Då var turen kommen till att börja bekanta oss med nästa års motståndare för VSK Fotbolls del. Det blir en skön mix av lag från Trelleborg i söder till Dalkurd i Gävle. Alla lagens förutsättningar är olika och vi tar det första spadtaget här för att bena ut skillnader och likheter.
Det blir i det här läget ingen avancerad analys utan vi tittar på de 13 spelare som spelat mest i laget under 2018. I tabellen ser vi deras ålder, hur många mål de gjort, kontraktslängd och position. Vi kommenterar lite om de viktiga spelarna och om laget. Sist presenterar vi också arenan så att ni vet hur det ser ut när ni ska åka på bortamatchen nästa år.
Spelare
Marcus Bergholtz är spelaren som redan som 18-åring gjorde debut i Helsingborgs IF, då i Allsvenskan. Under senaste 10 åren har Marcus representerat 5 klubbar, alla på AS eller SE-nivå med undantaget för i fjol då han spelade för Utsikten i Div 1. Inför året kom han till GAIS och tog genast en given plats på det centrala mittfältet. Där har han spelat alla matcher utom en och bara blivit utbytt vid två tillfällen och inbytt vid ett. När det är så förstår man hur viktig han varit för GAIS under 2018. Klubben har så klart prioriterat att förlänga honom och har nu gjort klart med ytterligare två år med den duktige mittfältaren.
Niklas Olsson anslöt också till klubben inför säsongen efter att ha tillbringat sex år i Utsiktens BK. Han har dock ett förflutet i GAIS akademi och tränade med A-laget som 18-åring. Nu kom han alltså tillbaka för att ta en plats på det centrala mittfältet i GAIS. Det har förstås inte varit världens enklaste sak då nämnde Bergholtz har haft en given plats där men även Andreas Östling har prioriterats före Niklas. Det har inneburit att Niklas fått spela mittback i de flesta av GAIS matcher 2018. Det har gått bra för han har spelat alla matcher utom två och det berodde på att han varit avstängd pga totalt 7 gula kort. I Niklas har så GAIS fått en spelskicklig mittback som tycks ha lärt sig sin nya roll snabbt och smidigt och kommit att bli en stöttepelare i lagets centrallinje.
Edin Hamidovic är klubbens skyttekung som anslöt till klubben från Husqvarna FF inför den här säsongen. I Husqvarna i Div 1 Södra gjorde han 20 mål i fjol så förväntningarna var högt uppskruvade att han skulle leverera även i Superettan. Det har han gjort med råge. Elva mål har det blivit och det hade säkert kunnat bli fler om han spelat i en bättre klubb. Edin gjorde succé i Svenska cupens slutspel i vintras där han gjorde 5 mål på 4 matcher mot lag som Bajen och Elfsborg. Efter den succéstarten ryktades det att ett Allsvenskt lag hörde av sig och ville köpa ut Edin från GAIS. Men han blev alltså kvar och är en stor anledning till att GAIS slapp kvala i år.
Laget har alltså en stark centrallinje och är duktiga på att försvara sig, 40 insläppta mål blev det. Lagets akilleshäl i år var det egna målskyttet där man bara förmådde 41 mål trots Edins målfarlighet. I den VSK-bördiga mittfältaren Andreas Östling har man en offensiv kraft med sina 5 mål i år. Men laget behöver en till målskytt av rang som kan göra de mål som saknas för att man ska kunna hota uppåt i tabellen.
Laget tränas sedan juni 2017 av Bosko Orovic som tränat diverse mindre klubbar i Göteborgsområdet men även Syrianska FC en kortare period. Han var själv en mycket talangfull fotbollsspelare men fick ge upp sin karriär pga skador redan som 24-åring. Sen dess har han varit tränare och driver nu också en spelaragentur. Många av GAIS egna fans är skeptiska och ifrågasättande till Orovic då de menar att han styr och ställer i klubben efter eget huvud och plockar in spelare från sin egen agentur, något som han då tjänar pengar på. Bosko har kontrakt över 2019 och lär fortsatt träna klubben.
Klubben
Som många andra klubbar har GAIS ambitionen att nå Allsvenskan senast 2020. Det är en fager dröm som inte kommer att inträffa. Anledningen till vår självsäkra prediktion är att klubben har för liten omsättning för att nå det målet. För åren 2016-17 hade de kostnader på 20 miljoner i snitt. Det är i vart fall 10 miljoner för lite för att på allvar vara med i toppen. I själva verket kämpar man med att klara av de här kostnadsnivåerna, klubben har inga likvida medel och hamnar hos kronofogden titt som tätt pga obetalda skatter. Det är klubbens verklighet, snarare än derbyn mot IFK Göteborg.
Klubben har ändå bättre förutsättningar än många andra SE-klubbar genom sitt goda publiksnitt som ger bra intäkter. I år ökade man dessutom årskortsförsäljningen ordentligt vilket är viktigt för ekonomin på kort och längre sikt.
Arenan
Gamla Ullevi är sitt namn till trots en ny arena som invigdes 2009. Den ligger på samma plats som gamla Gamla Ullevi och IFK Göteborg, ÖIS och Gais kallar arenan sin hemmaplan. Planen är lite ovanlig då den är en av relativt få planer i landet som hybridgräs, dvs en blandning av vanligt gräs och konstgräs. Arenan tar in drygt 18 000 i publik och är egentligen alldeles för stor för GAIS med sitt publiksnitt på 3 400 personer.
DU HAR VÄL INTE MISSAT
Årets Annospelare: Marcus Linday
Årets spelare Wilma Hedenström – om succésäsongen och division 1
Grönvit defilering efter halvdan start