ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inför GAIS – VSK Fotboll

Då var det dags för VSK:s andra bortamatch i Göteborg på kort tid. Idag står GAIS på menyn.

Vad finns att säga om årets GAIS då? Det mest signifikanta är att klubben på nytt har dålig ekonomi och kämpar med likviditeten. Man har haft skulder hos kronofogden och så sent som förra veckan lyfte man 600 000 kr ur balansräkningen som är fordringar som man aldrig kommer att få igen. Med den manövern minskar klubben sitt egna kapital.

Bristen på cash har fått tydliga konsekvenser i årets trupp. Från att ha haft en stor trupp 2018 har den till i år slimmats rejält. Inför säsongen gjorde man sig av med 15 spelare varav några lånespelare. Truppen består idag av 21 spelare varav två är utfyllnadsjuniorer och ytterligare tre är lån från Elfsborg och MFF. Det gör i praktiken 16 egna spelare med starelvaambitioner.

Alla förstår att det är en tunn trupp man laborerar med i år, men nöden har ingen lag, det var vad pengarna räckte till.

Viktiga spelare

Marcus Bergholtz är spelaren som redan som 18-åring gjorde debut i Helsingborgs IF, då i Allsvenskan. Under senaste 10 åren har Marcus representerat 5 klubbar, alla på AS eller SE-nivå med undantaget för i fjol då han spelade för Utsikten i Div 1. Inför fjolåret kom han till GAIS och tog genast en given plats på det centrala mittfältet. Där har han spelat alla matcher utom en och bara blivit utbytt vid två tillfällen och inbytt vid ett. Samma i år, han har bara missat 12 minuter av de 720 som spelats. Marcus är väldigt viktig för GAIS mittfältsspel och det är förstås med stor glädje vi konstaterar att han är avstängd i matchen mot VSK då han drog på sig sitt tredje gula kort i förra matchen. .

Niklas Olsson anslöt också till klubben inför fjolårssäsongen efter att ha tillbringat sex år i Utsiktens BK. Han har dock ett förflutet i GAIS akademi och tränade med A-laget som 18-åring. Nu kom han alltså tillbaka för att ta en plats på det centrala mittfältet i GAIS. Det har förstås inte varit världens enklaste sak då nämnde Bergholtz har haft en given plats där men även Andreas Östling har prioriterats före Niklas. Det har inneburit att Niklas fått spela mittback i de flesta av GAIS matcher 2018. Det har gått bra för han har spelat alla matcher utom två och det berodde på att han varit avstängd pga totalt 7 gula kort. I år har Niklas fått komma tillbaka till mittfältet. Han har dock varit skadad men är enligt uppgift tillgänglig för spel mot VSK, sannolikt då på en av yttermittfältsplatserna.

Andra spelare som anslutit för året som visat framfötterna är Emil Wahlström  som anslöt från Häcken i år, där han varit i 8 långa år. Han är mittback och tillför otroligt mycket åt mittförsvaret. En annan back är August Wängberg som i år blommat ut till en riktigt bra försvarare som dessutom är ett vasst anfallsvapen som alla lag måste se upp med när han dundrar fram på någon av kanterna. August har varit i GAIS några år nu men har i år för första gången varit helt ordinarie.

GAIS försöker spela en possessionfotboll där man varierar spelet med att spela längs marken via mittfältet till att slå långbollar på den reslige Asceric som finns på topp. Klubben sålde ju fjolårets skyttekung Edin Hamidovic på transferns sista dag till J-Södra, då det ryktats att han sjukskrivit sig i protest mot att han inte fick spela. Hans frånfälle gör att anfallsspelet blivit lidande och GAIS har bara mäktat med 8 mål på 8 matcher.

GAIS har mest mött lag i botten av serien. Man har mött sex av de sju lag med minst poäng. Bara två topp-fem lag har man mött och där har man vunnit en och förlorat en.

Dagens match

GAIS kommer till dagens match med tunga frånfällen i truppen. Borta är nämnda Bergholtz men också VSK-bekantingen Andreas Östling saknas pga skada. Samma gäller den offensiva spelaren Karl Bohm. Tränare Orovic får pussla för att få ihop det.

GAIS kommer vilja att hålla i bollen i den här matchen och få till mål. Man minns förra hemmamatchen mot IK Frej då man dominerade men likafullt förlorade till slut.

VSK har goda chanser att ta poäng i denna match givet att GAIS är försvagat. Man måste dock sätta defensiven perfekt och se till att hålla mittfältsspelet uppe så att inte laget hamnar i straffområdet och bara försvarar sig. Man får särskilt se upp med Wängberg som kommer anfalla hårt på sin kant. Sen gäller omställningar som anfallsvapen. GAIS är duktiga att försvara sig som deras nio insläppta mål antyder. Det kommer bli svårt att få hål på dem men Frej lyckades vaska fram ett antal heta lägen, så omöjligt är det inte.

Givet lagens starka försvar kommer det bli en målsnål historia och om något lag vinner lär det vara med uddamålet.

Kom igen VSK!

Facebook Comments Box