ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

KURIOSA: Hur man får chansen att spela i Allsvenskan – The Sixten Mohlin story

Sixten Mohlin känner alla VSK Fotbolls fans till. Målvakten som inför säsongen 2015 anslöt på lån från Malmö FF:s U19 verksamhet för att få speltid i Div 1 och seniorfotbollen. Väl i VSK hade Sixten kan man säga sina bra och mindre bra dagar. Kontentan var i alla fall att han inte lyckades mer än sporadiskt konkurrera ut Danne Svensson från målvaktsjobbet i VSK. Sixten blev kvar i klubben fram till sommarfönstret då han återkallades till MFF bara för att två dagar senare lånas ut till Kristianstad FC i Div 1 Södra. Väl där tycks Sixten ha utvecklats som målvakt och han har i princip varit förstamålis i KFC säsongerna 2016-17.

Första december 2017 upphörde låneavtalet och Sixten var tillbaks i MFF – tillfälligt igen skulle det visa sig. Den 8:e januari i år lånas han lite överraskade ut till Dalkurd 22 år gammal. Det är så klart ingen som tror att Sixten ska vara förstamålvakt i Dalkurd och samma dag värvar Sixtens nya förening in Abdülaziz Demircan – från Turkiska förstaligan för det jobbet.

Efter flytten till Dalkurd blev Abdülaziz trakasserad på sociala media för att han som turk valt att spela för ett lag med kurdisk bakgrund. Det går så långt att han tvingas stänga ned flera av sina plattformar för alla kommentarer och hot som förekom. På planen har det dock gått bra och även om Dalkurd sladdar i Allsvenskans botten beror det inte på Abdülaziz insatser i alla fall. Han har varit given i laget och Sixten har varit får vi anta en glad andrakeeper som får chansen att träna fotboll på en klart högre nivå än Div 1.

Lördagen den 19/5 i år var det så dags för Dalkurd att möta Norrköping på bortaplan och som vanligt var Abdülaziz uttagen som förstakeeper att mota bollarna. Just den här lördagen råkade också sammanfalla med att det var exakt 99 år sedan det turkiska frihetskriget började. För er som tänkte på VSK under historielektionerna istället för att lyssna på läraren kan vi berätta att kriget handlade om Ottomanska riket som blev uppdelat av segrarna i första världskriget och som då turksiska nationalister ville ena igen och få självständighet.

Nåväl, denna dag dök en bild upp på Abdülaziz instagramkonto som högtidlighöll just denna dag med en bild på alla turkars frihetshjälte Kemal Atatürk. Detta faktum satt inte särskilt väl, kan man lugnt säga, hos Dalkurds får man anta övervägande kurdättade supportrar. Det blev ramaskri skulle man kunna säga och bilden försvann illa kvickt från hans konto. Man kanske kan tycka att historien skulle sluta med detta men då har man inte förstått hur djup avgrunden är mellan de turkiska och kurdiska folken. Det Abdülaziz gjorde är i all praktisk mening oförlåtligt om man ska vara spelare i Dalkurd.

Klubben tycks också tyckt så och plockar sonika bort Abdülaziz ur startelvan, han får titta på matchen från läktaren. Man får anta att det inte var den nu sparkade tränarens beslut att skicka upp Abdülaziz på åskådarplats – det var nog ett så kallat ”klubbeslut”, sånt som kan hända i klubbar där fotbollsverksamheten också har politiska och kulturella dimensioner.

Ja, den som är näst i rangordningen är ju ingen mindre än vår Sixten Mohlin som snabbt får göra sig redo för allsvensk debut. Nu förlorar Dalkurd matchen med 4-2 men det är i första hand inte Sixtens fel utan ett svajigt försvar och ett effektivt Norrköping.

Efter matchen förklarar Dalkurds pressansvarige att någon har hackat Abdülazizs instakonto och att han inte lagt upp bilden. Det är fortsatt upprörda känslor i supporterleden och pressansvarige får försöka lugna ned känslorna genom ett inlägg på Dalkurds svenskafansforum.

Man skulle kunna tro att historien slutar med detta och att Abdülaziz skulle tas till nåder igen av Dalkurd. Men även om pressansvarige gick ut med att Abdülaziz saknar skuld i detta tycks inte sportchefen och tillfälliga tränaren Adil Kizil vara lika övertygad. Klubborden att Abdülaziz inte skulle spela tycks också ha gällt i Dalkurds hemmamatch mot Elfsborg några dagar senare och i helgens match mot Malmö på bortaplan när Kizil i sin roll som tränare kan ta ut vilket lag han vill, väljer han att ställa över Abdülaziz på nytt. Sixten får alltså spela mot klubben som han tillhör men som han inte spelat för på många år. Sixten gör en bra match och Dalkurd lyckas klara 1-1 mot MFF på bortaplan, det är strongt.

Nu är det uppehåll i Allsvenskan för VM och vi kan väl anta att den gode Abdülaziz har satt sin sista fotbollspotatis i Dalkurd.

Frågan är nu om man tänker sig rekrytera in en ny förstamålis eller om man nöjer sig med Sixten på den posten. Han har absolut inte gjort bort sig som burväktare i Allsvenskan.

Så kan man också få sin allsvenska chans och skjuts i sin karriär – ibland är en felplacerad bild på Kemal Atatürk allt som behövs.

Vi fortsätter så klart att bevaka historien


På bilden ser vi Sixten när han medverkar i VSK SWISH första kampanj som handlade om att samla in pengar till en flygresa till truppen. Hjältar åker så klart inte buss!

Facebook Comments Box