Matchrapport: VSK Fotboll – GAIS med reflektioner

VSK Fotboll bärgade en skön och nödvändig seger när man hemmaslog GAIS på lördagseftermiddagen. Segern skrevs till 4-1 och kunde ha varit större. GAIS var i andra halvlek helt utspelat av de Grönvita, lite som VSK var i Varberg.

VSK gjorde överlag en bra match, i sina stycken en mycket bra sådan. Man fick god hjälp i sina aktioner, ffa i andra halvlek av ett GAIS som föll ihop och begick misstag som måste fått GAIS-supportrarna på plats att ta sig för pannan och undra vad ”fan håller de på med”.

Annars började matchen som vi trott i vår inför-rappart. GAIS sätter högsta fart från start och vill pressa ned VSK i eget straffområde. Fyll på i boxen och hoppas bollen tar på något ben eller huvud när inläggen kommer.

Många av spelarna I GAIS har inte i Superettan att göra då de i grunden är Div 1-spelare. Men de visade i första halvlek att sånt till delar kan kompenseras med inställning och jävlar anamma.

VSK hade svårt att få tag i de hårt löpande för dagen svartvita GAIS-spelarna. Redan i tredje minuten kom kanske GAIS hetaste målchans (utöver målet) för dagen, när en inrusande anfallare nickar i stolpen och bollen studsar på en överraskad Anton och ut till Tsouka som dunkar bollen över eget mål från två meter. Det hade kunnat bli ett riktigt snyggt självmål där, men turen stod VSK bi.

Grönvitt fick acceptera att det var GAIS som höll i taktpinnen. Man lyckades dock med flera fina omställningar i första halvlek och kom till en del fina lägen. Bland annat kom Simon fri med målvakten från dålig vinkel, han försökte slå bollen mellan benen på keepern Marko Johansson, men denne räddade mycket snyggt genom att göra en ”Traktornblock”.

Vi på läktaren var kanske inte så oroliga över GAIS bollövertag då effektiviteten var låg och man gjorde bolltapp och dåliga aktioner hela tiden som ändå gjorde att VSK fick tag i bollen och kunde vila eller gå till motattack.

I den 43:e minuten kom så 1-0 på en omställning av bästa sort. Anton räddar, bollen går till Calle som bara dunkar upp en luftpastej, bollen dimper ned hos Karwan som vinner sin duell och slår bollen framåt till en framrusande Skogh som från straffområdeskanten, lite till vänster, dunkar till bollen stenhårt till höger om målvakten. Marko hinner knappt reagera, han får ut en arm men då är bollen på väg att passera redan. Ett drömmål av rang.

Det man blir mest imponerad över är att bollen nuddar VSK-spelare exakt fyra gånger från att Anton räddar och bollen studsar ut till Calle, tills att Emil drar på sitt skott. En fantastisk prestation av laget, där Karwan och Emil gör riktigt fina prestationer (kolla på höjdpunkterna och njut).

Med en ledning i ryggen känns det tryggare för VSK och man fortsätter som man gjort tidigare att försvara sig bra. Calle och Tsouka stänger sina kanter och GAIS tvingas till tidiga inlägg som är lättare att försvara sig emot.

VSK går rimligen till halvtidsvila mer än nöjda med 1-0. Man har blivit tillbakapressade av ett hårt arbetande GAIS men man har försvarat sig väl och lyckats med sina kontringar.

VSK har ingen anledning att ändra på någonting i halvtid utan har bara att fortsätta jobba på hårt och se till att störa GAIS i deras speluppbyggnad, då de ofta gör misstag där. GAIS har förstås mer att tänka på. Det de grönsvarta tränarna kommer på i halvtid är att skifta över mer anfall till sin högerkant då man inser att man inte tar sig förbi Tsouka på vänsterkanten. Man vill ju komma ned djupare i planen innan man slår sina inlägg. Det leder till att Calle Svensson får göra skäl för lönen under hela andra halvlek och sköter detta på bästa sätt.

Andra halvlek blir nog inte som något av lagen tänker sig. Precis som mot Mjällby kliver VSK in med än mer fokus och energi i andra halvlek. Man pressar också lite högre men inte lika högt som i den matchen, man lärde sig väl vad det kostade i ett kvitteringsmål.

Det är uppenbart rätt taktik för nu börjar GAIS-spelarna slarva något kopiöst. De slår bort bollar och fattar dåliga beslut runt bollhanteringen, som gör att VSK hela tiden får lätta omställningslägen.

VSK skapar en rad fina lägen i början av andra halvlek med sitt snabba omställningsspel. Ett av dem leder fram till en hörna när Karwan förtjänstfullt jagar bollen och får så när fatt på den när en försvarare dräller lite för mycket, bollen går iaf ut till hörna. På den är Karwan centimetrar från att slå in den men Marko i mål råkar vara i vägen. Bollen studsar i vart fall ut till Sean som enkelt kan slå in den i kalabaliken framför mål.

Sean springer mycket snabbt och målmedvetet ut till den vilt firande klacken, han ville väl kompensera sig för sitt tidigare mål mot GAIS i Göteborg, då han gled ned på knä framför GAIS-klacken.

Efter målet ger GAIS upp matchen mentalt. Visst försöker man men VSK dominerar tillställningen totalt. Man gör lite som man vill. Man låter GAIS ha bollen, bara för att återerövra den i för GAIS jobbiga situationer och sen gå på omställning.

VSK fick ett ypperligt läge redan minuten senare när man kommer tre mot två och Simon skjuter ett tungt skott som dock räddas av målvakten.

Det tredje grönvita målet faller i minut 69 när Tsouka drämmer upp en långboll som Hinken snyggt får ner och via diverse tråcklande får in i straffområdet där Emil möter perfekt och kan utan ansträngning slå in 3-0. Ridå så klart för GAIS. Deras månghövdade klack har sedan länge tystnat och nu finns inget kvar, mer än att försöka hålla ned siffrorna.

Men den här kvällen går inget GAIS väg utan VSK fortsätter att jaga mål och Dogge utnyttjar en otroligt slarvig bollbehandling av vänsterbacken genom att helt enkelt sno bollen av honom och bli helt fri och sen enkelt rulla in bollen bakom Marko.

Dubbel ridå för GAIS, förnedringen är total.

GAIS tröstmålar på övertid men inget kan ta ifrån någon känslan av att VSK fullständigt kör över Göteborgslaget i den här matchen. Man är så mycket bättre i alla de moment som ingår i den ädla sporten fotboll, framför allt i andra halvlek.

Man kan komma långt med energi, men man kommer inte hela vägen, det var väl läxan GAIS fick lära sig den här kvällen. VSK är i grunden ett mycket bättre fotbollslag än årets version av GAIS. Just detta visade sig med önskvärd tydlighet denna afton.

VSK är kvar i Superettan 2020 – nu kan firandet börja och sen vidtar omstöpningen av laget, för nästa år är det topp 6 som gäller. Japp, så är det! Det är bara för alla att börja visualisera kravbilden.

Reflektioner

• Det nya tränarparet måste hyllas för att på så kort tid gjutit mod i truppen igen och verkligen få dem att tro på det de gör. Man har lyckats med konststycket att bara på några veckor ta självförtroenden som varit på botten och sen höja dem till riktigt höga nivåer. Det är en prestation i sig.
  • Vikten av detta ska inte underskattas. VSK:s försvarsspel satt som smäcken i denna match och det beror enbart på att de enskilda spelarna känner att de är med i matchen och upplever att de har koll. Det vi kallar gott självförtroende ger den känslan och då presterar vi mycket bättre, basal psykologi.
  • Det pratas ofta om tränareffekter när tränare byts ut. Alla som följer fotboll vet att det ibland blir det en sådan och laget höjer sig, men kanske ännu oftare inte. Nu ser vi en tydlig sådan i VSK och det är verkligen Leffes och Markans förtjänst. Kul att VSK fått njuta av den så kallade ”tränareffekten”, det inträffar inte för ofta i Grönvitt.
  • Många av spelarna gjorde en riktigt bra match, men det var långtifrån topprestationer på alla. Starkt då att ändå kunna vinna så klart mot GAIS som precis som VSK hade allt att spela för. VSK vann för att de ville det ännu mera och för att laget är bättre som lag betraktat.
  • Not till tränarna. Inför nästa säsong öva på frilägen där vi kommer som i den här matchen, tre mot två. Spelarna verkar inte ha en aning om vad de ska göra i sådana lägen. Nu har vi bränt två givna mål på usla förstapassningar i de här lägena. Practice makes perfect!
  • Nu undrar man ju som supporter varför inte laget kunnat spela så här hela säsongen. Men vi får se det positiva i det. Om Simon spelat hela säsongen som han gjorde i den här matchen hade han blivit såld på transferns första dag till en allsvensk klubb. Nu får vi njuta av hans fotbollskonster i VSK även nästa år.