ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Omgång 20 Norrettan – så gick det

 

Då var det dags att summera den 20:e omgången i Div 1 Norra. Den här omgången var dramatisk på flera sätt. Mest så klart för matchfixningen i Örebro som matchen mellan Forward och Linköping City kommer att bli ihågkommen för. Omgången innehöll också så klart sköna segrar för VSK:s räkning och poängtapp från Carlstad Uniteds sida. VSK förstärker också sin ledning mot toppkonkurrenterna i och med helgens resultat.

Här är vår genomgång

BK Forward – FC Linköping City: 3 – 1

Det här var en match där vi trodde på oavgjort. Men det var förstås innan vi förstått att matchfixningsförruttnelsen nått även Linköping City. Till er alla som känner er tveksamma om vi har matchfixning här i vårt trygga helyllesverige så är den här matchen ett gott exempel på hur det ser ut när matchfixning blir till i praktiken. Visst, det kommer inte gå att bevisa i efterhand men vi konstaterar att några har blivit rika på den här matchen som en följd av vissa spelares prestationer. Om vi ser till själva matchen var det spelmässigt en ganska jämn tillställning som säkert skulle slutat oavgjort om det inte vore för målvakt Hartmanns katastrofala ingripanden. Det går liksom inte riktigt att värdera matchen när målvakten så uppenbart begår pojklagsmisstag i målet. Vi stoppar analysen av den här matchen här och så får vi se vad som händer med City nu och hur klubben agerar. Vi lär återkomma i denna fråga längre fram. Vi avslutar med att nämna att VSK-bekantingen Markus Ytter kom in som vänsterback med 6 minuter kvar av matchen. Han avlöser Bukenya som orsakade straffen på ett ytterst brutalt sätt som borde renderat i rött kort direkt, men han blir inte ens varnad. Han blir det dock minuten senare och blir sen utbytt då han var en säkerhetsrisk på plan.

Arameisk-Syrianska IF – Sandvikens IF: 1 – 2

I den här matchen höll Arameiska spelet väl uppe mot bortastarka SIF som bara har förlorat en match på senaste nio. Med Kristijan Cosic borta är ASIF:s anfallsspelet så klart inte lika vasst längre, men i den här matchen höll man bra koll på Sandvikens anfallare, eller i vart fall alla utom Emil Bellander som gjorde Sandvikens båda mål. Rent allmänt får man säga att tränare Partin fått ordning på försvarsspelet allt mer för varje match man spelat sen han tog över. Mot sämre lag finns möjligheter att ta poäng och den här matchen var ett fall framåt i många avseenden. När ASIF kvitterade med en kvart kvar gick man för segern, det skulle visa sig vara ett misstag för i en omställning kontrade SIF in slutresultatet 1-2. Men nya chanser kommer komma och det är väl inte helt omöjligt att man kan passeras systerföreningen i Södertälje så småningom i kampen om att undvika nedflyttningsplats.

Karlslunds IF – Syrianska FC: 0 – 1

I den här matchen hade vi helt logiskt tippat ett kryss. Det borde det bli givit KIF:s starka försvar och dagen till ära Syrianskas manfall i anfallsformationen där man saknade avstängde Ranegie och skadade Sosseh. Sen tidigare vet vi att Mutumba är borta resten av säsongen. På topp fick vi i den här matchen se Rajalakso. Spelet var som väntat, Syrianska tryckte på och skapade chanser, speciellt i början. Efterhand jämnade Karlslund ut spelet i första halvlek och kunde också skapa några halvlägen. Andra halvlek var den första lik och båda lagen försökte anfalla och få till avslut. Det krävdes en kass rensning av en KIF-back för att Rajalakso skulle kunna sätta bollen med ett välplacerat skott. KIF försökte kvittera men var inte riktigt nära. Det här var en arbetsseger för Syrianska som ska ha creed för att man jobbar hårt hela matchen och verkligen vill vinna trots att man inte spelar den bästa fotbollen. Karlslund borde kunnat bättre, det här var bara deras andra förlust på 10 matcher och oavgjort borde de ha fixat. Bäst på plan som vanligt i Syrianska var Seth Hellberg, SFC vore inte mycket utan hans offensiva förmåga.

Skellefteå FF – Sollentuna FF: 1 – 2 

Skellefteå bruka kunna vara starka hemma även när topplag kommer på besök, så vi trodde på ett kryss här men Sollentuna ville annorlunda och såg till att vinna den här matchen. Egentligen var det kanske inte bara Sollis förtjänst att man vann, Skellefteå hjälpte till bra på traven genom att dra på sig ett rött kort tidigt i matchen när Pishdari blev fälld utanför straffområdet. Frisparken tog så klart Kalle Ramsell hand om och han gjorde som han brukar – slår in frisparken otagbart i mål. Med tio man är det svårt att vinna fotbollsmatcher och Sollentuna utökade till två mot noll innan halvtidsvilan. I andra halvlek reducerar SFF tidigt men kommer aldrig nära med 10 man på plan – det är betydligt närmare att Sollis gör sitt tredje mål. Sollentuna vinner matchen och man har tagit poäng i alla sina matcher sedan i slutet av juni och klättrar allt mer i serien, nu till en femteplats i tabellen.

Akropolis IF – Carlstad United: 2 – 2

I denna match trodde vi också på ett oavgjort resultat och det blev det också, men det satt hårt inne att få till det resultatet för fotbollsgudarna. Annars började matchen bäst för CU som tog ledningen tidigt och förde matchen dit man ville. CU saknade båda bröderna Jernberg på mitten och i mål stod en 46-årig målvakt trots att fd VSK-keepern Andreas Olsson finns i Carlstad. Varför han inte fick stå är oklart för oss. Akropolis lyckades inte hota CU i första halvlek och åldermannen i mål behövde inte göra några alltför svåra tigersprång. I andra halvlek var Akropolis bättre och tog över tillställningen allt mer. Genom Vasic både kvitterade man och sen tog ledningen. Mycket talade nu för att Akro skulle ta sista chansen att haka på toppen i kampen om kvalplatsen. Men CU visar moral och styrka och krigar på för att få till ett oavgjort resultat och med 1 minut kvar av matchen lyckas man ordna fram en straff som säkert förvaltas. På Akropolis bänk sitter fortfarande Bangura som inte fick någon speltid i den här matchen. Resultatet gick väl inget av lagens väg, både är nog missnöjda. I och med poängtappet är nu CU på tredje plats en poäng bakom SFC på kvalplats och nu får vi nog se hur tappet fortsätter då det är svårt att vinna om man inte har tillgång till sina bästa startspelare.

Team TG – Nyköpings BIS: 3 – 0

Målkungen McNeil är skadad, laget är nära nedflyttningsplats och allt ser mörkt ut då man inte klarar av att göra mål och har mest förluster ett tiotal omgångar bakåt. Men i den här matchen släppte det. Man går och vinner med 3-0 mot ett blekt Nyköping. Det är ju inte så att TG helt plötsligt är så mycket bättre utan det är Bissarna som är dåliga i den här matchen vilket man kan förstå efter en lång resa till Umeå. Framförallt var det försvarsspelet i eget straffområde som haltade och gjorde så att TG kunde utnyttja sina chanser. Segern var ytterst välbehövlig för TG och en sur sådan för Bissarna som börjar komma farligt nära de nedre strecken i tabellen. Blir intressant att följa de här lagen i höst och se hur de kan hantera pressen som finns över att inte vara där de vill vara just nu tabellmässigt.

Västerås SK – Umeå FC: 3 – 1

Tuff match för VSK som gärna ville vinna för att ta revansch för debaclet i Umeå i somras. Vi som såg matchen sätter dock hjärtat i halsgropen då UFC kliver ut och direkt börjar pressa VSK och skapar ett antal farligheter i matchen. Det är nog så nära att man får till ett ledningsmål, men Anton står emot och får hjälp av trävirket. Som det lätt kan bli när man möter VSK med högoktaniga anfallare så lyckas VSK göra mål på ett snyggt anfall som Karwan dundrar in i mål. Det var VSK:s första farlighet efter 28 minuters spel. Men nu vänder matchen. VSK får fatt på deras mittfält och man gör en del taktiska omdispositioner i laget under brinnande spel, men som sagt det fungerar. När sen andra halvlek drar igång finns det bara ett lag på planen. Man styr och ställer och så har vi ju Filip som både gör mål och assisterar till Karwans andra mål för kvällen. Det här var en viktig seger för VSK som kunde bevisa för sig själva att de förtjänar att leda serien genom att slå ett lag som inte förlorat en bortamatch på evigheter. Det här var matchen där VSK:arna visade karaktär och en förmåga att hålla ihop det även om man var utsatt för press. När VSK fått ett par mål vågade de spela ut och vi ser mer och mer av spelet som vi såg 2016/17 med speed i anfallsspelet och härliga kombinationer mellan anfallsspelarna som leder fram till farligheter. Tio matcher kvar, tio cupfinaler innan VSK kan höja bucklan som i det här fallet består av avancemang till Superettan.

Assyriska FF – Rynninge IK: 2 – 3 

Assyriska var piskade att vinna den här matchen för att inte hamna i ett riktigt jobbigt läge. Men det började inte bra med Rynninge som gjorde två mål i första halvlek. AFF lyckades reducera innan halvtid och i början av andra kvitterade man genom lånet från BP, Love Reuterswärd. Men det bar sig inte bättre än att RIK kunde ta ledningen igen som man sen håller undan. Det är helt uppenbart att AFF inte fått ordning på sitt försvarsspel inklusive målvakten. Det är otajmat och stabbigt försvarsspel och i den här matchen gjorde sedan keepern flera misstag som kostade AFF. Tränare Banda har nu att visa att han kan hantera situationen genom att få till försvarsspelet, annars är det nog kört för AFF att hålla sig kvar. Man har farliga pjäser framåt och man gör massor av mål, men det är ju inte så mycket värt om man samtidigt förlorar alla jämna kamper.

Facebook Comments Box