ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Anno 1904: Fotbollsnotiser I

Nu formaliserar vi våra reflektioner som vi med ojämna mellanrum publicerat under säsongen. Med start idag samlar vi ihop lite relevanta eller för all del helt onödigt vetande runt fotboll i Sverige och i resten av solsystemet. Vi kallar det fortsättningsvis Fotbollsnotiser så att ni våra läsare fattar vad det är. Här är så nr 1 – håll till godo.

Veckans Syrianska FC: Syrianska fortsätter att ha skulder hos kronofogden. Skatteskulden på dryga tusenlappen kvarstår. Man har dock betalat ned en av skulderna man har till kommunen från 90 000 till 8 000. Kvarstår gör dock en ytterligare skuld till kommunen på 80 000 kronor.

Veckans Turkiet: Vi är många som i veckan förundrat sig över de turkiska landslagsspelarnas militärhälsningar som mål- och segergester. Verkar inte så smart då alla former av politiska uttryck är förbjudna inom fotbollen. Men sånt kanske en diktator vars lakejer styr fotbollsförbundet inte bryr sig om. Att hylla diktaturen kanske är viktigare.

Man kan dock undra hur långt hjärntvättandet går av den turkiska befolkningen. Som många känner till fick den turkiske spelaren Cenk Sahin i Hamburgklubben S:t Pauli kicken i veckan. Detta efter att ha hyllat Turkiets invasion av grannlandet Syrien, via ett inlägg på Instagram.

Man undrar ju hur det står till med Cenks mentala fakulteter när hans klubb tydligt i sin värdegrund tar avstånd från väpnade konflikter. Kanske inte så smart att hylla just en sådan då.

Vi fick se samma sak ifjol när den turkiske målvakten Abdülaziz Demircan la upp en instabild på landsfadern Atatürk i samband med högtidlighållandet av årsdagen för när det turkiska frihetskriget tog sin början. Well, problemet var möjligen att Demircan vid tillfället spelade i Dalkurd, vilket som namnet antyder är en förening med sina rötter i den kurdiska folkgruppen. Kanske inte det smartaste man kunde göra av den dagen. Han blev bortplockad ur startelvan, då klubben hade match samma dag, och fick sen foten av klubben veckan efter.

Visst kan man vara stolt över sitt land, men man behöver väl inte bete sig som en komplett idiot? Skärpning spelare från Turkiet – höj er!

Vi skrev iaf ett skön story om Demicran och hur det gjorde den gamle VSK-keepern Sixten Mohlin till förstemålvakt i Dalkurd – hux flux.

Veckans oklarhet: Många av er har nog läst vårt avslöjande om läget i Dalkurd, hur ekonomin är ansträngd och hur klubben sköts nu när sportchefen Adil Kizil lämnar för Helsingborg. Vi blev kontaktade på vårt twitterkonto av en företrädare i klubben som bestämt hävdade att våra källor var fel ute när det gällde ekonomin i föreningen. Några siffror nämndes inte, men klart var att det var uppenbart fel det som stod i artikeln.

Vi vill så klart rapportera rätt så vi la självmant in en korrigering att klubben vill lyfta fram att siffrorna är fel.

Nu vill våra källor understryka att det var ett märkligt uttalande av klubbföreträdaren då dessa siffror nämnts på ett av klubben sammankallat möte där ett antal människor i och runt klubben deltog. Vidare hävdar en av våra källor att det här knappast ens är en hemlighet längre då många runt klubben känner till hur det ligger till.

Vi har bett om att få intervjua en klubbföreträdare runt de här frågorna men har ännu inte fått någon respons på detta.

Ja, vi får väl se vem som har rätt till slut, sanningen kryper alltid fram och det är svårt att dölja en konkurs av ett aktiebolag, om det är där det hela slutar.

I övrigt vill vi säga att det figurerar sjukt mycket rykten om vad som händer i Dalkurd just nu. Det ena mer fantastiskt än det andra. Vi publicerar så klart inte rena rykten, utan att kunna belägga dem på något sätt. Men om ens en tredjedel är sant av vi fått höra, ja, då är det riktigt skruvat.

Uppmaning då till Dalkurd – vill man slippa sjuk ryktesspridning – prova den gamla metoden med att informera omvärlden om hur det ser ut.

Veckans årets julklapp: En skön parodisida har dykt upp på Facebook. Det är sidan Driftaren som gör sig rolig på ÖFK:s gamla driftsbolag ”Driftarens” bekostnad. Man lanserar bland annat nu årets julklapp. Ett Monopolspel med exempel ur verkliga livet från Östersund. Följ och garva säger vi.Veckans ÖFK: Gör Kalmar FF när man nu begär av sina sponsorer förskottsbetalning av nästa års sponsorpengar. Det är faktiskt obegripligt på riktigt hur kassa elitidrottsföreningarnas styrelser är (inkl. VSK:s) på att räkna ens i närheten av rätt på sina budgetar. Tragiskt är ordet och nu sätter sig Kalmar i skiten när man skaffar sig en ordentlig uppförsbacke för nästa säsong, innan ens den här är färdigspelad. Tänk om de åker ur – går de i konkurs då?

Veckans jag har ingen koll: Går till Niclas Lidström, pressansvarig i ÖFK som säger så här i en intervju till ÖP.

”Vi har hamnat i den här situationen av en mängd olika anledningar. Vi har tappat närmare sju miljoner i sponsorintäkter”

Well, säger vi. Det har rimligen ÖFK absolut inte gjort. I fjolårets årsredovisning för driftsAB:t ser vi att sponsorintäkterna var nästan 7.7 miljoner. Att man då skulle tappat nästan sju millar i spons är förstås inte möjligt. Då skulle man alltså bara fått in en miljon i sponsring i år? Det är förstås inte sant, om det vore det är det ju sensationellt i sig. Niclas blandar ihop det och det är olyckligt att man inte använder rätt siffror när man ska kommunicera, det handlar om förtroende och då måste man säga rätt. Nu känns det som att ingen har koll på vad som händer i klubben.

Men som alla förstår, klubben har missköts något fruktansvärt i år. Fullständig kollaps vad gäller ekonomistyrningen är inte ens en början till att förstå vad som har hänt.

Veckans vi har ingen koll: går också den till ÖFK. I veckan har klubben via VD:n Lennart Ivarsson berättat i en intervju i ÖP att de 10 miljoner man vill ha in omgående ingalunda räcker till för täcka årets kostnader. Nu säger Ivarsson att man behöver ytterligare 10 miljoner för att komma på grön kvist igen. Så klart visste vi att man behövde komma ut med tiggarhåven igen. Vi visade i vår ekonomigenomgång för en tid sedan att det fattas många miljoner i ÖFK för att man ska överleva fram till våren.

Vi känner oss rätt trygga med att klubben kommer att behöva revidera siffrorna över hur mycket pengar man behöver ännu en gång längre fram. Man ska komma ihåg att ingen i styrelsen har varit med tidigare i klubben och vet inte vad som händer och hur saker fungerar. Dessutom brukar det vara så att det dyker upp nya skulder som man inte kände till, som kräver åtgärder. Det är i princip alltid så när en verksamhet gått med stora underskott under en längre tid.

Men vi konstaterar att den akuta krisen är över för just nu. Klubben överlever sannolikt fram till årsskiftet, sen börjar nästa jätteutmaning, att ställa ett nytt fotbollslag på benen och få det hela att rulla i en ekonomi som i praktiken är halverad eller mer därtill, jämfört med i år.

Veckans kronofogde: dyker upp hos ÖFK. Man har skulder på ca 350 000 som nu ligger hos kronofogden och som kommer att behöva åtgärdas inom en relativt snar framtid. Skatteskulden på 1.4 miljoner har man reglerat men nu ska man göra nästa skatteinbetalning på tre miljoner… tufft läge!

Veckans motion: har supportrarna i Malmö FF lämnat in till klubbens styrelse inför extramötet som ska rösta om ett eventuellt samgående med LB07 i syfte att få ett elitdamlag i föreningen, utan att behöva spela upp ett eget från botten av seriesystemet. Motionen motsätter sig en sammanslagning av klubbarna utan äskar att MFF själva startar ett damlag i lägsta divisionen. Vi hoppas och tror att motionen går igenom. Om VSK Fotbolls styrelse skulle ge sig på något liknande när klubbens damlag ska tillskapas, kommer en motsvarande motion på posten.

Veckans skrivbordsprodukt: står respektive styrelse i Carlstad United och Karlstad BK för. De har nu slagit sina inte fullt så kloka huvuden ihop och kläckt idén att man ska slå ihop klubbarna i någon vag fantasi om att det ska bli bättre fotboll i Karlstad.

Det kommer det förstås inte att bli. Hur vet vi det frågar ni? Om man kan sin historia så vet man att Carlstad United är just ett sådant elitprojekt mellan fem alliansklubbar i staden. Man har hållit på i 20 år nu utan att lyckas och förra året hade man ett eget negativt kapital på 5.6 miljoner kronor.

Faktum är att den skara av fotbollsintresserade som finns i Karlstad har ännu mindre anledning att bry sig när deras gamla klubbar försvinner upp i en ny. Det lilla intresse som finns i staden för fotboll lär dö ut med att rivaliteten som funnits mellan klubbarna försvinner.

Man kan fixa mer pengar säger styrelserna om man har en div 1 klubb istället för två. Nej säger vi. Erfarenheten pekar tydligt på att elitsatsningar i Karlstad inte leder till ökade intäkter.

Nu hoppas vi medlemmarna i respektive klubb visar tåga och röstar ned förslaget och fortsätter att vara bittra rivaler. Det är rivaliteten som ger Karlstadsfotbollen en alldeles egen atmosfär och gör den större än de två div 1-föreningarna i sig själva är.

______________________________________________________________________________

Relevanta länkar som nämns i texten och en del andra

Sixten Mohlin story
Kris i Dalkurd
Parodisida – Driftaren
Ekonomin i Östersund
Analys av Carlstad Uniteds ekonomi
Intervju med Karlstad BKs tränare Hans Prytz


Facebook Comments Box