ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

”Det blir lika tufft nästa år”

Lokala kollen. Klubben som för nio år sedan var två poäng ifrån kval till Superettan kämpar nu för sin överlevnad i divsion tre. Syrianska IF Kerburan lyckades klara kontraktet men enligt avgående tränaren Erik Acar kommer det bli lika tufft igen nästa år.

Det uttalade målet var att hålla sig kvar i division tre men få hade nog trott att Syrianska skulle få kriga så hårt för att klara av uppgiften. Efter att ha avslutat säsongen med nio matcher utan förlust landade de slutligen på en sjundeplats bara två poäng ifrån negativt kval.  

– Vi har bytt strategi som klubb. Vi kan inte betala våra spelare de tvingas prioritera jobb och annat före fotbollen. Det innebär att vi inte alltid har tillräckligt mycket med folk på träningen, säger Acar.

Den som är det minsta lilla bekant med fotbollen i Västerås känner igen namnet Erik Acar. Han har figurerat i flera lag som både spelare och tränare. Framförallt har han även representerat VSK som spelare, senast 2006, och som tränare 2011-2013.

– Det finns bara en elitklubb i Västerås och det är VSK. Syrianska kan inte konkurrera med VSK. När man försökte göra det fick man dålig ekonomi och därför har man åkt rakt ner i serierna. Vi har blivit tvungna att tänka om helt och hållet, säger Acar.

Syrianskas säsong inleddes med en tuff vår och innan vändningen kom låg laget sist i tabellen. Då insåg spelarna allvaret och slöt upp för att rädda klubben kvar i trean.

– Vi fick in tre bra spelare som höjde nivån, men minst lika viktigt var att alla höjde sig. Vi blev fler träningarna och alla gjorde det som behövdes, säger Acar.

Sommarnyförvärven som nämns är Dan Dilan Ingabo, Lukman Murad och Philip Özer, varav de två senare även representerat VSK U21 vid två tillfällen under säsongen.

Syrianskatränaren nämner också tidigare VSK-spelaren Nikola Durovic som vann den interna skytteligan med sina nio mål.

– Durovic har gjort en riktigt bra höst. Han har tränat mer och gjort många mål. Jamaal Raage är lite av en Jonny Rödlund-typ, en riktig supertalang med enorm potential. På hösten var han med hela tiden.

Trots att Erik Acar ser fram emot en lång paus från fotbollen och till våren kommer vara helt fri från tränaruppdrag har han inget emot att prata om framtiden för Syrianska IF.

– Det kostar en massa miljoner att ligga i toppen. Vi har ändrat vår kultur och kan inte konkurrera hur som helst. Dom bästa av våra spelare kommer säkert att vara attraktiva för andra klubbar och det kommer bli lika tufft nästa år. På sikt kan vi säkert konkurrera med Skiljebo igen, men att konkurrera med VSK och nå eliten går inte, avslutar Erik Acar.

Facebook Comments Box