ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

3000 dagar

Ta fram en rejäl kanna kaffe. Sätt på lite bakgrundsmusik och ta er tid att läsa denna långa, långa krönika.

Vi börjar med att ställa oss själva frågan: Vad hände egentligen för 3000 dagar sedan? Och vi avslutar med att fundera: Är det någon skillnad mot idag, 3000 dagar senare?

Den mörka dagen som slutade med ett svagt ljus i horisonten. Tack vare en oväntat hjälte

Det var en mörk och kall novemberdag i Norrköping. Den andra november år 2014. För exakt 3000 dagar sedan.

Vi alla som var där var övertygade; Förlorade så skulle VSK Fotboll sluta att existera, åtminstone i sin nuvarande form. Skulderna var höga, klubben var i spillror, laget bestod förvisso av flera intressanta spelare men dessa skulle försvinna som en avlöning, och i ärlighetens namn så var truppen inte värdig ett division 1-lag. Konkursen skulle bli ett faktum och i bästa fall kunde vi förvänta oss en omstart lägsta divisionen.

Men vi tar oss framåt lite. Nämligen bestämt i 84 minuter. Just nu spelar VSK Fotboll i division 2. Ställningen mellan Sylvia och VSK är 2-2, och i detta läge är VSK beroende av att Huddinge vänder matchen mot Valsta Syrianska, för att inte de sistnämnda ska ta grönvitts plats i norrettan 2015. Nagelbanden existerar inte ens på de tvåhundra grönvita hjältar som tagit sig till fotbollens bakgård denna iskalla novemberdag.

Men då händer det helt plötsligt. Ni vet när en sann grönvit hjälte kliver fram. Alltså inte en grönvit hjälte som vi tänker oss, alltså som Simon Johansson, Hasse Johansson, Johan Svensson eller Micke Carlsson. Nä här har vi att göra med en grönvit hjälte som inte spelar i VSK, och en person som inte ens är medveten om den handlingen han gör för grönvitt. Självklart pratar jag om Karlos Touma. Mirakelmannen Karlos Touma som för sitt Huddinge vänder matchen och gör två mål sista minutrarna och det grönvita kontraktet är säkrat på Valsta Syrianskas bekostnad.

Vi skickar återigen ett stort TACK till Karlos. Du är bäst, och utan dig hade VSK inte varit det VSK vi är 3000 dagar senare.

Bild från jublande spelare och supportrar efter matchen 2014 (Bild VSK Fotboll)

Glädjen men framförallt lättnaden är total bland de sjungande supportrarna på Idrottsparkens (idag Platinum Cars Arena) långsida.

Det vi inte visste då var att matchen var starten på en resa, en resa mot där vi är i dag, där vi 3000 dagar senare ser ett helt annat VSK. Vi återkommer till det.

Starten på en ny era

En dryg månad efter matchen var slut kläckte Forza Grönvitt den fantastiska nyheten att man under de 13 år Forza funnits skrapat ihop minst en kvarts miljon, för just summan 250 000 kronor var det Forza i ett pressmeddelande skänkte till VSK Fotboll. I samband med de startades också en swishkampanj, allt för att rädda vårt kära grönvita lag från konkurs. Likväl som Karlos mål var viktiga, var detta en av de enskilt viktigaste händelserna i VSK Fotbolls moderna historia. Snöbollen var förvisso liten, kanske inte större än en pingisboll, men bollen sattes i rullning.

Det akuta konkurshotet försvann, swishkampanjen togs över av Anders Tengström och VSK Swish såg dagens ljus ( Kuriosa att numret till VSK Swish numera går till en kvinna i Örebro. Kvinnan bor exakt 58 meter från Behrn Arena. Hur var det ni, gick verkligen alla pengar till VSK?).

Kampanjer till höger och vänster skapades, det var flygresor till Piteå, det var omklädningsrum till juniorerna, priser lottades ut bland swishare och en ny tid skapades. Det var fredadgs-swishar, swish-mobbar och kulturen var ett faktum: Det var så många som ville att VSK Fotboll skulle ha en ljus framtid!

Men på planen gick det lik förbaskat åt helvete. VSK låg tvärsist inför sommaruppehållet 2015 och kvaliteten på spelarna i laget var låg. Men då kom nästa avgörande beslut

Sommarswishen – Starten på #Drömhösten

”Han kan ju slå en passning framåt!!” var röster som hördes efter att VSK mött Gamla Upsala i Svenska Cupen sommaren 2015. Vi pratar naturligtvis om Eduard Zuta. Mittfältsgiganten som var en av de spelare som värvades under sommaren 2015, allt tack vare privatpersoners idoga swishande. Zuta hade en kvalitet vi inte sett på länge och framgångstörstande grönvita supportrar hade fått en ny hjälte. Lägg där till hemåtvändande Filip Tronêt, en snackpåse och samtidigt levererande Karwan Safari på topp. VSK skulle göra sitt allt för att fixa kontraktet, något som i praktiken var helt omöjligt när hösten startade.

Den Magiska Matchen Med Mersmak

364 dagar efter den förra galna avslutningsmatchen mot Sylvia var det så dags igen. VSK Fotboll skulle ta emot Södertälje FK i en direkt avgörande match om vilka som skulle stanna kvar i Norrettan. Var det Södertäljes tredjelag som tidigare under året spelat brallorna av ett chanslöst VSK, eller var det ett pånyttfött VSK som skulle fullborda #Drömhösten på ett helt galet sätt.

90 minuter senare, med helt galna mål av bland annat Filip Tronêt och Oliver Ekroth så var kontraktet säkrat. På läktarna befann sig över 3500 åskådare, och stämningen från östra långsidan var något vi inte upplevt på decennier. Den här matchen var något alldeles extra och den dagen, 1 november 2015, är en dag som faktiskt alltid kommer skrivas in i historieböckerna om VSK.

Segerbild efter Södertälje FK 2015

För er som vill komma i stämning och uppleva matchen igen, här har ni länken. En viss lagkapten anno 2022 är huvudperson både vid 2-2 och 3-2. https://www.facebook.com/watch/?v=1071652979521080

Mjällby, Viggepengar och en lång väntan

Efter Södertäljematchen var det bokstavligen ett nytt VSK vi såg. Offensiven och framåtandan fanns, nu trodde Västeråsare på VSK på ett helt annat sätt. Inte blev det sämre av att landslagsstjärnan Johan Mjällby värvades in som coach under vintern 2015. Hypen inför premiären 2016 var total. I bortapremiären skulle VSK åka upp till Umeå och möta Team TG. En match som i normala fall lockat till sig max en handfull VSK-supportrar. Men nu bokades hotell, flyg, tåg och minibussar och när matchen spelades var det bortåt 120 VSK Supportrar på plats i Umeå, en galen dag, en galen resa som vi är många som minns än i dag. VSK besegrade TG med 4-0.

Team TG borta 2016

Känslan inför hemmapremiären var total: matchen som skulle spelas en fredag och starttiden skulle vara 19.04. Lägg där till Södertäljematchen på näthinnan och en legendar som Mjällby vid rodret samt en seger i premiären i bagaget.

Matchen förlorades med 2-3 efter missar i massor. Över 4500 åskådare var på plats. Hjältarna för Nyköpingar Calle Svensson och Anton Fagerström. Namnen kanske känns bekanta… (återigen kuriosa, men premiären 2015 sågs av 567 åskådare när VSK mötte Umeå FC hemma)

Säsongen blev ett stort lyft mot tidigare men vi var aldrig nära ett avancemang till Superettan. Avancemanget dröjde 2 år till. Det blev en lång väntan, men gjordes möjlig tack vare de så välbekanta Vigge-pengarna, ni vet när VSK fick hälften av vad vi borde fått och Stefan Pettersson var med och lurade oss på 42+3 miljoner kronor. Vi lämnar bluffen, lurendrejeriet och ilskan över det till ett annat tillfälle.

Bottenstrider – Pandemi och frustration

Premiär mot AFC Eskilstuna 2020, mitt under pandemin.

Tillsut gick VSK upp, och det har sedan följts av fyra säsonger i rad i Superettan. Säsongerna har kantats av bottenstrider ända in i slutet, det har handlat om pandemi-år som skapade steg-supportrar, om lånade lägenheter i Eskilstuna, en marknadssida som aldrig riktigt lyfter, om Viggepengar som försvinner som döende migrantarbetare i Qatar. Men mitt i allt detta handlar det sakta men säkert om något som byggs upp i VSK, något vi alla bör och ska vara stolta och känna oss delaktiga i. Ett pånyttfött VSK Fotboll.

2023 är här, är det vårt år?

Krönikan som började för 3000 dagar sedan, i ett läge där det enda rimliga ordet fr att förklara VSK:s situaton var ”MISÄR”, har nu flyttat oss framåt i tiden till år 2023. Ett år som alltså börjas med:

  • En akademi som spelar i P16, P17 och P19 allsvenskan. Detta gör 12 andra klubbar i Sverige, och dessa klubbar är alltså: Brommapojkarna, Häcken, Djurgården, AIK, Hammarby, Malmö FF, IFK Göteborg, IFK Norrköping, Elfsborg, Halmstad BK, Örebro och Västerås SK.
  • Ett damlag som var på vippen att nå division 1 2022, och som satsar med all kraft man kan för att göra det i år 2023.
  • Samma a-lagstränare i 1.5 år, en tränare som väljer att spela en väldigt attraktiv och anfallsfredjig fotboll.
  • I stort sett samma trupp som avslutade säsongen på ett enormt bra sätt förra året. Målskytten borta men två nyförvärv från Superettan ger samtidigt mersmak. Vi har alltså en kontinuitet vi inte sett tidigare
  • En cupresa som börjar mot AIK på Tele2 arena om en månad.

Hade du sagt allt detta till oss på puben i Norrköping, att om 3000 dagar kommer VSK Fotboll se så här bra ut så kan jag med säkerhet säga att ingen hade gjort något annat än skrattat åt dig. Ingen hade trott på dig. Men värre är nog att ingen hade för sitt liv föreställt sig att många ändå gnällt. Gnällt över bottenstrider i Superettan, över spelsystem man inte är nöjd med eller annat valfritt gnäll. Kolla på allt vi har just nu, vi har gjort en sån oerhörd resa sedan den där dagen 2014 att det inte ens är jämförbart. Det finns saker som skaver, det finns saker som måste förbättras men vi är på en plattform idag som är ojämförbar med den 2014. Vi har verkligen ALLA möjligheter att lyckas.

Men allt bygger på en enda sak faktiskt: Marknadsintäkter.

Med marknadsintäkter blir 2023 och framtiden våra år. Utan ökade intäkter så är vi tyvärr snart tillbaka där vi var 2014. Vi kan inte spara mer, vi måste gasa och vi måste få möjligheten att gasa. Då kommer inte bara himlen vara grönvit, utan även framtiden.

Ge mig fotboll nu

Låt mig få se ”Freddy” göra kaos med John Guidetti den 18 februari. Låt mig få se Pedro göra tvåfotare på mittplan för att sedan avsluta med ett inkast på 30 meter. Ge mig Simon Johanssons perfekta inlägg i boxen, ge mig Max Larssons energi och speed, ge mig Simon Gefverts hörnor.

Ge mig chansen att för första gången på mängder med år få ett realistiskt hopp om toppstrider i Superettan, ge mig hoppet att drömma om allsvenskan sisådär 26 år efter förra besöket. Det finns alla förutsättningar.

Så vad kan du göra mitt i allt detta. Jo mycket mer än du tror. Du kan köpa säsongskort, du kan prata gott om VSK inför arbetskamrater, familj och vänner. Du kan ta med dig någon på matchen mot AIK på Tele2, du kan se till att ta med dig minst två nya personer i hemmapremiären mot Örgryte.

Snart är det premiär, och då har det gått över 3000 dagar sedan den där ångestdagen 2014. Vi kan alla göra så att vi inte ska behöva uppleva det igen, utan se till att vi har en ljus, grönvit framtid.

Heja sport, och må alla för tidigt döda VSKare vila i frid i den grönvita himlen.

Facebook Comments Box