ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Rotation var ett måste men bytena borde gjorts tidigare.

VSK klunga före match

Efter att sovit på saken och fått smälta gårdagens förlust så är det dags att rensa tankarna efter en bitter 3-1 förlust mot Giffarna. Att det skulle bli en tuff match var nog alla överens om innan match och det var nog få som hade förhoppningar om en seger, ett oavgjort resultat borta hade varit godkänt.

Startelvan innehöll som väntat en hel del rotationer, vi har tidigare skrivit om att det finns en koppling mellan poängskörd och hur många spelare som får starta i en elva. Ju mer kontinuitet du har i en startelva ju mer poäng brukar ett lag ha. Från senaste matchen ställde VSK nu upp med sex nya spelare in i startelvan och ytterligare en förändring i att Tähti flyttades ned i backlinjen. Men VSK var tvungna att rotera, med bara två dagars vila gentemot Sundsvalls fyra så hade laget redan innan matchen en stor nackdel. Men kanske att det blev några förändringar för mycket.

Detta gjorde att högerkanten blev felbalanserad med alldeles för offensiva spelare och för lite defensiva egenskaper. I och med skadan på Sean Sabetkar så valde Askebrand att flytta ned Tähti i en väldigt ovan roll som mittback och ha Simon Johansson som wingback som själv är tveksam på sina defensiva egenskaper i den positionen.

Rätt tidigt i matchen gick det se att VSK hade problem på högerkanten och trots behovet att rotera i truppen så det så går det att fråga sig varför inga förändringar gjordes när defensiven inte fungerade och knappt några anfall fungerade på den kanten.

Det fanns alternativ att testa som inte hade kostat på ett byte. På plan fanns Brian Span som vänsterytter, han har mer defensiva egenskaper än Simon Johansson och skulle utan problem gjort ett rakt byte med Simon.

Trots att VSK låg under med 2-1 och det egentligen bara fanns problem i en lagdel så gjordes det inga byten och när 3-1 målet kom igen på högerkanten var matchen punkterad. Bytena kom helt enkelt försent och denna förlust får tränarduon ta på sig.

Lite andra funderingar.

  • Karwan Safari hade gjort tre mål på 80 minuters speltid, att han bänkas är ändå tufft då han inte hade speciellt mycket speltid och ändå levererat.
  • Om vi värvat en backup i Jahn som mittback, varför spelas då inte han när det uppstår skada.
  • Nu fick Brian Span starta i dag och det fina samarbetet mellan Skogh och Span från försäsongen kunde anas. Brian borde i mina ögon få mer speltid och borde kunna utmana på fler positioner än bara anfallet. Varför inte testa honom som höger wingback?
  • Videhult har varit utanför truppen i fem omgångar på grund av en stukad fot, måste vara en av tidernas mest komplicerade stukade fötter. Men konkurrensen är mördande och förmodligen lättare att skylla på en säkerhetsåtgärd.
  • VSK har efter fem omgångar gjort en sämre inledning än fjolårssäsongen trots att laget spelar klart bättre. Ingen fara än men snart måste tre poängarna komma, en endaste seger mot ett sargat AFC som flera andra lag kört över rejält är inget att skryta med.
  • Bortsett från när spelare har varit skadade tycks Engström, Fagerström, Riberio, Sabetkar och Tähti vara de spelare som är cementerade i startelvan. Återstår och se om någon av dessa får vila mot Ljungskile.
  • När vissa lag får vila två dagar och andra fyra kommer det ha en stor påverkan på utkomsten av matcherna, speciellt om det laget som fått minst vila behöver göra en långresa på matchdag. Mer om detta i en senare analys.
Facebook Comments Box