ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

REPORTAGE: VSK goes West – Tvååker IF på menyn – en spegel av det gamla och nya fotbollssverige

 

VSK Fotboll befinner sig just nu på ett intensivläger i västra Sverige för att förbereda sig för höstsäsongen. Träningslägret är från torsdag till söndag med en inplanerad match på lördag. Laget har tränat torsdag kväll och kört ett pass på fredag förmiddag och till det aktiviteter för gruppen som är tänkta att stärka sammanhållningen. Imorgon är det alltså match mot Tvååkers IF som huserar i söderettan och parkerar just nu på en tredjeplats i systerligan.

Här är den faktiskt ganska intressanta historien om Tvååkers IF

Alla som inte närmare känner till orten Tvååker är förlåtna då få personer haft anledning att reflektera över det lilla samhället nästan mitt emellan Varberg och Falkenberg på slätten i närheten av landets västra kust. Faktum är att den knappt tretusenhövdade tätorten nog bäst kan beskrivas, om vi får parafrasera Ernst-Hugo i Riket och hans ord om Danmark – som utskitet på en åker. Ja, kanske lite elakt sagt men namnet härstammar från det faktum att det en gång i tiden var två åkrar, en på ömse sidor av den lokala kyrkan. Hade samhället legat vid kusten hade det i vart fall varit ett blomstrande sommarhäng för diverse storstadsbor, men nej, samhället ligger tryggt förankrat i myllan – fyra kilometer inåt land.

Från den välordnade idrottsplatsen som är hjärtat i samhället både ser och hör man allfartsvägen (E20) med sin brusande trafik passera. I vägens norra riktning kan åskådarna på Övrevi som anläggningen heter – drömma sig till storstadens puls en timme bort med bil, Göteborg som skimrar i natten med allt som inte bjuds till vardags på de två åkrarnas plats. Blickar man söderut väntar först skåne med sina städer och lockelser, sen längre bort, kontinenten höljd i dekadens och färjelägrens billiga öl.

På denna plats har det spelats fotboll sedan 1920 då klubben bildades av några driftiga ungdomar som ville organisera det redan befintliga bollsparkandet. Klubben kan man säga har speglat ortens undanskymda plats på jorden och genom alla åren har fotbollstjongandet huserat i de lägre divisionerna. Så sent som 2006 spelade man i den oglamorösa lokala fjärdedivisionen.

Där och då började det hända saker och laget började avancera. År 2010 spelade man för första gången i sin historia Div 2 fotboll och kanske växte en blodad tand ut där och då för hösten 2015 tog man till allas förvåning klivet upp i Div 1. Med rätta kan man undra vad som hänt, från fyran till ettan på tio år.

Som för så många andra på ytan märkliga fenomen finns det en logisk och oomkullrunkelig förklaring. Tvååkers resa till fotbollens allt finare salonger följer noga den resa som Varberg BoiS presterat i serierna. Varberg, som det fotbollsmässiga moderskepp det ändå är för Tvååker IF har under samma tid gjort resan från Div 2 till Superettan. Visst kan man säga att det är en Åshöjdensaga på ett sätt som TIF åstadkommit, men mest av allt visar nog resan hur fotbollssystemet i Sverige fungerar idag. När ett lag avancerar i systemet värvas bättre spelare utifrån som tränger undan redan etablerade och färre egna akademispelare platsar i det egna A-laget och så vidare. Alla dessa spelare ska ha nya visten att sparka boll i.

Till Tvååker har det blåst fotbollsmumma med nordvästliga vindar från Varberg och med sydliga dito från Falkenberg och Halmstad. Idag spelar lite äldre av elitfotbollen formade spelare tillsammans med unga hungriga talanger som ser myllan i Tvååker som den som ska nära dem mot högre höjder.

Men visst, lite fotbollsfabrik är det över det hela. Klubben är liten och fattig, man betalar snittlöner på 2 500/mån och i år har klubben gett tränaren 30% mindre i spelarbudget jämfört med när man var uppe 2016. Spelarna måste försörja sig på annat, man jobbar som hantverkare, klättrar på tak, målar lokaler, drar rör och skapar ljus till hus och härd. Klockan 17.00 börjar så allvaret när träningen drar igång på Övrevi. Klubben säljer drömmen om spel i bättre lag längs allfartsvägen mot norr eller mot söder.

Förre Helsingborgsspelaren Mattias Lindström är kaptenen som håller i tränarrodret. Han klev ombord på skutan i slutet av 2016 efter klubbens första år i Div 1 som slutade med degradering. Han har gjort lite av en succé när han i en rafflande slutstrid med fyra lag inblandade lyckades få laget att vinna den regionala Div 2 serien i fjolårssäsongens sista match. Succé var det också när laget då i Div 2 lyckades slå ut Örgryte med Johan Elmander på plan ur Svenska cupen och avancera till gruppspelet under vintern 2018. Väl där blev det tre raka förluster mot ÖSK, Norrköping och Helsingborg. Laget var nära en skräll när man ledde borta med 0-2 mot IFK som sen tog sig samman och slog in tre snabba bollar.

Men cupäventyret lärde klubben och spelarna något värdefullt inför årets säsong i Div 1. Tränare Lindström konstaterade nyligen i en intervju med Fotbollskanalen att man var tvungen att gnugga försvarsspelet inför cupspelet och att det är något man haft nytta av nu när segrarna ska bärgas i seriespelet. Målet har annars som för varje nykomling varit att hålla sig kvar, att utveckla spelet och se framtiden an.

Rätt självklart har inte föreningen vare sig de ekonomiska eller organisatoriska musklerna att ta sig an spel i Superettan. Det skulle aldrig funka säger Lindström, vi skulle inte ens kunna spela matcherna här på Övrevi och en resa till Stockholm skulle äta upp hela vår resebudget. Nu när laget parkerar på tredje plats i serien med häng på förstaplatsen skapar det ett intressant dilemma för föreningen. Ska spelarna beordras att inte vinna eller ska man köra järnet och kanske gå upp bara för att genast dra sig ur spel i elitdivisionen.

Lite paradoxalt innebär spel i högre divisioner att publiksiffran minskar, när man inte möter lokala lag finns inte riktigt samma intresse. Vill man se elitfotboll kan man alltid åka till Varberg eller Falkenberg, en kort bilfärd iväg. Till hemmamatchen i Svenska cupen mot ÖSK hittade 176 själar till Övravi, knappast en siffra att skriva hem om. Hittills i år i Div 1 har man 377 åskådare i snitt men när man spelade i Div 2 i fjol och mötte regionala lag vann TIF publikligan med 491 människor i snitt på sina matcher. Ett lustigt inverterat samband mellan fotbollskvalitet och intresse må man säga men det speglar säkert väl vad Tvååkers IF handlar om – en angelägenhet för de boende på orten med ett lokalt fokus och bygdeintresse för bollsparkande.

Tiden får väl utvisa men visst finns det en given chans att laget går upp i år. Man har spelat effektiv fotboll under säsongens första hälft med bara fyra förluster och arton insläppta mål. Efter att vi satt försvarsspelet i vintras har vi kunnat gnugga anfallsuppbyggnaden, säger Lindström till Fotbollskanalen, det har gett resultat med 11 vinster och 24 gjorda mål.

Spelet beskriver Lindström som rakt och snabbt där man kommer till många avslut. Man spelar 4-4-2 med lite varianter och ska man slå Tvååker ska du få slita rejält för det, säger Lindström till Fotbollskanalen. Mitt uppdrag är att få alla att jobba för varandra, konstaterar tränaren.

Tvååker har lyckats över all rimlig förväntan i årets serie. Faktum är att man i mångt och mycket är VSK:s tvilling med sina 35 poäng, 11 vinster, 4 förluster och 29-18 i målskillnad. Det är förstås lite svårt det här med att reda ut kvalitén i de två Div 1 serierna. Traditionellt har lag från den norra serien klarat sig bättre högre upp i systemet men det säger förvisso inget om årets serie. För att få en liten indikation på kvalitén i de två serierna kan vi ta en snabb titt på de fem lag i respektive serie som kom från Div 2-spel förra året och se hur det har gått för dem i årets Div 1-spel.

Då konstaterar vi att i Div 1 Norra är två av årets nykomlingar placerade topp sex i tabellen just nu, i södra serien är det 4 stycken lag som gått så bra i år. Vad gäller poäng har de 5 nya lagen i norra serien lyckats skrapa ihop exakt hundra stycken (20 i snitt), medans nykomlingarna i södra serien fått ihop 141 poäng på lika antal matcher (28 i snitt). På ytan verkar det som att nykomlingarna i norra serien har det lite svårare och att de etablerade Div 1 lagen i norr är lite bättre än sina söderspelande kollegor. Det är så klart inte säkert då det lika gärna kan vara kvalitén på nykomlingarna som skiljer sig åt.

I morgon drabbar så Tvååker IF och VSK Fotboll samman på konstgräsplanen på Övrevi. Gräsplanerna på Övrevi håller för övrigt högsta klass sedan England hade sin landslagsbas där vid U21-EM 2009. England hade helt enkelt med sig egna vaktmästare för att ta hand om de gräsmattor laget tränade på – man lärde de lokala vaktmästarna hur man sköter gräset – the proper way…

Tyvärr råder bevattningsförbud nu för gräsplanerna så de får bara användas för träning – inte match – klimatförändringarna is a bitch.

Matchen imorgon lovar något spännande då lagen har en intressant höst att se fram emot med spel för avancemang i potten. För Tvååker innebär matchen att få komma igång igen på allvar efter sommarvilan, spela in sitt lån som anlänt med sydliga vindar från Falkenberg och så klart få mäta sina krafter mot ett topplag i den andra serien. För VSK handlar det förutom det också om att pröva sina nya tränare, sina nyförvärv och kanske delvis ett nytt spel framförallt på anfallssidan. Utöver detta finns så klart prestigen att man inte vill förlora mot en kollega i den andra serien, båda lagen har sin series ära att bära på sina axlar imorgon.

Med dessa ord vill vi tacka Tvååkers IF för att ni tar emot VSK Fotboll för en träningsmatch och vi önskar båda lagen lycka till med att få svaren på de frågor man har inför höstens bataljer.

Vi passar också på att önska Tvååkers IF en fortsatt god fotbollsresa in i framtiden, oavsett vart den tar klubben. Av de vi pratat med är klubben en välskött historia med ordning och reda på saker och ting – precis den typ av klubb som bygger basen i den svenska fotbollspyramiden med sitt lokala engagemang och med en aldrig sinande förmåga att utveckla fotbollsspelare samtidigt som man är ett socialt ankare i den bygd man verkar.

Och till sist – varför önskade VSK få spela sin träningsmatch inför hösten mot just Tvååker? Jo, för att laget på många sätt spelar som VSK:s första höstmotståndare, Sandvikens IF gör – det kommer bli ett tufft genrep för VSK mot ett slags Sandviken på steroider.

Facebook Comments Box