ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Varberg BoIS – en första genomgång

Då var turen kommen till att börja bekanta oss med nästa års motståndare för VSK Fotbolls del. Det blir en skön mix av lag från Trelleborg i söder till Dalkurd i Gävle. Alla lagens förutsättningar är olika och vi tar det första spadtaget här för att bena ut skillnader och likheter.

Det blir i det här läget ingen avancerad analys utan vi tittar på de 13 spelare som spelat mest i laget under 2018. I tabellen ser vi deras ålder, hur många mål de gjort, kontraktslängd och position. Vi kommenterar lite om de viktiga spelarna och om laget. Sist presenterar vi också arenan så att ni vet hur det ser ut när ni ska åka på bortamatchen nästa år.

 

Spelare

Matthew Robert Pyzdrowski är en målvakt med mycket gedigen erfarenhet från Superettan i form av tidigare spel i Trelleborgs FF och Helsingborgs IF. I Heif spelade Matthew även i Allsvenskan. Även om speltiden blev mindre där fick han med sig också den erfarenheten. I fjol fick han dock foten och Varberg var snabba att suga upp honom. Sina år till trots har Matthew en hög nivå på sitt spel och är en trygghet bakåt för Varberg.

Nahom Girmai Netabay är spelaren som anslöt till BoIS inför säsongen från Kristianstads FF där han spelat sin tid inom seniorfotbollen. Uppdraget var att göra mål och vara lagets anfallsspets. Nahom har verkligen klarat av att leverera trots att laget i övrigt gått halvknackigt. Det blev 10 mål i debutsäsongen i Superettan, med beröm godkänt. Nahom är mångsidig och har startat i alla offensiva positioner samt på yttermittfältet under säsongen. Vi har säkert inte hört det sista om denna duktiga anfallsspelare.

Hampus Zackrisson är mittbacken som kom till BoIS inför säsongen från Degerfors IF där han spelat fyra år tidigare. Sin karriär började han i IFK Göteborg som akademispelare och blev sen upplyft i A-truppen men fick ingen speltid. Då fick det bli Degerfors istället. I Varberg har han varit en viktig pjäs i försvaret och han har lyft klubbens centrala försvarsspel.

Varberg har en bra mix på åldrar i sin trupp med ett flertal relativt unga som får starta mycket. Rutinen har man framförallt i målvakten Pyzdrowski. Mixen till trots har man ett relativt svagt lag som inte klarade av att hålla sig från kvalspel nedåt i år.

Varbergs BoIS har den udda vanan att inte på sin hemsida skriva ut hur länge de spelare de sajnar får kontrakt. Utåt vet alltså allmänheten väldigt sällan hur länge spelarna är kontrakterade. Det är därför ni ser alla luckor i tabellen. Men vi kan anta att de flesta kontrakt är två år så det är garanterat viktiga omförhandlingar som ska till i höst för startspelarna. Då Varberg har en liten ekonomi lever man hårt på spelare som blir över i Göteborg, Falkenberg, Halmstad och som Pyzdrowski från Helsingborg.

Laget tränas för närvarande av Joakim Persson som anslöt till klubben inför året. Johan har en egen framgångsrik fotbollskarriär bakom sig och har sen tränat Ängelholms FF och Kristianstad FC. Från sommaren 2018 har han också tillfälligt sportchefsrollen.

Klubben

Målsättningen för klubben handlar nog om att bli ett stabilt Superettanlag som man varit under ett antal år under 2010-talet. Men inför nästa år är frågan om det är en realistisk målsättning. Två år i rad nu har klubben gått riktigt dålig och var oerhört nära kval också i fjol.

Ekonomin har under året varit katastrofal och man har varit nära konkurs. I maj i år meddelade klubben att man hamnat i en så kallad kontrollbalansräkning vilket i praktiken innebär att man inte har eller i vart fall väldigt begränsat med likvida medel att täcka de löpande kostnaderna med. Situationen reddes upp under sommaren. Orsaken till det hela är dålig intern ekonomikontroll och uppföljning.  Givet den lilla ekonomin och vad det verkar stöket i klubben bör nog föreningen primärt ha målsättningen att klara sig kvar i Superettan även nästa år. I dagsläget är det svårt att se att laget ska vara på övre halvan i tabellen nästa år.

Arenan

Påskbergsvallen är en klassisk arena från 1925 för fotboll och friidrott. Arenan har under 2014 rustats upp för att ha elitstandard för fotboll som gjort att BoIS nu får spela sina matcher där i Superettan. Man hade annars hotet över sig att tvingas spela på annan ort. Arenan tar 4 500 åskådare och underlaget är gräs.

 

 

Facebook Comments Box