ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Fotbollsnotiser V

Här är ett axplock av notiser från senaste dagarnas händelser i ÖFK, med våra reflektioner.

Veckans ÖFK: Östersundsposten berättade igår tisdag att filuren Kindberg i vanlig ordning bokstavligen sett om sitt egen hus på bästa sätt för att undkomma de mångmiljonböter (19M) han solidariskt ska betala Östersundshem och Fältjägaren 7 tillsammans med Peab- och Sollefteåmannen. Böterna är för den skada bolagen lidit som en följd av trions ekonomiska fifflande.

Nu rapporterar tidningen att dagen innan kronofogden knackade på dörren hos de meddömda för att mäta ut deras tillgångar klev Kindberg av sina uppdrag i de bolag han äger och överförde sina aktieinnehav och andra tillgångar till en bulvan, som nu äger dem i hans ställe.

Kronofogden har bara lyckats säkra mindre belopp och tillgångar hos Kindberg, mycket mindre än hos de andra två, där tex Peab-mannen har fått sin släktgård utmätt av kronofogden.

De tre har alltså ett solidariskt betalningsansvar för de 19 miljonerna. Men om nu något tvivlat på huruvida Kindberg alltid sätter sina egna behov och egna välfärd i främsta rummet, så kan ni sluta göra det nu.

Nu låter Kindberg de övriga betala med deras tillgångar, själv anlitar han en målvakt som håller i hans tillgångar tills de andra två skrapat ihop de 19 miljonerna, sen kan han återföra sina tillgångar till sig själv igen.

Daniel är ju en riktig hedersknyffel som nu återigen lurar sina ”parters in crime”. De kan inte göra någonting åt situationen, de får betala med allt de har tills sista kronan är inne, om så krävs på existensminimum. De kan stämma Kindberg i en civilrättslig process om de vill, men vi gissar att de nog är relativt rättegångströtta och knappast ger sig in i något sådant, inte nu i vart fall.

Kindberg går i allt väsentligt ekonomiskt helskinnad ur det här, men har återigen bevisat att diagnosen psykopat har fullständig bäring på hans beteende. Det är så här det ser ut när en sån person agerar. Vi har skrivit mer om det i en artikel som du hittar här.

Kan vi hoppas på att hans meddömda nu äntligen ledsnat och slutar skydda honom. I de kommande hovrättsförhandlingarna har de alla chanser att sluta täcka upp för Kindberg och berätta hur det var, hur han styrde och manipulerade dem till att göra det de dömts för. För deras egen skull hoppas vi det. Det kommer inte hjälpa dem med några pengar. De kommer att få leva på existensminimum många år framöver, medans Kindberg fortsätter med skumpa och hummer på helgerna. Men kanske deras sanna berättelser i rätten kan få folk att äntligen förstå vad det är för egenkär och manipulerande människa Östersund och ÖFK har haft att göra med genom åren.

Veckans ÖFK II: Snart är det årsmöte i ÖFK och precis som vi diskuterade i en tidigare artikel blåser det nu upp till falangstrid inom klubben. Positioneringarna blev än tydligare i veckan när det stod klart att en sponsorgruppering som man hävdar representerar 2/3 av sponsorkapitalet och aktieägandet i klubben nu kräver att alla ledamöter avgår ur aktiebolagets styrelse.

Man saknar helt förtroende för sittande styrelse och de tre medlemmar som är valda även för innevarande verksamhetsår önskar man nu att de avgår i samband med årsmötet den 12 mars.

Nils-Åke Hallström som företräder gruppen och som är storsponsor till klubben säger nu till ÖP att man också önskar att vd:n avgår inklusive revisorn. Inget som kan förknippas med nuvarande ÖFK ska tydligen få finnas kvar. Allt ska besättas med nytt folk. Hallström uppger att man lämnat önskemålen till valberedningen och att man är beredd att plocka fram kandidater som är mer i linje med gruppens sätt att se på situationen.

Det är förstås ord och inga visor när man kräver samtligas avgång rakt av och det speglar också vilken djup spricka det finns inom klubbens välgörare och supportrar.

Vi kan vila i fullständig förvissning om att andra grupperingar fört fram egna kandidater till valberedningen, inklusive de som önskar att Kindberg återväljs till en ledande position i klubben. Det är förstås helt omöjligt för respektive sidor att acceptera den andra sidans kandidater.

Utöver sponsorfalangen och Kindbergs stormtrupper finns de vanliga medlemmarna, där det som vi tolkar saken, få vill ha tillbaka Kindberg i någon funktion, men som heller knappast är sugna på att lämna över makten i föreningen till ett sponsorkollektiv.

Det här är en delikat fråga för valberedningen hur man ska balansera mixen av kandidater. Hur man än väljer här kommer man göra en eller flera av sidorna grymt besvikna. Det är väl fullt möjligt och närmast troligt att det på sittande årsmöte lyfts fram andra styrelsekandidater än de som valberedningen föreslagit. Sen får årsmötet rösta om det hela.

Det blir ett spännande årsmöte, minst sagt, och som vi skrev i vår artikel, det finns stor risk att klubben splittras permanent i olika falanger.

Veckans ÖFK III: Det finns inte mycket kärlek för sittande styrelser i klubben. I en artikel i Fotbollskanalen upprepar företrädare för supporterföreningen Falkarna kraven på styrelsernas avgång. Även här är allt förtroende förbrukat.

Oavsett vilken media som jagat företrädare för styrelsen, har ingen lyckats få tag i någon. Styrelsen sitter nu tämligen isolerade och frågan är om någon av ledamöterna som ska vara kvar vill eller kan stanna.

Vi konstaterar bara att det på ytan kan se osmakligt ut att kräva att demokratiskt valda företrädare för klubben ska avgå, trots att det är tid kvar på deras mandatperiod.

Det är förstås ingen vacker syn och så klart beklagligt att det blir så här. Men det finns absolut inget fel i detta, föreningsdemokratin och stadgarna ger medlemmarna all rätt att tycka vad man vill om de redan valda och varje medlem är också i sin fulla rätt att föreslå vem som helst till ledamot och ordförande på sittande årsmöte.

Veckans ÖFK IV: Aftonbladet som faktiskt lyckats prata med vd:n Lennart Ivarsson pressar honom på frågan om det kommit in några pengar av de 15 miljonerna. Det har det inte meddelar Ivarsson, men man jobbar fortsatt på det.

Ja, vad ska man säga. Det framstår allt klarare som att disciplinnämnden hade rätt i sin initiala bedömning att de där 15 miljonerna sannolikt bara är luft. Överklagandenämnden som reverserade beslutet om elitlicens, tycks ha gjort en felaktig bedömning.

Vad händer om pengarna inte kommer in, de var ju direkt avgörande för ÖKN:s beslut om elitlicens.

Soppan fortsätter…

Facebook Comments Box