lagets många supportrar.

Av nyförvärven är det framförallt Marcelo och Moura som lyckats. De har i princip varit helt ordinarie sen de anlände. Men även Drinan, lånet från England har spelat en hel del och till och med schlagerkungen Lumbana har startat flera matcher nu på slutet.

Alla förstärkningar har höjt laget och man har tagit de poäng som behövdes för att kravla sig över kvalstrecket.

Spelet

Klubben kom till den här säsongen med en tunn trupp på grund av det ansträngda ekonomiska läget. Den enda stjärnan man hade var Hamidovic som man dock sålde till J-Södra på vintertransferns sista dag. Med sin målspruta borta har laget därför haft notoriskt svårt att göra mål. Man har bara gjort 22 stycken på 28 matcher, klart minst i serien.

Försvarsmässigt förlitade man sig mycket på den extremt erfarne och kompetente mittbacken Emil Wahlström. När han gick sönder i match 10 började försvarsspelet svikta och man rasade i tabellen. Problemet är inte så mycket att man släpper in många mål (36 st) utan att man gör så få framåt. Varje insläppt baklängesmål blir i praktiken som bäst ett oavgjort resultat i slutändan, då laget nästan aldrig gör fler än ett mål framåt, per match.

Laget lever på energi och krigaranda. Där det fotbollsmässiga kunnandet ibland brister har man nu tagit fram krigarhjärtat och man har lyckats kämpa ned, med ren vilja, storlag som tex J-Södra på deras hemmaplan.

Spelet är annars skäligen enkelt. Kriga till dig bollen någonstans på planen, upp med skiten, företrädesvis till Wängberg eller Bohm som får föra upp den på någon kant och sen in med den i straffområdet. I Marcelo har man hittat lite av en målskytt, han har i alla fall gjort tre mål sen han kom till klubben i somras.

Dagens match

Det här kommer bli en holmgång, det kommer ryka fjädrar och smälla ordentligt i varenda närkamp. I vår intervju med tränaren Leffe Berg under vårt AW som gick av stapeln under fredagskvällen, konstaterade han att VSK kommer ut med 11 hypertaggade spelare som verkligen kommer att ge allt.

Eftersom GAIS inte kan särskilt mycket mer än kampmomentet, får vi nog räkna med att få se kanske årets mest intensiva match.

Frågor finns förstås runt taktiken i en sådan här drabbning. På den punkten var Leffe Berg tydlig – VSK kommer att gå för seger, det är den enda taktiken man kör på. Att vinna matchen till vilket pris som helst. Och ja. GAIS lär ha exakt samma taktik så vem som helst kan räkna ut att det blir två lag som kommer kämpa furiöst för att få tag i bollen och göra något vettigt med den.

VSK har individuellt skickligare spelare på många positioner, förhoppningsvis kan det fälla avgörandet i slutändan.

GAIS spelar för närvarande i en 3-5-2 uppställning där Bohm och Wängberg fungerar som wingbacks. Man får nog möta ett VSK som fortsätter på samma sätt som i förra matchen med ett 4-4-2 system. Fler spelare är tillbaka från skador så startelvan kan dock skifta en smula från förra helgens match. Inga spelare i något av lagen är avstängda.

Karaktären på matchen kommer vara kamp och vi tror matchen avgörs på mittfältet där bolltappen och bollvinsterna som blir till kommer att resultera i minst ett mål för vardera lagen.

Hur det går då?

Vi har tippat på oavgjort och vi har egentligen ingen anledning att tro något annat. Kan VSK komma upp i samma nivå som förra helgen finns dock chans till seger, GAIS är trots allt ett sämre lag än Mjällby. Men det hela är oberäkneligt och de som spelar har lämnat sin dom. Oddset för oavgjort är nere i under 2 gånger pengarna och vinst för något av lagen är nu uppe i över 3.5 ggr pengarna.

Blir spännande det här!

______________________________________________________________________________

Tidigare texter om GAIS
Inför GAIS – VSK 2019
Genomgång av GAIS inför säsongen

Facebook Comments Box