ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Karlstad BK – klubben med framtiden för sig

Imorgon möter VSK Fotboll Carlstad United i säsongens femte träningsmatch. Det blir säkert en spännande tillställning men som förening är Carlstad United en ganska ljummen historia. Man är en relativt sett nystartad alliansförening utan någon historia och med ett enda syfte att utgöra en elitsatsning till de allierade klubbarna.

Tyvärr har framgångarna uteblivit i stor utsträckning och elitfotbollen har aldrig nåtts. Den stora anledningen till det är en skral ekonomi som inte kunnat bära en elitsatsning och det faktum att klubbens ekonomiska väl och ve har legat i en persons händer genom åren.

Erfarenhetsmässigt vet vi att när föreningar tvingas att förlita sig på några få för att lyckas slår drömmarna sällan in, och gör de det är det ofta i form av dagsländor. Svensk fotbollshistoria är full av dessa sländor.

Men Karlstad har mer att erbjuda än Carlstad United. I stan finns sedan 1920-talet också Karlstad BK som under åren spelat fotboll i nästan alla divisioner utom den allra högsta. Klubben får betecknas som den anrika traditionstyngda klubben i staden. Meriterna har dock varit skrala, vilket man nu vill ändra på.

Under senare år har personer med ekonomiska muskler gått in och börjat stötta klubben för att möjliggöra en elitsatsning. Så här långt har satsningen burit frukt i att man avancerat till Div 1 men tanken är att klubben ska vidare.

För att få veta mer tog vi och ringde upp klubbens nya tränare, göteborgaren Hans Prytz. Hans är en av de satsningar som gjorts inför året då han är en meriterad spelare med SM-Guld i ÖIS och en tränarkarriär som omfattar Superettanlag såväl som Div 1 lag.

Hans, berätta om Karlstad BK för oss, vad är det för förening du kommit till?

– Jag måste börja med att säga att jag bara har varit här i en dryg månad så jag har nog inte alla svar du vill ha, men jag ska så klart försöka svara. Till att börja med måste jag säga att det är en väldigt fin och välskött förening jag kommit till. Det är ordning och reda på saker och i klubbens satsning ingår inte bara pengar till spelare utan också till organisation runt föreningen och till truppen. Vi har som exempel full uppsättning av supportpersoner runt truppen, säger Hans.

– Sammanfattningsvis är det en fin förening med bra balans i sina fyra ben som man jobbar med, barn/ungdomar/elit/CSR.

Finns det någon uttalad elitsatsning i klubben?

– Ja, det finns det. Man har som uttalat mål att 2023 när klubben fyller hundra år kröna firandet med att spela elitfotboll, vilket jag tror är realistiskt, säger Hans och fortsätter:

– Klubben är väldigt ödmjuk runt det här och vet att man måste skynda långsamt och ha en metodisk approach för att lyckas ta de här stegen.

Nu har du hamnat här i Värmland hitplockad från Göteborg, har du fått vettiga förutsättningar, många spelare var väl värvade innan du kom?

– Jag måste säga att jag har kommit till dukat bord. Jag har kunnat värva några spelare och de som fanns har varit av rätt kaliber. Sen gör klubben ett väldigt fint jobb med att ordna med bostäder och jobb åt spelarna, så att de snabbt ska komma in i sitt nya liv här i Karlstad, säger Hans.

Nu ska ni spela i Norrettan i år, vad har du för tankar runt det?

– Det ska så klart bli spännande, vilket det alltid är när man är nykomling i en serie. Jag har ju varit med på de här nivåerna tidigare och vet att allt som görs på och utanför planen måste vara ett snäpp bättre än det var i fjol. Det kan gälla passningsspelet, hårdheten i närkamperna och ja, de flesta av spelets olika moment, säger Hans.

Känns det som att ni är redo?

– Det kanske man aldrig blir men det är så klart värdefullt för oss att spela i Svenska Cupen, där får vi många värdefulla insikter om hur vi ska agera för att klara av årets Div 1-spel.

Ni förlorade bara med 2-1 mot Sirius förra helgen i cupen

– Precis, det är den typen av matcher vi behöver och vi gjorde det riktigt bra i andra halvlek när vi också lyckades reducera deras ledning.

Hur kommer ni klara av årets seriespel om du får ge dig på en gissning?

– Div 1 Norra är en tuff serie och det kommer inte bli lätt för oss. I stan har vi dessutom ett av de lag som många tippar i toppen, så vi kommer inte ens vara bäst i stan på att spela fotboll. Men det gör inget. Jag är säker på att vi fixar det här på ett bra sätt och att det här året får vara det läroår klubben och en del av spelarna behöver för att kunna ta nästa steg på utvecklingsstegen, konstaterar Hans

Vilka vinner serien då?

– Ärligt talat har jag inte så mycket koll på de andra lagen men alla säger ju att CU och Sandviken kommer ligga där uppe, så det säger jag också då.

Avslutningsvis, har du någon koll på VSK Fotboll?

– Helt ärligt, inte mycket. Jag vet att ni har ekonomiska möjligheter och som Göteborgare och ÖIS:are vet jag att ni varit och sonderat i lagen i Göteborg efter spelare.

Vi tackar Hans för en trevlig intervju och önskar laget lycka till i årets seriespel!

Facebook Comments Box