Så gick det till omgång 8 – Div 1 Norra

Då var det dags att summera omgång åtta och vi har en hel del gobitar att bjuda på för er som inte bara tittar på siffrorna utan hur målen och spelet kommer till i årets Div 1.

Håll till godo – här är veckan genomgång

Umeå FC – Karlslunds IF: 1 – 1
Vi trodde på en Umeå-vinst i denna match men som så många gånger tidigare denna säsong tycktes UFC trubbiga och utan spetsspel som gör att man kan vinna en sådan här match. I den här matchen fick man dessutom största tänkbara hjälp när KIF:s målvakt Kraus i den 58:e minuten fick hjärnsläpp och tog en galen utrusning som slutade med att han kapade Henrik Millbert och blev frilägesutvisad. Trots 32+5 min konstant press på KIF-försvaret lyckades inte UFC få in bollen, det är direkt svagt mot ett bottenlag på hemmaplan. Vi kan konstatera att Umeå kommer få det svårt att bli något mer än ett lag på undre halvan i tabellen om man fortsätter så här. Det är uppenbart att årets version av UFC är ett sämre dito än fjolårets. Förvisso hade man bara 12 poäng efter åtta omgångar i fjol (10 nu) innan man började vinna på allvar och klättra till en andraplats. Skillnaden nu att det inte finns något i UFC:s spel som skvallrar om att man kan göra om den resan.

I övrigt bjöd inte den här matchen på något särskilt skönspel. Umeå FC inledde med att ha mest boll utan att skapa något och efter 30 min satte KIF-anfallaren Christer Lipovac 1–0 på ett skott som letade sig in i Umeå-målet. I början av andra halvlek kvitterade UFC genom sin speciella målskytt för året, Isaac Freitas da Silva. Och som sagt, en stund efter det fick UFC chansen att spela med en man mer, något som man inte lyckades förvalta på något konstruktivt sätt. KIF-spelarna var överlyckliga för poängen, deras första poäng efter fem raka förluster. UFC-spelarna låg utslagna på planen efteråt, inte så nöjda med resultatet.

BK Forward – Akropolis IF: 3 – 4
Ett toppmöte i division 1 där obesegrade Forward nog gärna ville vara det även efter denna match. Men så blev det inte, säsongens första förlust och faktum är att det här var lagets första förlust på hemmaplan på ett och ett halvt år. Det märktes att Akropolis ville göra en bättre match än senast då man kryssade mot bottenlaget Skellefteå FF på hemmaplan, man satte högsta fart från början och pressade tillbaka ett lätt chockat Forward. Inom loppet av 17 min ledde man med 0-2. Forward kom dock tillbaka och reducerade senare i halvleken och i början av andra kvitterade man också. Men det bar sig inte bättre än att minuten efter att kvitteringsbollen plockats ur Akromålet så slarvar Forward med markeringen på en hörna och lagkaptenen Marcus Haglind Sangré kan helt solokvist nicka in 2-3. Spiken i kistan kommer bara några minuter senare när forwarden Lindqvist gör 2-4. Forward får ett tröstmål på stopptid men är aldrig nära att kvittera. Vi hade hoppats på ett oavgjort resultat i denna match då det hade varit bra för VSK:s del men det är bara att konstatera att i dag var BK Forward alldeles för naiva i sitt spel för att kunna plocka poäng av Akropolis. Förra veckan gjorde vi reflektionen att ledningen i Akro har skruvat på balansen i laget och fått igång målskyttet med mer offensiv kraft. Det tycks dock innebära att man också släpper till fler mål bakåt. Samma trend ser vi i denna match.

Nyköpings BIS – Syrianska FC: 2 – 5
Detta var också en match som vi hoppades skulle sluta med ett kryss och förlorade poäng för SFC. Tyvärr blev det inte så, tvärtom faktiskt. Det här var matchen där Syrianska bevisade för sig själva att de är ett bra lag som kan köra över motstånd i Div 1 om de bara jobbar tillsammans och jobbar hårt. Om inte förr så var det också den här matchen man fick igång Ranegie på allvar, han gjorde tre mål. Tränaren Milosevic konstaterar att det var SE-klass på spelet. Härmed är alla lagen i Div 1 Norra varnade, SFC har fått till det och nu är deras värsta fiende deras inställning till det hela. Apropå inställning började Bissarna matchen piggt och utan fruktan för det mer namnkunniga motståndet. Man anföll i våg efter våg och SFC verkade helt borta. Eller som tränaren sa, första 25 satt vi kvar i bussen. Nyköping tog också helt rättvis ledningen med 2 – 0 i början av matchen. SFC tuggade sig sakta in i matchen och skapade farligheter. Men det var i halvlekens sista sekunder när Mutumba skulle dra sin högerback och fick en smäll på knät och därmed straff som SFC kunde reducera. Det var ett viktigt mål för dem och i andra halvlek kom man ut som ett annat lag och formligen körde över Bissarna. Målet trillade in jämnt under halvleken och det var klasskillnad i prestationerna i matchens andra halva. Som sagt, härmed är alla varnade.

Team TG – IK Rynninge: 1-3
Friskolan inledde starkt och dominerade de första 10 minuterna av matchen man rullade runt bollen och skapade den ena farligheten efter det andra. Men som så ofta när allt ser bra ut så fick Rynninge en frispark vid nedre kanten av mittcirkeln och bestämde sig för att det var ett bra inläggsläge och drog till ett inlägg som sonika nickskarvades i mål, klart snöpligt för TG:s del. Matchbilden fortsatte vara densamma med TG som hade väldigt mycket boll men som vi ibland ser hos dem, oförmögna att omvandla innehavet till något vettigt. En som hade det tungt idag var målvakten Sudar i TG-målet. Han lyckades få andra målet mellan benen lite snöpligt och det tredje målet var han vid rätt hörn men misslyckades ändå med att rädda bollen. Vi trodde visserligen på TG seger men varnade för Rynninge som fått dålig utdelning trots bra insatser i flera matcher. Kanske var det här matchen som får det att lossna för dem ordentligt nu.

Skellefteå FF – Arameisk-Syrianska IF: 2-3
Första halvlek präglades av två lag som inte ville förlora vilket manifisterades i tät defensiv från båda lagen. Samtidigt ville båda lagen också ta den där 3-poängen som skulle ge andrum i bottenstirden, så man försökte ockå anfalla mellan varven. För sjätte gången i år tog Skellefteå ledningen genom att göra 1-0 målet strax innan paus på en hörna, men vad hjälper det när man tappar ledningen gång på gång. I andra halvlek gjorde Arameiska tre mål på 11 minuter och punkterade matchen. Vad är det för fel på SFF som kollapsar på det här sättet i matche efter match. Sebastian Shafei Åman gör på slutet ett reduceringsmål men närmare än så kommer inte SFF i denna match och frågan är om det har var den match som förlorades av SFF och som gör att de är fast förankrade i botten i år. Nu är goda råd dyra hos Skellefteå, så här kan det inte fortsätta.

Carlstad United – FC Linköping City: 3-1
För att sammanfatta denna match – det är helt obegripligt att CU lyckades vinna matchen. Linköping körde fullständigt över Carlstad på mittfältet och skapade ena kanonläget efter det andra. Ett problem för Linköping var att de körde med en hög backlinje som nästan var vid mittlinjen. När sen CU satte långbollen mot John Junior löpte han förbi hela försvaret och kunde sedan passa till Uschenna Ike som gör mål. Mycket rättvist kvitterar dock Linköping och förhoppningarna växte att CU skulle tappa poäng här. Men någon minut senare löper återigen John Junior längs kanten, väggspelar med Ike och får tillbaka bollen och när målvakten ser ut att rädda den petar han undan bollen för att sedan sätta 2-1. Andra halvlek hade inte lika många chanser som första, Linköping går för kvittering men på övertid så lyckas dock Claes Nyman i CU avgöra matchen definitivt med 3-1. John Junior är en spelare som är riktigt snabb och ser ut att ha kommit till rätt klubb efter en rätt tveksam säsong i Sandviken, 1+1 idag blir facit och han har totalt gjort fyra mål i serien så här långt.

Assyriska FF – Sollentuna FK: 4-1
Assyriska körde över Sollentuna i en klar 4-1 seger, nyförvärvet Armin Tankovic fick sätta sin första balja och sen rann det bara på i matchen. Assyriska har nu tagit sin fjärde raka seger och ser allt mer ut att vara en av de främsta utmanarna inte bara till kvalplatsen utan kan även hota om serieseger. Sollentuna har hamnat i en riktig formsvacka med bara en poäng på de senaste matcherna och är nu indragna i bottenstriden.

Sandvikens IF – Västerås SK: 1-3
Första halvlek må vara den sämsta VSK haft i år. Det var iaf skönt i solen för de tillresta supportrarna. Solen värmde men det gjorde inte VSK:s spel. Den enda riktigt klara målchansen hade Karwan när han kom helt ren med målvakten som han försökte dribbla men blev då upphunnen av en SIF-försvarer som renasr undan bollen. Där borde det blivit mål.

Andra halvlek inleddes med lite högre intensitet och VSK inledde starkt och skapade genast mycket. Den pressen mattas dock av snabbt och SIF får föra matchen en stund. Fagerström gör en riktigt svettig räddning på mållinjen som nästan såg ut att vara i mål. Men efter det nära-ögat sitationen får VSK energi och spelar upp sig och efter en passning från Jonas Hellgren till Brian Span i straffrområdet som nästan lyckas tappa balansen innan han gör ett förlösande 1-0, ett viktigt mål för den spelare som kanske varit mest ifrågasatt i VSK i vår. VSK får sedan en tveksam straff som Karwan sätter säkert, men kompenseras sedan av att Sandviken får en minst lika tveksam straff minuterna senare. Lite förvånande byter TAF ändå ut Karwan och byter in Koyar istället och behåller Dogge på plan, men det tveksamma bytet var ändå lyckosamt då Dennis slår ett inlägg på Dogge som nickskarvar mot mål och målvakten Tim Markström som missar räddningen och får den på eget huvud och sedan in i egen bur. En boll som förmodligen gått ut till inspark om han ignorerat den helt. Inget skönspel i denna match men tre viktiga poäng och fortsatt serieledare, vad mer kan man begära?