ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Covid 19 utbrott och sportslig påverkan i Superettan

Något som vi försökt titta på är om det finns något samband mellan Covid-19 utbrott och prestation. Det är dock en liten svår analys att göra då vi inte vet om vi fångat alla lags covid-19 utbrott utan har enkelt gått på de vi vet och hur de presterade efteråt. Dessutom är mätpunkterna få vilket gör att det är att jämföra med att slå med en tärning sex gånger och få fyra tvåor och tro att tvåa är det vanligaste utfallet. Men det går alltid att göra ett försök.

Det vi gjorde var att samla på oss samtliga kända utbrott i Superettan under året.Genom att titta hur många spelare som saknades i startelvan i nästa match går det att få en bild av utbrottets storlek. Det går även utifrån speltid speltid ana kvalitén på spelaren. En som sak som försvårar detta är att vi inte vet om spelaren varit skadad eller sjuk och kan lura oss själva att det är covid när det egentligen är ett större skadeproblematik bakom. För att kunna dra några slutsatser så tittar vi på det sportsliga resultatet, det får jämföras med poängsnittet under hela säsongen. Som ni hör så är det mycket om och men. Men låt oss börja och se var vi hamnar!

I bilden ovan utgår vi från covid-19 utbrott och matcherna som inträffar efter att det blivit känt. I den vänstra delen av vi de spelare vi lyckats identifiera saknas och utifrån speltid har vi klassat dem som att de hör hemma i startelvan eller är en truppspelare. Därefter har vi redovisat resultatet i form av bollar, grön = vinst, röd=förlust och gul=oavgjort. Efter detta så är det poängsnitt i dessa matcher och sen säsongsnitt.

AFC Eskilstuna – Drabbades av Covid-19 innan seriestart och hade minst sex spelare borta, förlorade inledningsvis de fyra matcherna, vann en för att förlora ytterligare två. Efter denna period så började AFC faktiskt plocka en hel del poäng och var starka slutet av säsongen. Vi får klassa det som ett stort utbrott som hade en stor påverkan som varade långt efter matchen.

Dalkurd FF drabbades av Covid-19 i omgång 25, de lyckades ta en poäng mot Jönköping Södra men förlorade resten av matcherna och förlorade sedan även kvalet och åkte ur. Frågan är om Covid-19 hade stor påverkan har, det var visserligen Hampus Findell som missade flera matcher i övrigt verkar en spelare bara varit borta enstaka match. Det var ett litet utbrott, men hade stor påverkan under en långtid.

Umeå FC hade sex spelare borta pga Covid-19 och till matchen efter växte det till elva spelare.. Efter Covid-19 utbrottet tog Umeå FC bara en poäng på de kommande sex matcherna. Först efter dessa fem matcher började laget prestera i normal nivå. Laget hade ett stort utbrott som hade stor påverkan under långtid.

Degerfors IF firade en seger på resturang efter 2-1 segern mot GAIS, då smittas flera spelare. Dock så var samtliga spelare i startelvan tillgängliga på första matchdagen efter utbrottet, men trots detta så resulterade det i förlust mot AFC Eskilstuna samt GIF Sundsvall. Hade Degerfors inte haft landslagsuppehållet som en extra vecka kanske de hade fått kvala istället för Jönköping Södra. Storleken på utbrottet är okänt på grund av landslagsuppehållet, men hade stor påverkan på resultatet på de tre återstående matcherna.

Halmstads BK åkte hem från Stockholm efter en match när Haglund började visa symptom på bussen, två spelare Allansson och Bengtsson saknades mot Ljungskile dock oklart om de hade Covid-19. HBK verkar vara det lag som stått bäst emot ett utbrott och vann matchen mot LSK och fick en förlust därefter mot Jönköping men efter detta nio raka segrar. Det var ett litet utbrott som inte hade någon påverkan.

Jönköping Södra drabbades även de sent på säsongen, ungefär samtidigt som Degerfors. Dock verkar det bara vara en spelare av de som spelade mest som saknades i första matchen efter utbrottet. Jsödra vann två och spelade en oavgjort och hade ingen större påverkan. Det var ett litet utbrott som inte hade någon påverkan.

Vi har även uppgifter på att Trelleborgs FF haft ett utbrott men saknar en tidpunkt för utbrottet.

Slutsats

I de fall utbrottet varit litet så hade det sällan någon större påverkan, enda undantaget är Dalkurd som tappade nyckelspelaren i Hampus Findell.

I de tre fall där det tycks ha varit stora utbrott har det också haft stor påverkan, även om spelarna har varit tillbaka i spel har resultaten uteblivit under långtid. Det är svårbevisat om effekterna av covid-19 har större påverkan än en skada på spelarna, om det är matchoträning eller covid-19 som orsakar de sämre resultatet. Men mängden drabbade spelare har en påverkan, men det hade också varit om samma antalet spelare varit skadade samtidigt.

Det är kanske inte förvånande att många spelare borta ger en stor påverkan. Den slutsats som går att dra är att det är viktigt att undvika stora utbrott, risken är dock stor att när man upptäcker första fallet så finns det fler i truppen. Däremot har ett par-tre lag lyckats hålla nere antalet smittade när de fått covid-19 fall, där borde man undersöka vad de hade för rutiner på plats gentemot övriga lag. Får ett lag ett stort utbrott kan man förmodligen räkna med effekter i 5-6 matcher efteråt.

Att det påverkade utfallet av Superettan 2020 är helt klart, Degerfors tappade seriesegern och både Umeå FC/Dalkurd FF tappade viktiga poäng i jakten att undvika degradering.

Facebook Comments Box